Eurooppa

Taliban-johtaja turvapaikan haussa Saksassa

Afganistan. Kuva Pixabay.

Muutama viikko takaperin afgaanimies lensi Frankfurtiin perheensä kanssa ja haki turvapaikkaa Saksasta. Tutkimus paljasti, että mies oli Taliban-järjestön pitkäaikainen jäsen, kertoo saksalainen Spiegel.Mies lensi Saksaan Riadista, Saudi-Arabian pääkaupungista, ja yritti päästä tullin läpi väärennetyllä passilla. Kun liittovaltion poliisi huomasi, että henkilötiedot olivat väärennetyt, mies anoi välittömästi turvapaikkaa itselleen ja perheelleen.

Kun Liittovaltion Maahanmuutto- ja Pakolaisvirasto (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge, BAMF) tarkisti miehen tiedot, hänet tunnistettiin Abdul Rauf Mohammediksi, Afganistania 1990-luvulla hallinneen fundamentalistisen Talibanin terveysministeriksi.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun Mohammed – jonka on raportoitu tavanneen Osama Bin Ladenin useasti – on hakenut turvapaikkaa Euroopasta.

Vuonna 2000 hän matkusti Norjaan perheensä kanssa, mistä hän haki turvapaikkaa väittäen joutuneensa konfliktiin muiden Taliban-johtajien kanssa. Tuolloin hän kertoi myös olevansa kovin kriittinen Kabulin hallintoa kohtaan.

Vuonna 2014 hänet kuitenkin heitettiin ulos Norjasta epäiltynä musliminuorison radikalisoinnista.

Saksassa hän koki vastaavan kohtalon. Kiellettyään häntä poistumasta Frankfurtin lentoasemalta, BAMF hylkäsi turvapaikkahakemuksen ja palautti hänet takaisin Saudi-Arabiaan. Sieltä hän matkusti Afganistaniin.

Saksan sisäministeriön tiedottajan mukaan yhä useammat Afganistanista lähtöisin olevat turvapaikanhakijat väittävät, välttääkseen karkotuksen, taistelleensa Talibanin joukoissa, kertoo saksalainen Die Welt.

Sisäministeriöstä kerrottiin, että tekeytymällä entiseksi Taliban-taistelijaksi välttääkseen karkoituksen, turvapaikanhakijat saattavat saada oikeudellisia seuraamuksia.

”Tällainen väite saattaa johtaa tutkimuksiin ja epäilyyn ulkomaisen terroristijärjestön tukemisesta,” sisäministeriöstä kerrottiin.

Kuitenkin tutkinta keskeyttäisi karkotusprosessin toistaiseksi, kertoo Die Welt.

DPA/The Local.de

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa