Muu maailma

Syyrialaiset Kaukasuksen taisteluissa

Kuvakaappaus Youtube.

Azerbaidžan ja Armenia taistelevat Vuoristo-Karabahin hallinnasta Etelä-Kaukasuksella. Myös syyrialaisia osallistuu taisteluihin Azerbaidžanin puolella. Syyrialaisia rekrytoidaan jopa uskonnollisista syistä.

Vuoristo-Karabah sijaitsee Etelä-Kaukasiassa. Pahamaineinen kommunistidiktaattori Stalin liitti alueen Azerbaidžaniin.

Armenialaiset kansallismieliset irrottivat alueen Armenian tuella Azerbaidžanista vuonna 1991.

Vuoristo-Karabah tummanruskealla värillä. Kuva Wikimedia Commons / public domain.

Azerbaidžanin asukkaista 97 prosenttia on islaminuskoisia. Armenialaisista 93 prosenttia on kristittyjä.

Tunnistamaton imaami, jonka uskotaan toimivan Afrinin alueella Luoteis-Syyriassa, yllyttää videolla miehiä lähtemään Azerbaidžaniin taistelemaan Armenian joukkoja vastaan Vuoristo-Karabahissa.

– Nyt taistelumme on Azerbaidžanissa, imaami sanoo ja jatkaa, että edellinen taistelu oli ”Bilad Al-Sham”, joka tarkoittaa Levantia, ”Suur-Syyriaa”.

Myös islamilaisen Turkin on väitetty siirtäneen satoja syyrialaisia taistelijoita Azerbaidžaniin.

Syyrialainen toimittaja Ahmad Hassan kertoo, että osa taisteluihin lähteneistä syyrialaisista on rekrytoitu turkkilaisten turvallisuusyritysten riveihin. Osa on Turkin alueelle lähettämiä Syyrian vapautusarmeijan (Free Syrian Army, FSA) jäseniä.

– Niillä, jotka ovat Turkin lähettämiä, on Turkin kaksoiskansalaisuus ja he kuuluvat FSA-järjestöön.

Ne syyrialaiset, joita Turkki ei ole lähettänyt, ovat hakeutuneet turkkilaisten turvallisuusyritysten riveihin palkkasotureina.

– Nämä syyrialaiset ovat lähteneet taloudellisista syistä ja tekevät töitä turvallisuusyrityksille, Hassan kertoo.

Vapaan Syyrian armeija FSA on eräs Syyrian kapinallisryhmien katto-organisaatio. FSA:n merkitys Syyrian sisällissodassa väheni, kun islamistit perustivat omia järjestöjään

FSA-johtaja kapteeni Abdul Salam Abdul Razzaq kertoo, että Syyrialla ja Turkilla on samat tavoitteet, strateginen liitto, jota määrittävät maantiede, historia, edut.

– FSA taistelee kaikkialla turkkilaisten ystäviemme rinnalla, koska Turkki taistelee rinnallamme Syyriassa, kapteeni kertoo.

Kapteeni Razzaq väittää, että virallisia määräyksiä Kaukasuksen taisteluihin osallistumisesta ei ole annettu. Hän uskoo, että syyrialaisen vallankumouksen yksi tavoite on vallata takaisin Venäjän vaikutusalueet ja murtaa Venäjän vaikutusvalta kaikkialla.

Lähteet Wikipedia.en, Al-Monitor.

  • 38
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset