Eurooppa Maahanmuutto

Tanska aikoo jatkaa rajavalvontaa jos EU ei saa ulkorajojaan hallintaan

Tanska avaa uuden Brysselin vastaisen vastarintapesäkkeen, ja kertoo uhmaavansa Euroopan komission vaatimusta poistaa rajavalvonta.

Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen kertoi Tanskan parlamentille tiistaina 16. toukokuuta, että Afrikasta Italian kautta Eurooppaan tulevien siirtolaisten määrä on aivan liian suuri, jotta rajat voitaisiin taas avata vapaalle liikkumiselle.

”Me jatkamme rajavalvontaa, ellei EU jollakin ihmeellisellä tavalla löydä menetelmiä ulkorajojensa hallintaan, ja Italia saa katkaistua siirtolaisvirtaa Eurooppaan,” hän sanoi.

Euroopan komissiosta kerrottiin 2. toukokuuta, että Itävalta, Tanska, Saksa, Norja ja Ruotsi voivat jatkaa rajavalvontaa vielä kuusi kuukautta, mutta että tämä olisi viimeinen kerta, kun maiden sallittaisiin toimia näin.

Kaikki nämä 5 maata kuuluvat vapaan liikkuvuuden Euroopassa sallivaan Schengen-alueeseen, minkä toteutumisesta EU-johto pitää huolen.

Rasmussen painotti tiistaina, että ”niin kauan kuin EU-rajat eivät ole hallinnassa, meidän täytyy pitää yllä omaa kontrolliamme,” ja jatkoi, että Tanskan ennuste on, että EU ei tule saamaan rajojaan hallintaan seuraavan kuuden kuukauden aikana.

”Kukaan minun poliittisessa naapurustossani ei halua avoimia rajoja Afrikkaan, itse asiassa päinvastoin. Me otimme rajavalvonnan menestyksekkäästi käyttöön Tanskan suojaamiseksi. Siksi meillä on nyt vähiten turvapaikanhakijoita kahdeksaan vuoteen,” liberaalin Venstre-puolueen Rasmussen sanoi.

Ruotsi poisti henkilöllisyystarkistukset Kööpenhaminan ja Malmön välisessä juna-, linja-auto- sekä lauttaliikenteessä, mutta kertoi vahvistavansa rajanylityspaikkojen CCTV -valvontaa sekä lisäävänsä pistotarkastuksia.

EU:n rajavalvontaviranomaisen Frontexin mukaan noin 13 000 siirtolaista saapui Välimeren reittiä pitkin Italiaan huhtikuussa – noin 19 prosenttia enemmän kuin maaliskuussa, ja 33 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016 samaan aikaan.

Suurin osa siirtolaisista on Bangladeshistä, Nigeriasta ja Norsunluurannikolta.

EU Observer

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa