Kotimaa Rikos

Tampereella on tapahtunut useita katuryöstöjä syksyn aikana

Kuvituskuva: Youtube (ei liity uutiseen).

Tiedote 21.11.2022

Sisä-Suomen poliisi on huolissaan syksyn aikana tapahtuneista katuryöstöistä, joiden määrä on lisääntynyt kiihtyvällä tahdilla. Sisä-Suomen poliisille on elokuun 2022 alun jälkeen tehty Tampereen alueelta yli 20 rikosilmoitusta, joissa on selkeitä yhteneväisiä piirteitä, joiden perusteella ne voidaan yhdistää liittyvän samantyyppiseen tekotapaan. Epäillyistä rikoksista 10 on tapahtunut marraskuun aikana.

Tapauksia tutkitaan nimikkeillä törkeä ryöstö, ryöstö, ryöstön yritys ja laiton uhkaus. Teot ovat tapahtuneet suurimmaksi osaksi Tampereen ydinkeskustan alueella, mutta yksittäisiä ilmoituksia on myös lähiöistä kuten Tesomalta, Lielahdesta, Hervannasta ja Linnainmaalta. Tapahtuma-ajankohta on ollut yleisimmin viikonloppuyö.

Ominaista rikoksille on tekotapaan liittyvät piirteet; tekijät lähestyvät ennalta tuntematonta uhria, uhkaavat väkivallalla tai teräaseella ja pahimmissa tapauksissa ovat käyttäneet fyysistä väkivaltaa saadakseen haltuunsa omaisuutta. Kolmessa tapauksessa uhrin kasvoille on sumutettu jotain sumutetta. Ryöstösaaliksi on tavoiteltu ja saatu erilaista omaisuutta kuten rahaa, maksuvälineitä, matkapuhelimia, reppuja, kalliita merkkivaatteita tai -kenkiä ja kuulokkeita.

Tutkittavana olevissa rikoksissa epäillyt tekijät ovat yleisimmin olleet varsin nuoria, arviolta 15-20 vuotiaita ja heitä on tyypillisesti useampi kuin yksi, tavallisimmin kahdesta neljään henkilöä. Monessa tapauksessa on myös tiedossa, että tekijät ovat olleet naamioituneita kommandopipolla tai kasvojen eteen vedetyllä huivilla.

Ryöstörikokset ovat vakavia rikoksia, joiden tutkimiseen poliisi käyttää mahdollisimman kattavasti käytettävissä olevat keinot. Vaikka syksyn aikana Tampereella poliisille ilmoitettujen rikosten esitutkinnat ovat pääsääntöisesti vielä kesken, niissä on edistytty ja useiden tapausten osalta epäillyt tekijät ovat poliisin tiedossa. Tapaukset etenevät syyteharkintaan esitutkinnan valmistuttua. Tulee myös muistaa, että tämän tyyppisistä rikoksista saatava hyöty on varsin vähäinen verrattuna niiden vakavuuteen ja rikosvastuun toteutumisesta seuraavaan rangaistukseen.

Samantyyppisten katuryöstöjen yleistymisestä on tiedotettu aikaisemmin syksyllä useita kertoja eri puolilta Etelä-Suomea. Kyseessä on vielä hyvin lyhyen ajan ilmiö, eikä pidemmän ajan seurantatietoa tämäntyyppisten katuryöstöjen määrän kehityksestä ole saatavilla. Poliisi on huolissaan ilmiön yleistymisestä ja seuraa sitä tarkasti. Sisä-Suomen poliisi myös kohdentaa näkyvää valvontaa alueille, joissa tyypillisimmin on tapahtunut tämäntyyppisiä rikoksia. Tampere on edelleen turvallinen kaupunki, vaikka tällainen ilmiö onkin nyt havaittu.

Aikaisemmin on myös nostettu esille, että ryöstörikosten yleistyminen liittyy usein suoraan päihteiden käyttöön ja huumausainekauppaan. Tässä käsitellyissä katuryöstöissä näyttää olevan kuitenkin kyse erilaisesta tekotyypistä, eikä niitä ole tutkinnassa ilmi tulleiden seikkojen perusteella pystytty liittämään suoraan huumausainekauppaan.

Teoissa ei ole suoranaisia viitteitä katujengeistä tai järjestäytyneestä rikollisuudesta. ”Kyseessä on aikamme ilmiö nuorten keskuudessa. Siihen liittyy nopean ja helpon vaurastumisen tavoittelu sekä ajatus elämästä kadulla vailla yhteiskunnan sääntöjä. Nuorten syrjäytyminen ja tulevaisuuden näköalattomuus voivat olla osatekijänä katuryöstöjen tekemiselle”, arvioi rikoskomisario Markus Antila Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Poliisi

48 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Kyseessä on aikamme ilmiö nuorten keskuudessa.”

Väärin. Kyseessä on matunuorten ajan ilmiö. Joitain satunnaisia suomalaisiakin voi löytyä joukosta, mutta ilmiö on matunuorten aikaansaannos.

Nuorten syrjäytyminen ja tulevaisuuden näköalattomuus voivat olla osatekijänä katuryöstöjen tekemiselle”

Kotona tuo ongelma on niille syntynyt. Ei saa länsimaistua, opitaan vihaamaan kanta-asukkaita jne. Pitävät kotimaistaan tuomansa kulttuurin ja ajattelun ohjenuoranaan ja elävät sen luomassa kuplassa.

Runtiti-pou

Forss puhuu läpiä päätänsä. Ei tiedetä mistä johtuu, korona ym pas-aa.
Forss on ubersuvakki, vihapuhepoliisi ja sensuroija. Hänen sanaan ei ole mitään luottamista.
Hän ei välitä p–kaakaan suomalaisista ja suomesta, hän on antisuomalainen. V–n vihollinen.
Niin kauan kuin tuollaisia on poliisissa en luota poliisiin enkä kunnioita, siellä ei saisi olla yhtäkään ideologia edellä menevää.

Runtiti-pou

Forss puhuu läpiä päätänsä. Ei tiedetä mistä johtuu, korona ym p—aa.
Forss on ubersuvakki, vihapuhepoliisi ja sensuroija. Hänen sanaan ei ole mitään luottamista.
Hän ei välitä p–kaakaan suomalaisista ja suomesta, hän on antisuomalainen. V–n vihollinen.
Niin kauan kuin tuollaisia on poliisissa en luota poliisiin enkä kunnioita, siellä ei saisi olla yhtäkään ideologia edellä menevää.

Jukka

On se niin hel….vetin hienoa, kun meillä on kansainväliset sopimukset. Ne takaavat meille oikeutemme tuhota maamme kansalaisten turvallisuus.

Missä on minun oikeuteni puolustaa itseäni, jos minua uhataan, kun kuljen iltamyöhään läpi asematunnelin? Annan jokaiselle kulkijalle rauhan mennä ja tulla. Saman kulkurauhan toivon itsellenikin.

En anna tökkiä itseäni puukolla. Minullakin on ihmisoikeuteni elämään!

Horace Smith

Tuossa tilanteessa ainoa apu on oma apu. Poliisia ei näy missään, etkä sitä voi soittaa. Ei kiinnosta vähääkään onko tämä ”nuori” syrjäytynyt, näköalaton vai ainoastaan p—läpi. Tilanteen sattuessa käytän kaikki voimat ja tarmon itsepuolustukseen, eikä sekään kiinnosta vähääkään sattuuko marakattia leukaan prosessissa.

Sokrates

”Poliisi joka ei lyö virkatehtävissä on kuin sotilas joka ei ammu taistelukentällä”

matkasellisti

”Yksin liikkuvia ryöstetään Tampereen kaduilla – ’Joskus tulee suoraan tauluun’”
https://www.is.fi/tampereen-seutu/art-2000009218977.html
”Tämä alleviivaa yhteisön merkitystä. Poliisi ei voi yksin taklata tätä ongelmaa. Voima piilee yhteisössä.”
Sitten tarvitaan pikaisia lakimuutoksia, sillä käytännässä tuo tarkoittaisi rivikansalaisten muodostamia katupartioita. Muu on unelmaa.

Epäiltyjen kansalaisuus ei ole Antilan mukaan noussut erityisen huomion kohteeksi.”
Voiko marakattipimitystä enää tuota myötähäpeällisemmin sanoa ?

ike

Sattui tuossa silmään Iltasanomien juttu jossa SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen ihastelee kuinka valtion talousarviovuoden ylijäämä on 2,776 miljardia ylijäämäinen. Keskustan Mikko Kärnä yhtyy ajatukseen. Mistä meille näitä talouden ihmelapsia oikein syntyy, ja vielä paikkoihin joissa edes jonkinlaista talouden ymmärrystä pitäisi edellyttää. Talousarviossa ja sen toteutumista seuraavassa talousarviokirjanpidossa ottolainausta käsitellään tulona! Noin pihalla meidän päättäjät ovat. https://www.is.fi/politiikka/art-2000009214951.html

Kata

Borat on suorastaan nero!Ja Kärnä komppaa,neroja siis 2 kpl…. 😀

Jukka

Ykkösjeesuksena on Sannukka, tokana Immu ja kolmantena Matias!

Kata

😀

John Quiman

Siis, jos ei tulot riitä, pitää ottaa lainaa ja laskea ne tuloiksi. Kun sitten hakee taas uutta lainaa uudestaan ja uudestaan, on lopulta aikamoiset miljoonatulot ja lainaa saa loputtomiin?

Kata

Noin se nykyään menee.Manna Sariinin hallitus on loistavan edistyksellinen. 😀

ike

Tämän hallituksen maahanmuuttopolitiikka pähkinänkuoressa.

ike

Ajattelin ensin sanoa että harvoin on nähty noin avostelukyvytöntä ja suhteellisuuden tajun menettänyttä noin korkeassa asemassa kuin suomen pääministeri. Tarkemmin ajateltuna, onhan noita.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Kata

Näin on,valitettavasti!

Jukka

Niin on, noita! Muotokuva kun kuitenkin enemmän näyttää Jeesuksen viimeiseltä katseelta kohti pyhyyttä Kirkastusvuorelta. Ja kansa hurraa vapahtajalle!

skeptikko

On se vaan huojentava tieto, ”että poliisi seuraa tilanteen kehitystä”. Olen jo vuodesta -95 seurannut ja tiennyt, mitä tulemaa kohti mennään.

Jukka

Ihan sama seuraako poliisi tilanteen kehitystä. Minä tiedän vastauksen. Tilanne tulee vain pahenemaan. Kun 90-luvun alussa ekat somalit tunkeutuivat härskisti, tiesin, että mennään päin helv….ttiä.

Eetu

”Aikamme ilmiö” on aikamme ilmiö niin kauan kuin sen annetaan jatkua.

Aikamme ilmiö voidaan sanoa myös termillä ”maahanmuuttopolitiikkamme seuraus”.

Zardex

Taatusti myös Härmälästä, jos kerran on noista muistakin.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Zardex
Äänestäjä

Kyllä täältä ääniä tulee sinimusta puolueelle.

vielä ne pommit paukkuu

Vaikka 2015 jälkeen olen toistanut itseäni, toistan Jälleen. Tämä on vasta alkua.

Nationalisti

Jos tähän touhuu haluaa aidosti muutosta, suosittelen äänestämään seuraavissa vaaleissa Sinimustaa Liikettä.

Nationalisti myös

Kyllä VKK ja Vapauden liittokin ovat suunta parempaan ja varmaan Kavoniuksen Totuuspuoluekin. Harmi vaan, että toi kansallismielinen kenttä on niin hajallaan.

finish Finlandia

Perinteikkäin kansallismielinen puolue Kokoomus on repsahtanut pahasti eurovasemmalle mutta on silti selvä kannatusjohtaja.
Onko suomalaisten usko ja toivo siis mennyt ?

Tapsa

Kokoomushan mahdollisti 2015 halvan työvoiman pääsyn maahan.Orpo poika sisäministerinä silloin.

Nationalisti

Tänä päivänä se on ylikansallinen Kokoomus – globalismin asialla, suomalaisia vastaan.

Nationalisti

Kyllä se vaan niin on, että SML on ainoa oikea vaihtoehto, jos hommaan haluaa todellisen muutoksen.
Esim. Vapauden Liitto ei aja yhtä radikaalia väestöpolitiikkaa kuin Sinimustat, jo pelkästään siksi se ei tuo ratkaisua ongelmiin.

Puolueohjelmakin on sinimustilla niin kattava ja ammattimaisesti laadittu, ettei mitään vastaavaa ole pienpuolueelta Suomessa koskaan nähty.

Nationalisti

Sellaisia pelihetkiä siellä.
Kovin on turvattomiksi muuttuneet Suomen kadut, siitä huolimatta vältetään puhumasta asioista niiden oikeilla nimillä.

Onkohan tuo Antila joku paikallinen Taponen, tuli vain mieleen kun lueskelee sen kommentteja…

"Nokialainen nuoriso-ohjaaja"

Saako joku siellä nämä marakattilaumat kuriin?

Jukka

Paavo Arhinmäki toivoi lisää nuorisonohjaajia poliisien sijaan. Kirjoitin hänelle, että olen samaa mieltä. Kaduille pitää saada lisää mustia noin 40 cm nuorisonohjaajia Nokialta. Paavo ei kommentoinut viestiäni!

Ilkka Forsten

Poliisi kaivaa nenää ja syö muffinsseja, siinä kaikki mitä asian hyväksi tehdään. Niitä ei kiinnosta nykyään mikään muu kuin se että palkka juoksee. Poliisista on tullut kansan vihollinen. Se ei pyri estämään eikä torjumaan mitään, koska sisäministeri tai joku helv****n oikeusoppinut määrittelee mitä saa sanoa, miten pitää puhutella, kuinka toimia ja miten katsoa sivulle kun jotain on tapahtumassa. Tämä on nyt nähty, eikä sitä faktaa muuta se että esitetään vakavalla naamalla huolestunutta. Tehkää jotain sellaista että tämä kansa alkaa jälleen luottamaan teihin. Jos pelkäätte poliitikkojen reaktioita, olette heidän marionettejaan.

Jukka

Poliisi on nähnyt jo vuosia kehityksen, mutta sen ei ole saanut sanoa totuutta. Miksi poliisi ei ole uskaltanut lyödä nyrkkiä pöytään sokeille ja kuuroille vihervassarisuvakeille? Siihen samaan suvakkinippuun mahtuu muitakin sinisilmänaiveja. Siksi kun poliisi on vain viranomainen, joka syö käskijöiden ja elättäjiensä kädestä ja laulaa heidän laulujaan. Meidän pitää vaihtaa päättäjämme ja sekään ei auta, koska olemme EU:ssa ja lukemattomissa sopimuksissa. Tarvitaan paljon enemmän!

Artturi S.

On palattava perusasioiden äärelle.

Manseen tarvitaan sellainen poliisi jota marakatit pelkäävät ja jättävät siitä syystä ne ryöstöt tekemättä.

Se vasta auttaisi

Ei sekään ennen pitkää auta, jos marakattien määrä nousee. Marakatit ja niiden tekijät takas kotimaihinsa.

juu

Siis maturyöstöjä.
Miksi lähi-itäläisten annetaan kulkea kommandopipot päässä jopa kauppakeskuksissa?
Tietääkseni edelleen naamioituminen julkisella paikalla on kielletty.

ike

Koska Suomi on vapaa maa. Jos tekee ryöstön on täysin vapaata haluaako laittaa maskin. Poliisi ja hallitus, hävetkää. Olisiko aika vaihtaa alaa. Nyt mennään USA:n demokraattiem tapaan. Sitten tulee poliittiset oikeudenkäynnit. Katsokaa vaan.

Oma koira puree

Ehkä törkeimmät ryöstöt ja suurimmat vahingot on tehnyt Tampereen oma sanna.

Jukka

Manna Sariini on huonoin vitsi, minkä tiedän. Ei naurata yhtään!

Arto

Vieraslaji

Kata

Ai jaa tuo viimeinen kappale…”aikamme ilmiö” ja mitä on tehty ettei se vaan jatku?Miksi nuoret ovat syrjäytyneitä ja näköalattomia?
Mistä tämä ilmiö sai alkunsa?”Erityyppisiä katuryöstöjä”…Selityksiä riittää…

Vastauksia odotellessa….

Sari Saarela

Ei minun nuoruudessani ollut tällaista ”ilmiötä”, mutta eipä ollut sen ”ilmiön” aiheuttajiakaan….

Kata

No ei ollut minunkaan nuoruudessani!Kävelin korkkareilla Expo-hallilta Käpylään (rahhaa ei ollu taksiin) kolmelta aamuyöllä ja ei mitään ongelmaa..muutama juopunut mutta sain käpsytellä menemään eikä minua pelottanut yhtään.

Nyt en tee sitä missään enää,en edes tuolla pohjoisempana vaikka kunto onkin hitokseen hyvä!Vaikka ite sanon!
(Naama toki vähän ”laskeutunut” 😀 )

Jukka

Mansen nuoret poijat ovat ahkeria duunareita, kun tekevät iltaa ja yötä myöten töitä ja yrittävät pikarikastua!

ike

Tuokin hyvä uutinen. Rikastuminen ei koskaan ole ollut pahasta kotimaalle, vain vihervasemmistolle.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
murre riepunen

Yhteiskunta on kappaleina, lapsista vanhuksiin, pirstaloituu hyvin menestynyt Suomi, kuopan pohja ei vielä näkyvissä, joten pahempaan syytä varautua,

Jukka

Kuopan pohja ei edes häämötä. Sinne mennään syöksyen ja lujaa!