Kotimaa

Taloustieteilijä Malinen: EU-elpymisrahasto avaa tien tulonsiirtounioniin ja liittovaltioon

Kuva Pulse of Europe / Flickr / CC BY-SA 4.0

Euroalue on kulkenut kohti liittovaltiota viime vuosikymmenen alun velkakriisistä lähtien, ja EU-elpymisväline on tämän kehityksen luonnollinen jatke. Näin uskoo ekonomisti Tuomas Malinen.

GnS Economics:n toimitusjohtaja ja pääekonomisti sekä Helsingin yliopiston taloustieteen dosentti Tuomas Malinen kertoo Pelastusrahasto.fi -sivustolla antaneensa eduskunnan talousvaliokunnalle lausunnon EU-elpymisvälineestä.

EuroThinkThank -ryhmässä noin vuoden ajan vaikuttanut ja siellä valuuttaliittojen historiaan perehtynyt Malinen kertoo keskittyneensä lausunnossaan julkisessa keskustelussa puuttuvaan elementtiin, valuuttaunioneiden kohtaloon.

Valuuttaunioneita on käytännössä kahdenlaisia, Malinen kirjoittaa. Ne voivat olla liittovaltion valuuttoja kuten Yhdysvaltojen dollarialue, tai ne voivat olla yhteisvaluuttoja kuten euro tai keski- ja läntisen Afrikan CFA-frangialue.

Valuuttaliittojen perustamistavasta riippumatta lopputulos on Malisen mukaan aina sama.

– Valuuttaunionit voivat muuttua joko tulonsiirtoja jakavaksi poliittiseksi unioniksi eli liittovaltioksi tai Exit-mekanismilla vakautetuksi yhteisvaluutaksi.

Tosin on vielä kolmaskin vaihtoehto – valuuttaliiton hajoaminen.

Taloustieteilijä muistuttaa, että euroalue on kulkenut kohti liittovaltiota alkaen vuosien 2010-2012 velkakriisistä lähtien, ja EU-elpymisväline on vain tämän kehityksen luonnollinen jatke.

– EU:n ehdottama ”elpymisrahasto” on keskeinen askel tällä tiellä, koska se aukaisisi tien tulonsiirtounioniin ja sitä kautta EU:n liittovaltioon, taloustieteilijä Malinen päättää.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit