Eurooppa Politiikka

Talouseliitti pelkää Euroopan romahtavan

Kuva Pixabay.

Talous, politiikka ja arvot. Ne kaikki ovat hajoamassa Euroopassa. Näin näkevät ainakin huippujohtajat. He pelkäävät, että manner hajoaa – ja sen myötä myös maailmankauppa.

Rakkaus syntyy usein vasta menetyksen hetkellä. Ilmeisesti näin käy myös globaalien päättäjien kohdalla. Nyt kun nationalismi elää kukoistuskauttaan, ovat maailman huippujohtajat yllättäen huolissaan Eurooppa-projektista. Aiemmin sen suhteen ei tarvinnut tehdä juuri mitään. Regulointi, byrokratia ja poliittiset pikkuseikat: Nämä olivat avainsanoja, jotka yhä uudelleen esiintyivät integraation yhteydessä.

Nyt auditointiyhtiö PwC:n tutkimuksen mukaan yli puolet toimitusjohtajista pelkää, että manner hajoaa. Poliittisesti, ajatuksellisesti ja taloudellisesti. Vallitseva käsitys on, että kansakunnat etääntyvät toisistaan, sen sijaan että ne kasvaisivat yhteen. Talousjärjestelmät ja oikeusjärjestykset, rahapolitiikka ja arvokaanonit – kaikki hajoaa.

Tutkimus, joka julkaistaan joka vuosi Davosin talousfoorumin alkaessa, toimii eliitin mielialabarometrina – ja samalla myös maailman talouskasvun indikaattorina. Jos toimitusjohtajat ovat pessimistisiä ja he näkevät suuria uhkia, niin he lykkäävät investointeja. Jos he ovat optimistisia, niin he ostavat koneita, investoivat rahaa tutkimukseen ja luovat työpaikkoja. Silloin globaalin talouden pyörät alkavat pyöriä.

Kyselyä varten PwC haastatteli 1500 johtajaa 83 maassa. Tulosten odotetaan vaikuttavan vahvasti Davosin kokouksessa. Romahtavan Euroopan aiheuttama uhka tulee ravistelemaan talousjohtajien luottamusta tulevaan: Rautaesiripun repeämisestä lähtien he ovat tottuneet siihen, että maailma on kasvamassa yhteen.

Populismin renesanssi

Globalisaation voittokulkua ei ole kyseenalaistettu viime vuosikymmenien aikana. Pidettiin yleisesti sovittuna asiana, että maailmankauppa laajenee. Kuitenkaan pakolaiskriisin yhteydessä – joka on yhteisön tärkein haaste – tämä ei enää päde. Mitä tapahtuu, kun Schengen, tuo suuri eurooppalainen ajatus vapaasta liikkuvuudesta, kumotaan pysyvästi ja kun myös EU:n sisärajoilla tarkistetaan taas henkilöiden paperit? Mitä tapahtuu, kun suuri vapaakauppasopimus, kuten TTIP ajaa karille?

Eurasia Groupin – eräs tärkeimmistä maailman analyysitaloista – perustaja Ian Bremmer katsoo Euroopan olevan suunnannäyttäjä maailmalle. On olemassa ihmisiä, jotka haluavat avointa Eurooppaa – ja myös ihmisiä, jotka haluavat eristäytyä, sanoo hän. ”Koskaan aikaisemmin kuilu heidän välillään ei ole ollut näin suuri.” Vuodesta 2016 tulee siksi kohtalonvuosi. Kestääkö Eurooppa jännitteet – vai hajoaako se? Alexis Tsiparas, Kreikka ja velat eivät ole enää suurimpia uhkia. ”Suurin uhka on populismin ja nationalismin kasvu”, sanoo Bremmer.

Populismi ja nationalismi ovat hyökkäys globalisaatiota vastaan. Ja samalla hyökkäys Davosin mahtavien, viisaiden ja rikkaiden maailmankäsitystä vastaan. Tämä selittää samalla myös sen, miksi amerikkalaiset eivät ole enää kokoontuneet yhtä näkyvästi kuin aiemmin Taikavuorelle.

He pelkäävät, että Eurooppa ja samalla eräs tärkeä liittolainen menettää vakautensa, jos mm. britit tänä vuonna äänestävät kansanäänestyksessä EU-eron puolesta. Samalla he pelkäävät, että heidän dominoimansa instituutiot, kuten Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto menettävät vaikutusvaltaansa – ja samalla syntyisi kilpailevia instituutioita, kuten Kiinan perustama Aasian infrastruktuuripankki.

Erään kolmikon pitää jatkaa

Keskipakoisvoimat ovat jo nähtävissä. Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan viime vuonna maailmankauppa kasvoi (2,6%) ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009 finanssikriisin jälkeen selvästi hitaammin kuin maailmantalous. Tällä on dramaattisia vaikutuksia huippujohtajien mielialaan. Vain 27% heistä odottaa, että maailman suhdanteet tulevat paranemaan seuraavien 12 kuukauden aikana. Luottamus tähän on laskenut 10 prosenttiyksiköllä viime vuoden tulokseen verrattuna.

Yhtä skeptisesti arvioidaan oman yrityksen näkymiä. Vain vajaa kolmannes toimitusjohtajista luottaa siihen, että vuosi 2016 tuo tullessaan kasvua.

Mikä voi pelastaa mantereen? Eräs kolmikko, joka etenee yhtenäisenä ja päättäväisenä, sanoo Eurasia Groupin perustaja Bremmer: Iso-Britannia, Ranska ja Saksa.

Asiasta uutisoi Die Welt

Toimitus
21.1.2016
Tilaa
Ilmoita
guest
2 Kommentit
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
trackback

[…] Talouseliitti pelkää Euroopan romahtavan http://www.kansalainen.fi/talouseliitti-pelkaa-euroopan-romahtavan/ […]

trackback

[…] Talouseliitti pelkää Euroopan romahtavanwww.kansalainen.fi/talouseliitti-pelkaa-euroopan-romahtavan/ […]

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa