Eurooppa Maahanmuutto

Tanska karsii rinnakkaisyhteiskuntia ja rajoittaa kolmansista maista maahanmuuttaneiden määrää lähiöissä

Mette Frederiksen. Kuva Arbeiderpartiet / Flickr / CC BY-ND 2.0

Tanskan hallitus soveltaa entistäkin laajemmin lakia, jonka tarkoituksena on vähentää rinnakkaisten uskonnollisten ja kulttuuriyhteisöjen olemassaoloa maassa. Viimeisimmässä ehdotuksessaan hallitus pyrkii rajoittamaan ”ei-länsimaista” alkuperää olevien asukkaiden osuuden enintään 30 prosenttiin kussakin lähiössä 10 vuoden kuluessa.

Tanskan sisäministeri Kaare Dybvad Bek totesi, että ulkomaalaisten asukkaiden liian suuri osuus lisää riskiä uskonnollisten ja kulttuuristen rinnakkaisyhteiskuntien nousuun.

Konservatiivihallitus saattoi vastaavan lain voimaan jo kolme vuotta sitten, ja siinä määrättiin, että ulkomaalaisten osuus lähiöissä ei saisi ylittää 50 prosenttia. Uusi laki tiukentaisi otetta ja vähentäisi sallittua maahanmuuttajien osuutta 30 prosenttiin.

Kiistanalainen termi ”ghettoalueet” on kuitenkin poistettava laista.

”Ghetto-alueen” määritelmään on toistaiseksi sovellettu useita kriteerejä. Tällaisia ovat olleet muun muassa laaja maahanmuuttajataustainen asujaimisto, matala koulutus- ja tulotaso sekä kolme kertaa maan keskiarvoa korkeampi rikollisuusaste. Tällä hetkellä 15 aluetta pidetään ”ghettoalueina”, kun taas 25 alueesta saattaa tulla sellaisia.

Tanskan tiukat maahanmuutto- ja kotouttamislait ovat saaneet myös kritiikkiä, mutta rinnakkaisyhteiskuntien vaara on todellinen. Esimerkiksi 76 prosenttia Tanskan muslimeista haluaisi kieltää islamin kritisoinnin, kun taas vain 18 prosenttia Tanskan koko väestöstä kannattaisi tällaista toimenpidettä.

Tanska on viime vuosina ollut yksi Euroopan tiukimmista maista maahanmuuton suhteen. Maan tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa on jatkettu sosiaalidemokraattisen pääministerin Mette Frederiksenin johdolla siitä lähtien, kun hän astui virkaansa kesäkuussa 2019.

Toisin kuin sosiaalidemokraatit ja muut vasemmistopuolueet muissa maissa, Tanskan sosiaalidemokraatit ilmoittivat vaalikampanjansa aikana aikovansa pitää maahanmuuton alhaisena – lähestymistapa, josta tanskalaiset äänestäjätkin pitivät.

Aiemmin tässä kuussa Tanskasta tuli ensimmäinen EU-maa, joka julisti osan Syyria turvalliseksi ja ilmoitti aloittavansa Tanskaan saapuvien syyrialaisten pakolaisten kotiuttamisen.

Tammikuussa pääministeri Frederiksen ilmoitti, että Tanskan tavoite on tasan nolla turvapaikanhakijaa.

Lähde Remix, Kansalainen (1, 2).

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit