Muu maailma

Syyrian sodan dokumentin kuvaajan pääsy Yhdysvaltoihin estettiin ”poikkeavien tietojen” vuoksi

Khaled Khateeb. Lähde Twitter.

Yhdysvallat maahanmuuttoviranomaiset ovat peruuttaneet viime hetkellä syyrialaisen Khaled Khateebin pääsyn maahan. Khateebin oli määrä osallistua Oscar-palkintojen jakoon Los Angelesissa.Syyrialainen 21-vuotias kuvaaja Khaled Khateeb oli mukana projektissa, jonka tuottama dokumentti kertoo ”Valkoiset Kypärät” -järjestön toiminnasta ja Syyrian sisällissodasta hallituksen vastaisesta näkökulmasta. Dokumentti on ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi.

20. helmikuuta Khateeb twiittasi aikeistaan matkustaa Yhdysvaltoihin Oscar-gaalaan.

Uutistoimisto AP:n mukaan Khateebin oli määrä saapua lauantaina Turkista Yhdysvaltoihin Los Angelesiin Turkish Airlinesin lennolla Istanbulista, mutta Yhdysvaltojen viranomaiset havaitsivat ”poikkeavaa tietoa” ja päättivät estää viime hetkellä maahan pääsyn.

”Poikkeava tieto” on laaja kategoria, joka voi sisältää mitä hyvänsä terrorismikytköksistä passiepäselvyyksiin.

Khateebille oli jo myönnetty viisumi, mutta Yhdysvaltojen hallituksen tiedottajan mukaan Turkin viranomaiset pidättivät hänet tällä viikolla, ja hän olisi tarvinnut poikkeusluvan Yhdysvalloista saapuakseen maahan.

Tiedottajan mukaan, Khateebille ei tultaisi myöntämään vaadittavaa poikkeuslupaa. Ei ole tiedossa, miksi Turkin viranomaiset ovat pidättäneet Khateebin.

”Valkoiset Kypärät” on 40 minuutin Netflixillä esitetty dokumentti, ja se on nimetty parhaaksi Oscar-ehdokkaaksi lyhytdokumenttien sarjassa. Khateeb on yksi kolmesta dokumentin kuvaajasta.

Dokumentti kuvaa pelastustyöntekijöiden toimia Syyrian sisällissodassa. Se sisältää useita tunteisiin vetoavia kohtauksia, jossa pelastustyöntekijät kaivavat henkensä uhalla uhreja tuhoutuneiden rakennusten raunioista.

”Valkoiset Kypärät” -dokumentti tuli tunnetuksi viime syksynä kun paljastui, että dokumenttiryhmä oli tehnyt useita lavastusvideoita, joita lännen liberaalimedia levitti ilman mitään suodatusta ja käytti heitä virallisena lähteenä.

Alla on yksi läntisen liberaalimedian levittämä lavastusvideo, joka poistettiin nopeasti levityksestä dokumenttiryhmän huomattua erehdyksensä.

AP
Video Youtube
Artikkelikuva Twitter

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit