Eurooppa Talous

Talousasiantuntija: Italian euroero olisi kohtalokasta Saksalle

Kuva Pixabay
Italialaisten mahdollisella euroerolla olisi talousasiantuntijan mukaan kohtalokkaita seurauksia myös Saksalle.

Talousasiantuntija Peter Bofingerin mukaan Italian mahdollinen euroero saisi aikaan saksalaisiin veronmaksajiin kohdistuvan uhkan, kertoo kertoo Die Welt.

– Italian ero euroalueesta olisi ongelmallista Saksalle, koska muita maita saattaisi lähteä pian perässä, sanoi ekonomisti.

Saksan talous hyötyy eurosta enemmän kuin kukaan muu Euroopassa. Bofingerin mukaan euron romahduksen seuraukset Saksalle olisivat pienemmät yritysvoitot, matalammat palkkatulot ja siten valtavat veromenetykset.

EU ja rahamarkkinat ovat huolestuneet Eurooppa-vastaisen retoriikan lisäksi eurokriittisen koalition verojen alentamisaikeista ja muista kalliista hankkeista. Italiassa puolestaan johtavat poliitikot ovat jo kauan olleet sitä mieltä, että maan alhainen talouskasvu on seurausta Brysselin säästödiktatuurista.

Oikeistopopulistinen Lega ajaa tärkeän finanssiministeriön johtoon euron ja Saksan suhteen kriittistä Paolo Savonaa. Savona pitää euro-aluetta rakennelmana, josta etenkin Saksa hyötyy. Hän on kuvannut euroa ”saksalaiseksi vankilaksi” ja hän on myös sanonut, että Italian tulee valmistautua euroeroon, jos maa pakotetaan siihen.

Hänen mukaansa euroeron vaihtoehtona on maan päätyminen Kreikan kaltaiseen tilaan.

  • 270
    Shares