Eurooppa Politiikka

Syyrialaisen professorin mielipide YK:n GCM-siirtolaisuussopimuksesta

Kuva Pixabay.
Syyrialainen professori näkee YK:n GCM-siirtolaisuussopimuksessa merkittäviä ongelmia.

GCM-sopimuksen allekirjoittajat velvoittavat itsensä ”torjumaan eriarvoistamisen kaikkia muotoja” yhteiskunnissaan. Tämä toistuu sopimuksessa sen velvoittaessa ”taisteluun kaikkea siirtolaisiin kohdistuvaa rasismia vastaan”. Sopimuksessa ei eritellä alueita, kansanryhmiä tai uskontoja, seksuaalisia taipumuksia tai naisten ja miesten tasa-arvoa.

– Kaikkia ongelmia, joita siirtolaisuus tuo mukanaan, on vähätelty tai ne on unohdettu, kertoo Syyriasta lähtöisin oleva, Saksassa nykyään asuva politiikan tutkija Bassam Tibi Welt–lehdelle.

– Olen siirtolaisuuden kannattaja, mutta sen tulee olla laillista ja kontrolloitua, jatkaa Tibi.

– Maalla, joka ottaa vastaan siirtolaisia, on oltava oikeus ottaa vastaan siirtolaisia omien kriteeriensä mukaan, painottaa Tibi.

Sopimuksen merkittävä ongelma on se, että se ei toisaalta ole sitova, mutta toisaalta sitä tullaan käyttämään niitä valtioita vastaan, jotka eivät noudata sitä.

– Kun tietyt maat kieltäytyvät ottamasta joitain tiettyjä siirtolaisia, tulevat pakolaisjärjestöt syyttämään näitä valtioita rasistisiksi, koska nämä ”rikkovat ei-sitovaa” sopimusta, ennustaa Tibi.

Lähde: Welt

  • 327
    Shares