Kotimaa

Syyte nostettu Liberian toisessa sisällissodassa tehdyiksi epäillyistä rikoksista

Tampereen oikeustalo. Kuva Aleksi Kinnunen / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Valtionsyyttäjä Tom Laitinen on nostanut syytteen Suomessa asuvaa sierraleonelaista miestä vastaan. Miestä epäillään Liberian toisen sisällissodan aikana 1999–2003 tehdyistä rikoksista.

Syytteen mukaan Gibril Massaquoi on syyllistynyt siviilihenkilöihin ja aseista riisuttuihin sotilaisiin kohdistuneisiin murhiin, törkeään sodankäyntirikokseen (nykyään törkeä sotarikos) ja törkeään ihmisoikeuksien loukkaamiseen poikkeuksellisissa oloissa (nykyään törkeä rikos ihmisyyttä vastaan).

Gibril Massaquoi.

Massaquoi on kiistänyt syyllisyytensä.

Syytteessä tarkoitetut rikokset ovat vakavia, osittain kansainvälisiä rikoksia. Epäillyt rikokset ovat loukanneet yleisesti tunnistettuja sodan lakeja ja sääntöjä sekä ihmisyyttä laajempana suojelukohteena.

Kansainvälisten sopimusten ja määräysten nojalla Suomen tulee tutkia tällaisia rikoksia ja tarvittaessa syyttää niihin syyllistyneitä, vaikka rikokset on tehty Suomen rajojen ulkopuolella.

Syytettä tullaan käsittelemään Pirkanmaan käräjäoikeudessa

Massaquoi toimi Sierra Leonen kapinallisarmeijan (RUF) upseerina Liberian sisällissodassa vuosien 1999 ja 2003 välisenä aikana. Mies on oleillut Suomessa viimeiset 10 vuotta.

Lähteet Syyttäjälaitoksen tiedote, Kansalainen

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit