Eurooppa Politiikka

Oikea Media: ”Euroopan loppuratkaisu lähenee”

Kuva Pixabay.

Samalla kun eurokriittiset puolueet kasvattavat kannatustaan, valmistelee komissio euroalueen omaa budjettia, verotusoikeutta ja yhteistä velanottoa

Euroopan unioni on ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa uusien jäsenmaiden sijaan vanhoja lähtee pois. Yhteisvaluuttaa, liittovaltiokehitystä ja koko unionia vastustavat puolueet ovat lisänneet kannatustaan eri jäsenmaissa.

Samaan aikaan komissiossa valmistellaan integraation merkittävää syventämistä.

“Kun komissaari Jyrki Katainen (kok) kävi Suomessa joulun alla, hän ilmoitti muutamassa haastattelussa, että neljän viiden vuoden päästä Euroopan integraatio on paljon pitemmällä kuin nyt”, kirjoitti Esko Rantanen Talouselämä-lehden verkkosivustolla sunnuntaina.

Rantasen mukaan komission ja europarlamentin useat työryhmät valmistelevat integraation ja yhteisvastuun huomattavaa lisäämistä. Erityisesti näin tulee tapahtumaan talous- ja rahaliitossa, euroalueella.

Rantasen arvion mukaan komissio etenee sammutetuin lyhdyin Ranskan vaalien yli.

Rantasen mukaan jopa palkanmuodostus siirtyy ja on jo osin siirtynyt yhteiseen kontrolliin. Euroalueelle muodostuu oma finanssipolitiikka, jossa budjetti, verotus ja velat ovat yhä suuremmassa määrin yhteisiä.

Rantasen inhorealistisen analyysin mukaan Ruotsi ja Tanska pysyvät euroalueen ja lisääntyvän yhteisvastuun ulkopuolella, mutta Suomi menee mukana.

Rantanen viittaa Palkansaajien tutkimuslaitoksen Pekka Sauramon lausuntoon Ylen Brysselin koneessa -ohjelmassa. Sauramo totesi, että euro on toisen maailmansodan jälkeen suurin talouspoliittinen virhe, Helmut Kohlin ja FranÇois Mitterandin poliittinen projekti, jossa ei ole taloudellisesti mitään mieltä.

Eduskuntapuolueiden ohjelmista on turha etsiä mitään eurokriittistä, Rantanen väittää.

“Sitä ei ole edes perussuomalaisilla. Puoluejohtajaehdokkaiden Sampo Terhon ja Jussi Halla-ahon puheet saattavat osoittautua vain retoriikaksi.”

Rantanen päätyy samaan lopputulokseen kuin monet muutkin talousasiantuntijat: vain rahaliiton purkaminen tai sen muuttaminen tulonsiirtounioniksi voivat olla pysyvä ratkaisu.

EuroThinkTank-asiantuntijaryhmän raportit ovat samansuuntaisia: Suomen on valittava tulonsiirtounionin tai euroeron väliltä.

Kirjoitus on uudelleenjulkaistu Oikea Median luvalla

Jakoa

Uusimmat uutiset