Muu maailma

Talibanin sotasaalis Afganistanissa: kymmeniä helikoptereita ja droneja, tuhansia panssariajoneuvoja, satoja tuhansia rynnäkkökivääreitä – VIDEO

Kuvakaappaus Youtube.

Kandaharissa ja Qalatissa miliisit pitivät sotilasparaatin amerikkalaisilla aseilla. Heidän käsissään on nyt 40 Black Hawk -helikopteria ja dronea, 2000 panssariajoneuvoa, 600 000 automaattiasetta sekä 16 000 pimeänäkölaitetta.

Islamilainen terroristijärjestö on muuttunut sotilaalliseksi voimaksi, joka on varustettu länsimaisilla aseilla ja panssaroiduilla ajoneuvoilla.

Emiraatin sydämessä Kandaharissa ja maan kaakkoisosassa Zabulin maakunnan pääkaupungissa Qalatissa fundamentalistinen miliisi järjesti kaksi suurta paraatia, joissa esiteltiin Yhdysvalloissa valmistettuja, jihadisteille kaapattuja aseita.

Videoissa sadat militantit esittelivät Yhdysvalloissa valmistettuja luodinkestäviä liivejä, M4-rynnäkkökivääreitä ja monia muita aseita.

Vaikka virallisia laskelmia ei vielä ole, Taleban lienee saanut käsiinsä noin 2000 panssaroitua ajoneuvoa, jotka kykenevät kestämään mitä tehokkaimpia räjähteitä.

Kaapattujen aseiden arkaluontoisin osa on ilma-ase, joka on jaettu Kabulin asevoimien eri yksiköille vuosina 2003 – 2016. 40 UH-60 Black Hawk -helikopteria ja Scan Eagle -lennokkia oli hylättyinä Afganistanin ilmavoimien tukikohdissa, jotka jihadistit valtasivat.

Jihadistit eivät välttämättä pysty käyttämään ilma-asetta, sillä sen operointi vaatii erikoiskoulutusta. Yhdysvaltojen kannalta erittäin kiusallista on se, että jihadistit saattavat yrittää myydä ilma-aseen salaiset elektroniset osat iranilaisille tai kiinalaisille.

Ajoneuvojen ja pimeänäkölaitteiden osalta tilanne on toinen. Panssaroidut Humvee- ja muut ajoneuvot sekä pimeänäkölaitteet takaisivat Talibanille selkeän etulyöntiaseman yhteenotoissa mahdollisen vastarinnan kanssa.

Kuten jo tapahtui Irakissa ja Syyriassa, räjähteitä täyteen lastatuista panssaroiduista ajoneuvoista tulisi itsemurhapommittajien käsissä pysäyttämättömiä muurinmurtajia, jotka kykenisivät murtautumaan minkä tahansa puolustuksen läpi vastustajan tukikohtiin.

Välttääkseen helikoptereiden huutokaupan sekä panssaroitujen ajoneuvojen ja muiden aseiden käytön, amerikkalaiset kenraalit olivat suunnitelleet Afganistanin armeijan hylkäämien tukikohtien pommittamista, mutta jopa tämäkin suunnitelma osoittautui fiaskoksi.

Kaikki sotilaalliset toimet Talibanin hallitsemalla alueella vaarantaisivat länsimaalaisten ja afganistanilaisten yhteistyökumppaneiden turvallisuuden ja pääsyn Kabulin lentokentälle.

Lähde Il Giornale.

Tilaa
Ilmoita
guest
61 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
ice fishing sled

I really appreciate this wonderful post that you have provided for us. I assure this would be beneficial for most of the people.

regis

Eiköhän talebanit kirjoittele ohjuksiin jo palautusosoitteita..

Tuumailija

Laittavat reklamaationa takaisin myyjälle, kun ei ole ähläm kielistä/kuvitettua käyttöopasta.

Jesse

Suomen kannattaisi tehdä hävittäjähankinnat Afganistanista. Tarjota teletapeille vaikka 3 mrd. taalaa 65 kappaleesta F-35:a arvoltaan 10 mrd. euroa. Tilanne olisi win-win, saataisi hävittäjiä pois teletapeilta ja säästäisimme itse kerta heitolla sievoisen summan rahaa.

Minä vaan

Bidenin muistikatkot tuli taas esille kun Amerikka unohti viedä aseet poistuessaan Afganistanista. 🤣

Meri Kreikan

Onkohan näillä ilmatorjuntaohjuksia? Isikselle varmaan kelpaa nämä kaupaksi jossei taliban tarvii.

Tupauuno

Eiköhän talibaneille kaikkein paras hyöty olisi, kun myisivät sen osuuden aseista pois, mitä itse ei pysty käyttämään ja huoltamaan. Ostajia löytyy varmasti. Amerikkalaisilta jäi aikoinaan Vietnamiin valtava kalustomäärä, mutta nekin ruostuivat aika pitkälle niille sijoilleen. Vietnam oli kuitenkin tekniseltä- ja sivistystasoltaan ihan toista luokkaa kuin teletapit. Totta kai ajoneuvot, panssarintorjunta jne. kalustot kelpaavat hyvin, mutta ilma-aseet ovat huollon takia toinen asia. Toisaalta ei voi oikein ymmärtää amerikkalaisia, kun eivät tuhonneet huipputeknisiä laitteitaan, vaan olisiko ollut jonkinlainen sopimus teletappien kanssa, että saavat pitää aseet jotain tiettyä palvelusta vastaan.

Luu5

Kuka täysjärkinen siirtää ensin sotilaat pois ja jättää monen miljardin kaluston viholliselle? Kenen tuo kalusto olisi pitänyt siirtää pois jos ei sotilaiden? Vaikuttaa täytsin tahalliselta teolta tuo sotakaluston ”unohtaminen”.

John Quiman

Kun noissa määrin ”unohdetaan” kerätä talteen tai tuhota, ei se todellakaan ole tapahtunut vahingossa.

Tuumailija

Eräässä amerikan lehdessä oli noin tilastoa jääneestä kalustosta; 600.000 asetta, 75.000 ajoneuvoa, 200 lentopeliä (kopterit, suihkarit, dronet), kirsikkana kaakun päälle usa on rahoittanut afganistanin armeijaa 85 miljardilla dollarilla. Että kyllä talipalloilla ja isiksen porukoilla on joulu vaikkei sitä vietäkkään.
Teknistä tietämystä he saavat niiltä jenkkien kouluttamilta ”yhteistoiminta”sotilailta, joten osaavat pitää M16:ta oikein päin. Kyllä he varmaan hetken pärjäävät, mutta huolto ja varaosat tulee olemaan kynnyskysymys kaluston toimivuudessa, ilmavehkeet jää romuksi aika nopeasti todennäköisesti tai myyvät suoraan pois artikkelin mainitsemalla tavalla, todellinen backyard sale.

Anonyymi

Miten voi olla mahdollista, että amerikkalaiset jättivät tuollaisen miljoonia/miljardeja (?) maksaneen varustuksen Afganistaniin? Ei kai lähtö voinut tulla yllätyksenä kun käytössä on huippukoulutettu armeija, tiedustelu ja laitteet?

John Quiman

Ilmeisesti joku halusi niiden jäävän. Olisi ollut normaali toimenpide kerätä ne pois hyvissä ajoin tai jos se ei enää onnistu, sitten tuhota ne.

Tuumailija

Juurikin näin. Tuossahan oli lehdistötilaisuus, jossa yhdysvaltain armeijan logistiikasta vastaavalta kenraalimajuri Hank Taylorilta kysyttiin että miksi mainitsemallasi tavalla ei toimittu (evakuoitu tai tuhottu), niin hän suoraan sanoi ettei pysty vastaamaan kysymykseen. Mies oli kuin Ö aapisen kulmassa, oliko tarkoituksella vai ihan ”rehellisesti” tietämätön asiasta.
https://nypost.com/2021/08/16/pentagon-cant-say-if-plans-to-keep-us-weapons-out-of-taliban/

Valkosipuliukko

Nyt pitää talebaanien uhkaamille myydä parempia aseita. Bisnes kannattaa.

Kaino-Vieno Huttunen

Kyllä USA liittolaisineen on kouluttanut niistä 300 000:sta hallituksen sotilaasta muutaman lentäjänkin. Ihmettelen, jos ei ole. Yksi vaihtoehto on, että taliban vaihtas helikopterit ja monimutkaisemmat laitteet Venäjän, Kiinan tai Iranin kanssa johonkin. Nämä varmasti ovat mielissään, kun saavat käsiinsä USA:n sotateknologiaa.

Hyvin meni

Miten meni nyt Joe Biden omasta mielestä. Piti lahjoittaa nämäkin talibaaneille ilmaisiksi, kyllä taitaa olla ankeat ajat amerikassa tämän dementikon päästyä vauhtiin.

John Quiman

Aika monille on nyt valjennut, että ”kaikkien aikojen suosituimmalla presidentillä” eivät ole olleet kaikki ruuvit tallella vuosikausiin. Taisi alkaa Sleepy Joen lähtölaskenta ja lyhennetyllä aikataululla.

Hyvin meni

Kyllä tämä arvattiin, mitä tästä Bidenistä seurasi. Tosin kovasti Iltalehtikin hehkutti tätä dementikkoa. Ei ollut alunperinkään kykenevä presidentiksi, jokohan nyt tolloimmatkin tämän huomaavat tai sitten eivät.

Hyvin meni

Vieläköhän Iltalehden kommenttipalstalla nämä vakiokommentoijat ovat kovaan ääneen ylistämässä Joe Bideniä, samat nimimerkit muuten haukkuvat aina perussuomalaisiakin, sekä haukkuvat Trumppia. Ei varmasti näille asia vieläkään valjennut, mikä dementikko Biden on.

Ilkka Forsten

On se valjennut, mutta aatteen palo ei anna periksi myöntää virhettä.

Katsoin kommentteja

Hah-haa…Eipä näkynyt vakiokommentoijia jostain syystä kehumassa Joe Bideniä Iltalehden uutisissa, kun kävin katsomassa kommentteja. Oli aika hiljaista. Taitaa olla kova paikka myöntää, ettei Biden ole kykenevä presidentiksi.

Anonyymi

Kovaa peliä käydään kulisseissa. Kamala Harris odottaa vain hetkeä päästä parrasvaloihin. Luulenpa, että se oli alkuperäinen tarkoituskin. USA saa samanlaisen johtajan kuin EU sai Angela Merkelistä. Onneksi olkoon!

John Quiman

Katsotaan mitä tukea ääntenlaskennan tarkastus tuo Biden-Harris parivaljakolle. Tulee vielä tukalat paikat, mutta kuka tietää, josko onnistuvat kiemurtelemaan joillain vastaiskuilla ulos siitä. Kun tulee iso kohu heitä kohtaan, saattavat kehitellä toisen ison kohun saamaan kansan huomion pois vaaliongelmista. Noilla leftisteillä kun ei ole tapana kaihtaa mitään keinoja.

Lieväasteinen

”Noilla leftisteillä kun ei ole tapana kaihtaa mitään keinoja.”

”Vallankumous vaatii uhreja.”
(Feliks Dzeržinski, punaisen terrorin alullepanija ja toteuttaja Venäjällä)

Tuumailija

Maricopa taitaa olla se viimeinen niitti Bidénin kirstuun.

Ilkka Forsten

Mitä ” Marin kopassa ” on sellaista, joka niittaa kirstun?

Tuumailija

”Marin kopassa” piilee ylläri, kun äänet on laskettu uudelleen ja Bidénin/demokraattien vaalivoittohuijaus paljastuu siltä osin. Muutamat muutkin osavaltiot ovat aloittaneet prosessin äänten uudelleen laskentaan ja tarkistukseen.

John Quiman

Ennakkouutisten mukaan siellä oli kasapäin äänestyslomakkeita, jotka olivat väärennöksiä. Niistä puuttui salaiset merkinnät, joilla voidaan todeta lomakkeen aitous.

Ajat sitten jotkut puhuivat, että niissä oli jokin vesileima tms. ja jotta jotkut tarkistavat niitä annettuja ääniä, mutta se juttu vaimeni ja katosi. Nyt se nousi uudestaan esiin ja jopa selitettiin mikä tunniste niissä oli.

Tuo oli vain yksi pieni makupala, joka tuli esille ennakkoon.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Tuumailija

Demokraatit ovat raivolla laittaneet kapuloita rattaisiin, lakimiesarmeija miljoonabudjeteilla yrittää löytää aina jonkin syyn keskeyttää atrkistus, vaalikoneiden muistit on tyhjennetty tai irroitettu kokonaan eikä niiden avaamiseen tarkoitettuja salasanoja haluttu antaa ennen kuin tuli supreme courtin määräys.
Aika iso häsmäkkähän tuo on ollut ja ihan kuvanauhatodisteet todentavat että ääntenlaskentapaikalla on vedetty ässiä kasseista silloin kun koko rakennuksen olisi pitänyt olla tyhjä ulkopuolisista.
Mielestäni kuitenkin tarkastus on aika loppusuoralla ja yhteenvetoa vaille valmis, kauanko siinä sitten menee ei ole tietoa.

John Quiman

Noin muuten on kai syytä mainita selvyyden vuoksi, että siellä ei tarkisteta Sannan koppaa, eikä aamupalakoriakaan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Ennen vanhaan ne sentään osasivat lopettaa ei toivotun presidentin vaikka avoautoon, mutta nyt BLM todennäköisesti valvoo järjestystä niin rauhanomaisesti ettei mitään pääse tapahtumaan.

Mikä muuten yhdistää Abraham Lincolnia ja Kennedyä, paitsi että molemmat kuolivat attentaatin seurauksena ? Lincoln ammuttiin Ford nimisessä teatterissa, ja Kennedy Lincoln merkisessä Ford:n valmistamassa autossa.

John Quiman

Huh, ei kannata hankkia mitään Ford-nimistä.

Ford lyhenne

Juu, se Ford tarkoittaa, Fix Or Repair Daily. Tästä se merkki varmaan tulee.

Ilkka Mänttäri

😂

Minä vaan

Usein ns salaliittoteoriat todistetaan oikeiksi ennen pitkää
Varmaan Amerikan vaalit tullaan myöntämään että ne varastettiin Trumpilta .🤗

John Quiman

Demokraatit kyllä tekevät kaikkensa, että ei tarvitsisi myöntää, koska se olisi demokraattisen puolueen tuho. Vanhat poliitikot, joiden voidaan todistaa olleen tietoisia, ovat vaarassa joutua vankilaan ja puolueen kannatus romahtaa. Yhtälailla siivous menisi silloin CIA:n ja FBI:n puolelle sekä oikeuslaitokseen, koulutukseen ja yliopistoihin, koska Demokraattien tuki niissä oleville leftistimielisille heikkenisi olennaisesti tai jopa lakkaisi.

Kata

Kuten belgialainen Sabena jota tuli kerran käytettyä kunhan se pääsi ilmaan koska kesken kiidon tuli vika ja takaisin portille ja kesti ”jonkun” aikaa että päästiin ilmaan….Kone oli savua täynnä tupakeista (1998) ja lähdin kysymään emolta saako täällä polttaa ja kas..emo istui keittiössä tupakki suussa ja kengät niin lintat…että lähdin pois….seinä tuolini vieressä ,pinta irronneena roikkui…
Such A Bloody Experience Never Again….

John Quiman

Valitettavasti ovat kaikki lentoyhtiöt kieltäneet tupakoinnin ymmärtääkseni kaikilta lennoilta. Edes sähkötupakkaa ei saa käyttää, vaikka se on kutakuinkin haitatonta muille kuin polttajalle itselleen. On kuitenkin vielä tuo nuuska olemassa, jota voi käyttää lennoillakin. Tosin esim. Singaporeen ei pidä viedä nuuskaa, koska se on totaalikiellossa siellä, kuten sähkötupakkakin, vieläpä ankarilla rangaistuksilla. Ottavat tullissa pois sähkistarvikkeet ja nuuskat, jos löytävät. Kannattaa tarkistaa ennen lentoaan, että mikä on kohdemaan tai -maiden suhtautuminen noihin juttuihin. Outoja aikoja.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Muualle saakin mennä ” tynämenttiä ” kassit pullollaan jos kantaa samaan aikaan burkaa tai jotain vastaavaa laahusta.

Ilkka Forsten

Ja minä kun luulin että Renault, lausutaan ” Renaa, ” jo tehtaalta tultaessa.

Ilkka Forsten

Minulla on autotallin seinässä kyltti jossa lukee, Now open rusty nuts fix it shop. We used only genuine FORD parts.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Ilkka Forsten

Mutta kun on jo hankittu, nyt otti ohrakyrsä.

ekis

On mielestäni hyvin naivia ajatella että kyseessä olisi vahinko jenkeiltä.
Nyt vaan odotellaan mihin päin noilla aseilla afkanista käsin hyökätään….suunnitellusti, koulutetusti ja hallitusti.

John Quiman

Vaikuttaa sellaiselta hutiloinnilta tuo lähtö, että ei se ainakaan armeijan huolimattomuutta tai pakokauhua ole. Olisi hyvinkin voinut lähes kaikki kuljettaa muualle tai tuhota. Monien katseet menevät tosin Bidenin suuntaan, vaan en tiedä voisiko se olla sen sekoiluja. Arvistelua kyllä näkyy tulevan kaikkialta.

On mahdollista, että oli tarkoituskin jättää kaikki. Arvailuahan tuokin on siinä kuin muutkin selitykset.

Tuumailija

Juuri näin. Kun vertaa siihen että neuvostoliittolaiset kykenivät irtautumaan konfliktista kohtalaisen hyvässä järjestyksessä ja kelkkomaan suurimman osan kamppeistaan mukanaan.
Kuitenkin kun vertaa siihen nopeuteen millä jenkit sinnepäin kelkkoivat kamojaan ja ajoneuvojakin eesun taasun (korjasivat usa:ssa ja näin suurimpia työllistäjiä), niin outoa on ettei tavara kulje yhtä liukkaasti vain poispäin. Näin kävi myös vietnamissa; kaik jäi, rammarkii pöyväl soimaa.

Kata

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/08/10/sodan-pitka-varjo-neuvostoliitto-afganistanissa-1979-1989
Hyvä juttu jopa yleltä.Britit siellä ensin kirmaili…ja muistelen lukeneeni jostain että neuvostoliittolaiset teki jonkun sopimuksen afgaanien kanssa lähtemisestä rauhassa koska nämä mekkoeinarit olivat vuoristoisten teiden vartijoina ja soliin olisi ollut helppoa räiskiä.
Outo maa kerrassaan.

Ilkka Forsten

Tyynenmeren atollisaarten edustalla on YHÄ ne siihen jääneet maihinnousupaatit made in USA.

Tuumailija

Nehän on ihan turnipsisukeltajien kohteita, sieltä löytyy ihan kunnolla kalustoa vielä raanoissa kiinni: vaunuja, kuorma-autoja, moottoripyöriä etc. https://www.pinterest.es/pin/485966616023265578/
Bosborin salmesta löytyy brittien laivasto ensimmäisen ottelun ajoilta.
On kauan tuhosta laivan mi’aaltoihin veistoksen vei. Olavi Virta

Ilkka Forsten

Katselin joskus aikaa sitten dokkarin missä jenkit sukelsi johonkin sota-aikaiseen hylkyyn tyynellämerellä. Sieltä ei saa ottaa mitään ” matkamuistoja ” koska paatit on julistettu muistomerkeiksi sekä kaatuneiden leposijaksi. Mutta jos olisi saanut ottaa, niin otettavasta ei olisi ollut puutetta.

Ruumasta löytyi valtavat määrät aseita, ammuksia säilykepurkkejä yms krääsää. Merivesi on tosin tehnyt tehtävänsä niille, eli ei ne kuitenkaan enää toimintakuntoisia olisi. Enkä oikein usko että vesitiivis sianlihasäilykepurkkikaan olisi avattuna jotain mitä olisin valmis maistamaan.

Lentokoneiden hylyt on säilyneet hyvin koska alumiini ei ruostu vaikka hapettuukin pinnalta. Yhdessä kohtaa merenpohjaa oli suoranainen pommiviidakko. Räjähtämättä jääneitä lentopommeja tökötti vieri vieressä ihan loputtomalta tuntuvalla alueella. Jos niitä riitti vielä toimimaankin, on siinä ollut hitonmoinen rytinä. Minua ei yllättänyt se että niitä oli, mutta lukumäärä yllätti.

Se olisi mielenkiintoista touhua, mutta ah niin kallista ja vaatii paljon erilaisten lupa-anomusten täyttämistä, että sitä ei minun elämässäni ikävä kyllä tapahdu.

Lieväasteinen

On mahdollista, että Biden ei päätä mistään eikä kykene siihen. Taustalla häärii Kamala ja demsien ”neljän kopla” (AOC ym.), jotka antavat käskyjä ja määräyksiä. Intersektionalistit siis käskivät vetäytymään Afganistanista ja jättämään kaikki uhrihierarkian huipulla oleville. On myös hyvin mahdollista, että Biden saa tästä tempusta vielä rauhan Nobelin, en tiedä postuumisti vai elävänä, niin raihnainen ukko on.

Laaki

Se on varmasti yhden välimeren perukoilla sijaitsevan terroristivaltion edun mukaista epävakauttaa lähialueita. Irakin tapahtumat, Assadin vastustajien tukeminen ja lisäksi huomioituna tuon valtion edustajien määrä USAn hallinnossa ja virkamiesten korvaankuiskuttelijoina ei voi välttyä tältä johtopäätökseltä.

Laaki

Jos huomataan aggressiot lähi-idässä kohde voisi olla shiia-iran. ”USA” on jättänyt aiemmin jo aseet sunni-IS ja nyt ne jäi sunni-talibanille. Iranilla ja afgaaneilla on yhteinen raja vuorilla josta on varmaan helppoa kävellä yli ja proxy sodankäynti amerikkalaisten rahoilla terroristivaltion eduksi ollaan jo nähty vuosikaudet.

Ani

Islam on terrorismia. Sitä on pahaa lajia ja vielä pahempaa.

Ilkka Forsten

Hyö männööt ittään, hyö kaataat Putinkin.

juu

Valepresidentti Biden sähelsi oikeen kunnolla.
Jo vuosia sitten Trump jyrkästi arvosteli sitä että jenkkien sotakalustoa jätettiin Irakiin josta päätyi esim ISISille.
Tietysti olisi ensin pitänyt evakuoida siviilit ja sotakalusto ennen armeijan pois vetämistä.
Afgaani sotilaat oli armeijassa vain koska jenkit maksoi isoa palkkaa, kun jenkit lähti niin ei se oman maan puolustaminen enää kiinnostanut.

John Quiman

Ja kaiken lisäksi niiden oma presidentti pakkasi rahat laukkuihin ja häipyi.

Tuumailija

Yhden uutisen mukaan 4 isoa SUV autoa oli sullottu täyteen rahaa ja muita tarpeita, kun nosti kytkintä Kabulista. No Omanissa kaikki on hieman kalliimpaa jos on tottunut tavista korkeampaan elintasoon, joten matkakassa sen mukaan.

Ilkka Forsten

Karavaania johtaa varakaani, koska kaani itse, Abu Hassan pölli kassan ja suksi Suezille. Ja nyt persiinalaisella torilla käärmeenlumooja Mato Alli koittaa saada eloa lerpahtaneeseen olentoon. Torin toisella laidalla fatima jakaa pennuille jaffaa, ja kaiken lisäksi kauppatorin roskista löytyi pullo koskista, Ali Baba ryyppää sen, hukkaa toisen lapasen.

Miljardi meni täältäkin

Tämä oli melkoinen moka länsimailta. Taitaa pitää puheet/huhut paikkansa Bidenin osalta sekä hallintonsa.

Ilkka Forsten

Mitä ne on huhunneet ?

Nestori Lundahl

Niillähän on nyt amisjuunia enemmän kuin meidän puolustusvoimilla!
Ja lisäksi vielä ihan pirusti panttivankeja.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Nestori Lundahl