Kotimaa Politiikka

Taloustieteilijä Malisen viisi kysymystä hallitukselle EU-elvytyspaketista

Kuva Wikimedia Commons.

Taloustieteilijä Malinen muistuttaa, että elpymisrahastoa ei voi hyväksyä eduskunnassa ennenkuin hallitus on vastannut kysymyksiin.

Eduskuntakäsittelyyn tulevan ehdotuksen mukaan EU-komissio ottaa budjettinsa ulkopuolella olevan erillisen rahaston kautta markkinoilta lainaa enintään 750 mrd. euron edestä ja jakaa varat vuosina 2021-2024 EU:n budjetin kautta jäsenmaille. Elpymisrahastosta jaetaan 390 mrd. euroa lahjoina ja tukena sekä 360 mrd. lainoina.

Elpymisrahaston väitetty tarkoitus on koronapandemian negatiivisen talousvaikutuksen lieventäminen.

Taloustieteilijä Tuomas Malinen haastoi joulukuussa pääministeri Sanna Marinin (sdp.) avoimeen keskusteluun EU-elvytysrahastosta. Malisen mukaan ”suurin osa suomalaisista on täysin epätietoisia siitä, mihin pääministeri on heitä johtamassa”.

Toivottua keskustelua ei kuitenkaan ole tähän päivään mennessä saatu aikaan.

Levittääkseen tietoisuutta elvytysrahaston todellisista tarkoitusperistä ja vaikutuksista Suomeen, Malinen on julkaissut listan kysymyksiä, joihin hän haluaa hallitukselta vastauksia.

– Vaadimme hallitukselta vastausta viiteen kysymykseen EU:n #elpymisrahasto :sta. ”Elpymisrahastoa” ei voida hyväksyä eduskunnassamme ennenkuin näihin on vastattu kattavasti! Malinen twiittasi.

Tuomas Malisen kysymykset.
”Mulla olisi kysymys”

Koska Suomen johtavien poliitikkojen kommentit ovat joko tukeneet elvytysrahastoa tai loistaneet poissaolollaan, Malinen on myös kiinnostunut, miksi koko hankkeen kyseenalaistavia on niin vähän.

– Mulla olisi kysymys Suomen johtaville poliitikoille. Kuinka paljon päätöksissänne painaa mahdollisuus uraan EU:n toimielimissä (parlamentti, komissio, ym.)? Malinen twiittasi.

Asia olisi Malisen mukaan pitänyt keskustella jo aikaa sitten jokaisessa EU-maassa.

Liittovaltio vai vapaa EU?

Tuomas Malinen on ekonomisteista, rahoitusmarkkinoiden tuntijoista ja politiikan vaikuttajista koostuvan ryhmän kanssa perustanut internet-sivuston Liittovaltio vai vapaa EU? – pelastusrahasto.fi joka pyrkii auttamaan Suomen kansalaisia päättämään poliittisesta ja taloudellisesta tulevaisuudestaan.

Tuomas Malinen on GnS Economicsin toimitusjohtaja ja pääekonomisti sekä Helsingin yliopiston taloustieteen dosentti.

Lähteet Twitter, Kansalainen (1, 2).

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit