Kotimaa Politiikka

Taloustieteilijä Malinen kuvailee Suomen hallituksen politiikkaa elpymisrahastoasiassa: ”Vaikene tai valehtele”

Kuva: Pixabay

Hallituksemme ei yksinkertaisesti ole voinut kertoa totuutta elpymisrahastosta, koska silloin suurin osa suomalaisista ei todennäköisesti sitä hyväksyisi, kirjoittaa Tuomas Malinen.

Eduskuntakäsittelyyn tulevan ehdotuksen mukaan EU-komissio ottaa, budjettinsa ulkopuolella olevan erillisen rahaston kautta, markkinoilta lainaa enintään 750 mrd. euron edestä ja jakaa varat vuosina 2021-2024 EU:n budjetin kautta jäsenmaille. Elpymisrahastosta jaetaan 390 mrd. euroa lahjoina ja tukena sekä 360 mrd. lainoina.

Elpymisahaston väitetty tarkoitus on koronapandemian negatiivisen talousvaikutuksen lieventäminen.

Tuomas Malinen, Peter Nyberg, Heikki Koskenkylä, Eija-Riitta Korhola, Sami Miettinen, Stefan Törnqvist ja Manolis Huuki ovat perustaneet internet-sivuston Liittovaltio vai vapaa EU? – pelastusrahasto.fi joka pyrkii auttamaan Suomen kansalaisia päättämään poliittisesta ja taloudellisesta tulevaisuudestaan.

Taloustieteen dosentti Tuomas Malinen kirjoittaa sivustolla, että ekonomisteista, rahoitusmarkkinoiden tuntijoista ja politiikan vaikuttajista koostuva ryhmä on nyt julkaissut useiden taustakommentoijien voimin kootun tietopaketin elpymisrahaston vaikutuksista. Ryhmä kertoo, mikä rahasto on, mitä se tekee, kuinka siitä voi erota ja mitä se merkitsee suomalaisille.

Ryhmä on huolestunut suomalaisen demokratian tilasta.

– Hallituksemme on, pääministeri Sanna Marinin vetämänä, johdattanut Suomen outoon poliittiseen ”mustaan aukkoon”, joka tuntuun imevän poliittisesta keskustelusta kaikki faktat.

Malinen pitää elpymisrahaston todellisesta luonteesta kertomatta jättämistä hallituksen tietoisena strategiana.

– Hallituksemme ei yksinkertaisesti ole voinut kertoa totuutta elpymisrahastosta, koska silloin suurin osa suomalaisista ei todennäköisesti sitä hyväksyisi.

– Tämän strategian kieroutta lisää, että kun rahasto on eduskunnassamme hyväksytty, sieltä ei käytännössä ole enää reittiä pois, EU-eroa lukuunottamatta, Malinen korostaa.

Hallituksemme on väittänyt rahaston olevan kertaluonteinen, mutta ”kertaluonteisuus näyttää päiväunelta”, toteaa Malinen ja toivoo, että ryhmän julkaisema tietopaketti herättäisi suomalaiset ”Ruususen unesta”.

– Rahastoon liittyessämme olemme menettämässä taloudellisen itsemääräämisoikeutemme, todennäköisesti lopullisesti. Se tietäisi myös hyvinvointivaltiomme lopun alkua. Haluammeko sitä todella? kysyy taloustieteilijä Malinen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa