Kotimaa

Syyttäjä vapautti Brother Christmasin raskaista talousrikosepäilyistä

court justice
Kuva Pxhere.

Hyväntekeväisyysjärjestö Brother Christmas ja sen keulahahmo Ari Koponen on vapautettu raskaista talousrikossyytteistä. Syytteet on kuitenkin nostettu Mesenaatti-sivuston kampanjaan ja sen jälkeiseen tuotemyyntiin liittyvistä rahankeräysrikosten nimikkeillä olevista muotoseikoista.

Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto ei nosta raskaita talousrikossyytteitä Brother Christmas ry:tä tai hyväntekeväisyyshahmoa edustavaa, parhaillaan Uudeltamaalta perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaana olevaa Ari Koposta vastaan. Syyttäjä on todennut, ettei epäilyille törkeästä kirjanpitorikoksesta ole perusteita ja on tehnyt asiassa syyttämättäjättämispäätöksen.

Lisäksi syyttäjä on vapauttanut Brother Christmas ry:n rahankeruurikosta koskevista syytteistä, joissa oli epäilty, että yhdistys olisi antanut harhaanjohtavia tietoja keräyksistään. Syyttäjä ei löytänyt näillekään väitteille perusteita syytteiden nostamiseksi.

– Nyt viimeistään on tullut täysin kiistattomasti todistettua, ettei Brother Christmas ry:n keräyksillä saaduista varoista ole kulkeutunut euroakaan muualle kuin hädänalaisten auttamiseen. Lisäksi joissakin lehtijutuissa vihjailtiin, että olisin jopa huijannut siinä, mihin keräysrahat menevät ja antanut niihin liittyvää väärää ja vääristeltyä tietoa. Nyt nämäkin väärät väitteet on kumottu täysin, Ari Koponen korostaa.

Ari Koponen

Koposta ja Brother Christmas ry:tä vastaan käynnistyi mittava negatiivinen uutisointi helmikuussa 2018, kun Helsingin Sanomat julkaisi poikkeuksellisen laajan Brother Christmas ry:tä ja Ari Koposta panettelevan artikkelin. Seura-lehti jatkoi samalla linjalla maaliskuussa 2018, kun lehti syytti yhdistystä ja Koposta muun muassa kirjanpitolain rikkomisesta ja vihjasi tuhansien eurojen keräysvarojen kulkeutuneen muualle kuin keräyskohteisiin.

– Olen erittäin iloinen siitä, että Helsingin Sanomien ja Seuran aloittama mustamaalauskampanja on nyt osoittautunut perusteettomaksi, Koponen toteaa.

Brother Christmas ry todisti jo viime huhtikuussa syyttömyytensä huijausväitteisiin yhdistyksen tileihin tehdyn erikoistarkastuksen myötä. Myöskään poliisi ei löytänyt omissa tutkimuksissaan minkäänlaisia viitteitä siitä, että yhdistykseltä olisi välitetty rahaa muille kuin avuntarvitsijoille.

Itä-Uudenmaan syyttäjäviraston tekemä syyttämättäjättämispäätös on tuonut asiaan lopullisen sinettinsä ja vapauttanut Brother Christmas ry:n ja Ari Koposen kaikista törkeän kirjanpitorikoksen epäilyistä ja kirjanpidon väitetystä keplottelusta.

– Olen joutunut maassamme ennennäkemättömän laajan mustamaalauskampanjan kohteeksi. Medioiden julkaisemilla perättömillä syytöksillä on ollut mittava vaikutus Brother Christmas ry:n toimintaan. Yhdistys keräsi vuonna 2017 lähes miljoona euroa apua tarvitseville, mutta viime vuonna Helsingin Sanomien ja Seuran julkaisemien negatiivisten artikkelien jälkeen lahjoitusvaroja kertyi enää kymmenesosa aiemmasta. Lisäksi Helsingin Sanomien ja Seuran artikkeleilla sekä niitä seuranneella massiivisella kielteisellä julkisuudella on ollut äärimmäisen mittava merkitys Brother Christmas ry:n sekä oman maineeni menettämiseen, toteaa Ari Koponen.

– Lehtien kirjoittelu aiheutti minulle runsaan vuoden kestäneen tuskallisen piinan, johon liittyivät pitkään jatkuneet poliisitutkimukset ja sen päälle kuukausia kestänyt syyteharkinta. Kaiken huipuksi Brother Christmas ry. ei ole saanut enää rahankeräyslupaa viime heinäkuun jälkeen. Kaikki tämä vain ja ainoastaan sen takia, että minut ja Brother Christmas -hahmoni oli leimattu jättikavaltajiksi ja oman edun tavoittelijoiksi, Ari Koponen pahoittelee.

– Mustamaalauskampanjan alettua olen saanut osakseni erittäin laajaa paheksuntaa, halveksuntaa, loanheittoa ja jopa väkivallalla uhkauksia paitsi itseäni myös perhettäni kohtaan. Olen saanut sadoittain äärimmäisen negatiivisia yhteydenottoja ja medioissa on herkuteltu minua koskevilla kielteisillä jutuilla. Maineeni on mennyt monien silmissä ikuisesti ja on äärettömän vaikeaa ja jopa mahdotonta saada sitä palautumaan enää koskaan ennalleen, Koponen toteaa.

Vaikka raskaimmat syytteet on hylätty, syytteet on kuitenkin nostettu Mesenaatti-sivuston kampanjaan ja sen jälkeiseen tuotemyyntiin liittyvistä rahankeräysrikosten nimikkeillä olevista muotoseikoista.

– Jäljelle jääneet kaksi syytettä ovat täydellisen mitättömiä verrattuna nyt kaatuneisiin raskaisiin rikosepäilyihin. Kyse on pelkästä rahankeräyslain nippelitiedosta ja arpajaishallinnon käynnistämästä hiusten halkomisesta, Koponen toteaa.

– Nyt on nostettu syytteet siitä, että olen täysin pyyteettömästi ja vapaaehtoisesti hankkinut varoja vanhusten, sairaiden lasten ja vähävaraisten perheiden auttamiseksi. Senttiäkään kyseisistä rahoista ei ole kulkeutunut kenellekään muulle kuin heille, joten tässä on nyt suuren farssin aineksia ilmassa, Koponen painottaa.

Mesenaatti.me-osoitteessa oleva sivusto on pohjoismaiden suurin vastikepohjainen joukkorahoitusalusta. Siellä on parhaillaankin kymmenittäin vastaavanlaisia varojen hakijoita, tuotemyynnein ja tempauksin, joista Koposta nyt syytetään.

Brother Christmas ry on tarjonnut olemassaolonsa aikana iloa ja apua lähes 15 000 ihmiselle ympäri Suomen. Yhdistys on lahjoittanut kaikista keräämistään varoista noin 95 prosenttia suoraan hyväntekeväisyystarkoituksiin. Brother Christmas ry:n suurimmat kohderyhmät ovat olleet sairaat lapset ja apua tarvitsevat lapsiperheet sekä vanhukset ja veteraanit.

Ari Koponen on tehnyt poliisille tutkintapyynnön Seura-lehden artikkelista sekä käynnistänyt epäiltyyn törkeään kunnianloukkaukseen liittyvät jatkotoimenpiteet Helsingin Sanomia vastaan.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit