Kotimaa

Taksiyhtiö ei salli itsenäisyyspäivän juhlistamista Suomen lipulla, jos yhteys itsenäisyyteen ei näy

Kuvituskuva. Kuva Pixabay.

Turun Menevä-taksit julkaisi heinäkuun alussa tiedotteen, jossa yritys kertoi julistautuvansa syrjinnästä vapaaksi alueeksi. Aiemmin pääkaupunkiseudulla toiminut yritys on laajentanut toimintaansa Turkuun ja halusi tuoda jo aiemmin noudattamansa teeman esille myös siellä.

Turun 60 Menevä-taksia on varustettu Syrjinnästä vapaa alue -teippauksilla, ja 5.7. startannut kampanja tulee näkymään yrityksen takseissa koko kesän ajan.

Turun alueella osa takseista kertoo Suomi-tarroilla, että kuljettaja on suomalainen. Menevä-taksi kertoo tiedotteessaan vierastavansa tällaista kannanottoa.

Toimitusjohtaja Tuomo Halminen, oliko Turussa ongelmia, minkä vuoksi kampanjan sinne laajensitte?

– Kyllä tämä ehdottomasti taksialaa koskee. On havaittu, että taksialalla olevan sellaisia toimijoita, että osa asiakkaista käyttäisi palvelua, mutta saatu kohtelu ei ole miellyttävää. Me lähdimme siitä, että on luvattu asiakkaille asiakkaiden saavan matkustaa meidän takseissamme rauhassa. Myös kuljettajakunta on aika heterogeenista porukkaa, varsinkin Etelä-Suomen kaupunkialueilla, ja kun on esimerkiksi maahanmuuttajataustaisia kuljettajia, he joutuvat joskus kokemaan kollegojen ja asiakkaiden suunnalta asiatonta käytöstä. Me emme sellaista hyväksy. Se, mistä maasta on kotoisin tai mikä on sukupuolinen suuntautuminen, sen perusteella ihmisarvoa ei saa arvioida.

Takseihinne on liimattu Syrjinnästä vapaa alue -tarroja?

– Kyllä niitä on sinne liimattu. Kampanjasta on pyritty viestimään kaikille, ja muutama vuosi sitten, kun tämä asia nostettiin esille, pyrittiin haastamaan kaikkia taksialan toimijoita mukaan kampanjaan. Tämä on oikeusministeriön hoidossa tällä hetkellä, eli tämä on valtion ylläpitämä kampanja. Taksialan yrittäjät ovat aiemmin todenneet, että haluavat olla neutraaleja eikä ottaa poliittista kantaa, mutta eihän ihmisarvon puolustaminen poliittinen kanta ole, vaan sehän on ihmisyyttä. Sitähän voisi nyt käydä kysymässä muiltakin taksiyrittäjiltä, että liimattaisiinko sinunkin autoosi tällainen tarra.

Jos kuljettajanne haluaisi juhlistaa Suomen itsenäisyyspäivää ja laittaisi autoon Suomen lipun, olisiko se kiellettyä?

– Täytyy sanoa, että ei tietenkään ole. Meille on tärkeää se, että rakennetaan hyvää suomalaista yhteiskuntaa. Kaikilla, jotka Suomessa asuvat, on velvollisuus tehdä paikkansa tässä yhteiskunnassa ja saada Suomea paremmaksi paikaksi. Itsenäisyyden arvostaminen on tietysti tosi hyvä juttu. Täytyy sanoa, että sitten tässä valitettavasti käy helposti niin, että kun on toisenlaisiakin ajatuksia kuin se, että kaikilla ihmisillä olisi samanlainen arvo esimerkiksi ihonväristä riippumatta, niin semmoinen porukka on voinut ottaa jotain tunnuksia, joiden merkitys muuttuu. Sellaista leimautumista kaikkien pitää pyrkiä välttämään.

– Parikymmentä vuotta sitten Taksiliitolla muistaakseni oli kampanja ”Onneksi on suomalainen taksi”, ja ymmärsin silloin, että sillä kehuttiin suomalaista taksijärjestelmää. Sitten kun joku alkoi kaivamaan taksialalla tätä esiin, en tiedä mitä motiiveja siellä oli, lähdettiin ajattelemaan, että onneksi on suomalainen taksikuski. Pyrittiin ehkä nostamaan yhden ihmisryhmän arvoa toisen edessä. Jokainen toimija joutuu miettimään, minkä viestin esimerkiksi Suomen lippu antaa, missä kontekstissa se esitetään.

Kuljettajanne saa laittaa Suomen lipun autoon?

– Tällaiset käsitellään tapaus kerrallaan. Jos joku haluaa ryhtyä tuomaan sitä meillä ajavissa autoissa esille jotenkin sillä lailla, että ”valitse minut, minä haluan henkilönä erottua muista”, voi olla, että se ei ole ookoo. Jos sillä kunnioitetaan itsenäisyyspäivää, ja sitä esimerkiksi voidaan siinä jotenkin tuoda esille, sitten se varmasti on ookoo. Tässä eletään herkkää aikaa, ja tällaiset asiat tulevat varmasti käsiteltäväksi. Kategorisesti ei voi mitään asiaa kieltää eikä myöskään luvata.

Mitä mieltä olette taksiuudistuksesta?

– Olin sitä vahvasti vastustamassa, koska näin lieveilmiöt, mitä se on tuomassa, ”markkinat on parempi kuin toimiva tuote”. Asiakkaita markkinat eivät välttämättä kiinnosta, vaan se toimiva tuote. Kun muutos tuli, kuuliaisena kansalaisena totesin, että pulinat pois ja aletaan etsimään sen tuomat mahdollisuudet ja toimintatavat. Kuitenkin alalla on edelleen menneisyyteen haikailemista, minä olen pyrkinyt pääsemään sitä eroon.

Halmisen mukaan Menevä-taksien kuljettajista maan laajuisesti noin neljänneksellä on etninen tausta. Heinäkuussa julkaistun tiedotteen mukaan Menevä-taksien kuljettajista Turussa noin puolet on etnistaustaisia.

Syrjinnästä vapaa alue -kampanjaa toteuttaa Syrjinnästä vapaa alue -verkosto, johon kuuluvat oikeusministeriö, Ihmisoikeusliitto, Monikulttuurinen liikuntaliitto Fimu ry., Nuorisoyhteistyö Allianssi, Seta ry. sekä Vammaisfoorumi. Kampanja on pyörinyt jo vuodesta 2008 saakka ja siihen on liittynyt lähes tuhat erilaista organisaatiota ympäri Suomen.

Vaihdettu artikkelikuva 18.8 klo 14:48. Alkuperäisestä kuvasta saattoi virheellisesti saada käsityksen, että kuvassa esiintyneellä yhtiöllä olisi tapauksen kanssa jotain tekemistä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa