Eurooppa Politiikka

Talousprofessori palautti kunniamerkkinsä, kun Merkelille myönnettiin sama mitali

Joachim Starbatty. Kuva Wikimedia Commons / public domain
Saksan liittokansleri Angela Merkelille myönnettiin tämän vuoden sosiaalisen markkinatalouden kunniamerkki, Alexander-Rüstow-Plakette. Tästä kunnianosoituksesta johtuen Joachim Starbatty palautti vuonna 2003 saamansa mitalin, koska ei halua tulla yhdistetyksi Merkeliin missään muodossa.

Aktionsgemeinschaft Soziale Marktwirtschaft (ASM) -järjestö on jakanut Alexander-Rüstow-Plakette-kunniamainintaa vuodesta 1964 alkaen. Palkinnon saajiksi on valikoitunut markkinatalouden asiantuntijoita ja professoreja, kuten Joachim Starbatty.

Herra Starbatty, joka on vaikuttanut Merkelin kanssa samassa CDU-puolueessa, palautti oman arvomerkkinsä takaisin järjestölle, jonka johdossakin hän on vaikuttanut.

– En tunne yhtään päätöstä, jonka kansleri olisi tehnyt, jotka täyttävät palkinnon jakamiskriteerit, sanoi professori FAZ-lehdelle kirjoittamassaan kirjeessä.

Starbattyn mukaan kansleri ei täytä mitään sosiaalisen markkinatalouden kriteerejä, ei niin energiapolitiikassaan kuin Eurooppa- tai pakolaispolitiikassaankaan. Professorin mukaan tilanne on päinvastainen. Merkel on hänen mukaansa ”kadottanut demokratialta pohjan”, koska on tehnyt tärkeitä päätöksiä ”ilman kansalaisiaan ja parlamentin itsenäisyyttä tukevia kansaedustajia”.

Avoin kirje on osoitettu ASM-järjestön johtajalle Nils Goldschmidtille, jolle Starbatty luovutti puheenjohtajuuden vuonna 2013.

Goldschmidt vastasi ASM-järjestöön kohdistuneeseen arvosteluun ja kertoi Starbattyn kadottaneen suuntansa ja arvonsa joihin ASM on sidottu. Goldschmidtin mukaan Starbatty on ”kadonnut oikeistokonservatiiviseen hajottavaan maailmankuvaan, josta kumpuaa mittasuhteistaan karannut kritiikki kansleri Merkeliä kohtaan”.

Lähde: F.A.Z., Junge Freiheit

  • 1.1K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi