Kotimaa

Tampereen yliopisto tutkii taas: ”Queer- ja transmaailmojen luomisen paikat” sai tasan puoli miljoonaa euroa apurahaa

Kuva Piqsels.

Tampereen yliopistossa tehtävässä ”Affektiivinen aktivismi: queer- ja transmaailmojen luomisen paikat” -hankkeessa tutkitaan tapoja, joilla ”queer- ja transaktivistit ottavat itselleen tilaa ja luovat uusia maailmoja”.

Tampereen yliopistossa tehtävän hankkeen kuvauksessa selvennetään, että ”monitieteinen lähestymistapa affektiiviseen aktivismiin tuottaa ainutlaatuista haastatteluaineistoa ja innovatiivista analyysiä aktivistien tekojen, strategioiden ja tulevaisuudenvisioiden affektiivisista asetelmista”.

Hanke tulee osallistumaan ”tieteellisiin keskusteluihin erityisesti affektien merkityksestä queer- ja transaktivismissa sekä tämän aktivismin roolista yhteiskunnallisessa muutoksessa, joka on käynnissä evankelisluterilaisessa kirkossa, muistiorganisaatioissa, taiteessa ja alakulttuuristen yhteisöjen rakentamisessa”.

Avustuksen hakijat kokevat, että tällaisen hankkeen toteuttaminen ”queer- ja transtutkimuksen kentällä on ratkaisevan tärkeää myös julkiselle keskustelulle queer- ja transihmisten elämistä ja elinmahdollisuuksista”.

Suomen Akatemian hankkeelle myöntämä veronmaksajien verokertymästä tuleva rahoitus on 500 000 euroa.

Queer on sateenvarjotermi, jota voidaan käyttää aivan kaikista sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajista. Queer-termiä identiteetin kuvauksena käyttävätkin usein henkilöt, jotka kokevat liian rajoittavina seksuaalisuutta koskevat ”perinteiset” määritelmät kuten homo, lesbo, bi, trans ja inter.

Transihmiset puolestaan ovat esimerkiksi transnaisia tai transmiehiä. Transnainen on transsukupuolinen henkilö, joka identifioi itsensä naiseksi ja transmies vastaavasti mieheksi. Transsukupuolinen voi määritellä sukupuoli-identiteettinsä myös joksikin muuksi, jolloin puhutaan yleensä muunsukupuolisuudesta.

Lähteet Tampereen yliopisto, Suomen Akatemia.

Tilaa
Ilmoita
guest
1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Nimi

Voihan vitsi, olis nämäkin 500 000 euroa annettu kotimaisen koronarokotteen kehittämiseen ja valmistamiseen, myöhemmin kun päästy kuiville koronasta, olis aikaa tämmöiselle tutkimukselle jos sittenkään on tarpeen. Liput Oulussakin vietiin saloistaan varmaan siks että ihmiset kyllästyneitä elämään vähemmistön diktatuurissa.