Kotimaa Rikos

”Tää on sulle” – nainen huumattiin ja raiskattiin Espoossa

Kuva muokattu Hezzu / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Huumaantuneen naisen raiskaus toi ulkomaalaismiehelle lähes kahden vuoden vankeusrangaistuksen. Rangaistus tuomittiin ehdottomana aiemman törkeän raiskauksen ja pahoinpitelyn vuoksi.

Syyskuussa 2018 Abdi Nasir Sheek Mohamud oli liikkeellä nimensä perusteella Afrikasta lähtöisin olevan kaverinsa kanssa espoolaisessa kauppakeskus Sellossa. Siellä heihin törmäsi miehille ennestään tuntematon suomalaispariskunta, minkä jälkeen nelikko lähti Sheek Mohamudin ja kaverin asunnolle.

Asunnolla nautittiin alkoholia ja käytettiin kannabista. Asunnolla oli muitakin ulkomaalaismiehiä, ja nainen keskusteli pitkän tovin miesten kanssa islamista ja naisen asemasta kyseisessä uskonnossa.

Sitten naiselle tarjottiin siideriä, missä oli ”kemiallinen, väkevä maku”.

– Tää on sulle, naiselle vastattiin tämän kysyessä, mitä siiderissä oli. Siiderin jälkeen naisen ajantaju ”alkoi heittää” ja hänen oli vaikea pysyä pystyssä.

Naiselle sanottiin, että asunnossa on huone vapaana hänelle, mutta ei hänen miehelleen. Huoneeseen naisen talutti luultavasti Sheek Mohamud. Sitten naisen kertoman mukaan häneltä revittiin vaatteet – housut alas, paita ylös. Naisen muistikuvan mukaan mukana oli myös Sheek Mohamudin kaveri.

Nainen oli huumaantuneessa tilassa eikä pystynyt puolustautumaan – edes käsi ei jaksanut nousta vastustamaan tapahtuvaa. Sitten hänen päähänsä tuli isku.

Kun nainen heräsi, hän totesi tulleensa hyväksikäytetyksi. Hän ei tiennyt, montako miestä hänet oli raiskannut. Hänen miehensä tuli lopulta huoneeseen ja totesi ”mitä vittua”, minkä jälkeen mies puki naisen ja puoliksi kantamalla vei hänet ulos.

Tapahtumia puitiin aikanaan Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa, missä Sheek Mohamud kiisti raiskauksen. Hän sanoi naisen olleen aloitteellinen ja halukas seksuaaliseen kanssakäymiseen. Nainen oli halunnut, että Sheek Mohamud hieroo häntä, minkä jälkeen ”oli alkanut tapahtua”.

Sukupuoliyhteyden tapahtuminen oli kiistaton, sillä DNA-näytteiden perusteella voitiin osoittaa Sheek Mohamudin suojaamaton yhdyntä.

Vielä tapahtumia seuraavana aamuna naisen verestä löytyi muun muassa etanolia, pregabaliinia, nordiatsepaamia, diatsepaamia, kodeiinia, amfetamiinia, orfenadriinia, fluoksetiinia, morfiinia sekä tematsepaamia, joten sukupuoliyhteyden voitiin katsoa tapahtuneen naisen ollessa puolustuskyvyttömässä tilassa. Siten Sheek Mohamudin syyllisyydestä raiskaukseen ei jäänyt epäilyjä. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että teko ei ollut törkeä, koska väkivallan käyttämisestä ei lopulta löytynyt todisteita.

Sheek Mohamudin kaverin oikeus vapautti raiskaussyytteestä, sillä miehen DNA:ta löytyi naisen sukuelinten ulkopinnoilta niin vähän, että miehen ei voitu osoittaa olleen sukupuoliyhteydessä naisen kanssa. Miehen ei voitu myöskään osoittaa käyttäneen tilanteessa väkivaltaa.

Nöyryyttävän kokemuksen lisäksi harmia naiselle aiheutti se, että hän joutui suojaamattoman raiskauksen vuoksi syömään HIV-estolääkitystä kuukauden verran, mistä aiheutui vatsakipuja, päänsärkyä sekä oksentelua.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1972 syntyneen Abdi Nasir Sheek Mohamudin 1 vuoden 9 kuukauden vankeusrangaistukseen raiskauksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta. Tuomio annettiin ehdottomana, sillä Sheek Mohamud on tuomittu vuonna 2008 tehdystä törkeästä raiskauksesta sekä vuonna 2010 tehdystä pahoinpitelystä.

Uhrille Sheek Mohamud joutuu maksamaan 4500 euroa korvauksia kärsimyksestä. Valtiolle mies joutuu korvaamaan todistelu- sekä muita kustannuksia ja rikosuhrimaksua yhteensä 703 euroa.

Sheek Mohamud joutuu maksamaan uhrin oikeudenkäyntikulut 2693 euroa valtiolle. Sheek Mohamudin oikeudenkäyntikulut 2824 euroa jäävät valtion vahingoksi miehen taloudellisten olojen vuoksi.

Sheek Mohamudin kaverin rangaistukseksi huumausaineen käyttörikoksesta tuli 30 päiväsakkoa eli yhteensä 180 euroa. Hän joutuu myös maksamaan rikosuhrimaksua 80 euroa.

Käräjäoikeuden päätöksestä jouduttiin äänestämään, sillä yksi tuomareista olisi tuominnut Sheek Mohamudille kovemman vankeusrangaistuksen. Tuomarin mukaan teossa ei ollut lieventäviä seikkoja vaan ennemminkin viitteitä uhria nöyryyttävästä ja esineellistävästä käytöksestä. Tuomarin mukaan sopiva rangaistus oli ollut 2 vuotta 1 kuukausi vankeutta.

Lähde Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio.

  • 4K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi