Muu maailma

Talkki aiheutti syöpää – uhreille 8,9 miljardia dollaria korvausta

Kuva: Johnsson & Johnsson puuteri, Wikimedia Commons

Naiset saivat syövän asbestipitoisesta talkista. Nyt valmistaja ehdottaa sovintoa, joka antaa kymmenille tuhansille uhreille useita miljardeja dollareita.

New York Times raportoi, että Johnson & Johnson suostuu maksamaan 8,9 miljardia dollaria kymmenille tuhansille, jotka sairastuivat syöpään talkkijauheen käytön vuoksi.

Ratkaisu syntyi vuosikymmeniä kestäneiden kanteiden jälkeen. Sovintoratkaisuehdotuksen mukaan rahat maksetaan säätiön kautta 25 vuoden aikana munasarjasyöpään ja mesotelioomaan sairastuneiden omaisille.

Syöpään sairastui kymmeniä tuhansia naisia

Sovintoratkaisu ratkaisee kaikki meneillään olevat ja tulevat vaatimukset, jotka koskevat Johnson & Johnsonin talkkia sisältäviä tuotteita.

Yrityksen oikeuteen haastaneiden lähes 70 000:n edustajat sanovat, että sovinto on virstanpylväs ja ”merkittävä voitto kymmenille tuhansille naisille, jotka kärsivät J&J:n talkkipohjaisten tuotteiden aiheuttamista gynekologisista syövistä”.

Ratkaisu suojaa emoyhtiötä

Sovintoratkaisun edellytyksenä on, että tuomioistuin hyväksyy säätiötä hallinnoivan Johnson & Johnsonin tytäryhtiön LTL Managementin konkurssihakemuksen. Todennäköisesti monet yrityksen oikeuteen haastaneista suostuvat siihen.

LTL perustettiin vuonna 2021, suojelemaan emoyhtiötä oikeudenkäynnissä. Aikaisempi konkurssihakemus hylättiin, kun tuomioistuin väitti että konkurssi ei ollut oikea tapa ratkaista riitaa.

Talkin sisältämä asbesti aiheuttaa syöpää

Kiista koskee yhtä Johnson & Johnsonin tunnetuimmista tuotteista, vauvapuuteria. Monet yrityksen oikeuteen haastaneista väittävät, että vauvapuuterissa käytetty talkki sisälsi asbestia, joka aiheuttaa herkästi syöpää.

Yrityksen johto oli vuosikymmeniä tietoinen riskistä, että vauvajauheen käyttäjät altistuvat asbestille.

Ei tunnustusta

Johnson & Johnson sanoo, että ehdotettu sovintoratkaisu ei ole väärinkäytösten myöntäminen, vaan kaikkien kanteiden käsitteleminen olisi kestänyt kymmeniä vuosia ja vaatinut valtavia rahasummia.

Syöpäpelon jälkeen yritys lopetti talkkipohjaisen jauheen myynnin Yhdysvalloissa vuonna 2020 ja aikoo korvata sen maailmanlaajuisesti maissitärkkelyspohjaisella versiolla tänä vuonna.

 

Lähde: Dagens PS

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Mitä nuo köyhät valittaa. Vähän asbestipulveria nahkaan ei haittaa ja olisihan ne voineet saada syövän mistä vaan. Ihan omaa syytä, mutta annamme periksi, kun marisevat yhtiön nimen likaiseksi vuosikymmenien ruikutuksella.

Vaihdamme asbestin maissiin ihan vaan huviksemme, emme siksi, että asbesti jotenkin olisi haitaksi. Turhaan asbestista riehutaan, sehän on loistava paloeriste, jos vaikka sattuisi taloo olemaan tulessa.

No, on tietysti totta, että asbestirakenteiden purkamiseen on tiukat turvallisuussäännöt ja hengityssuojaimiakin on pakko käyttää, mutta se on eri juttu. Nythän on kyse iholle laitettavasta asbestista, eikä siitä ole lakeja, eikä sen poistamiseen iholta ole säännöksiä.

Yrityksen omistajiamme rauhoittaaksemme muistutamme, että ei asbestiraha haise ja onhan tuota liikakansoitustakin aika reilusti.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman