Eurooppa Politiikka

Tanska laajentaa sananvapautta ja poistaa lain jumalanpilkasta

Tanska päätti perjantaina laajentaa sanan- ja ilmaisunvapautta ja poisti lain jumalanpilkasta, mikä kielsi uskonnon julkisen loukkaamisen, kuten koraanin polttamisen.

Vain muutamia oikeudenkäyntejä jumalanpilkasta on käyty Tanskassa viimeisen 80 vuoden aikana, ja useissa näkyvissä tapauksissa, kuten Jyllands-Postenin Mohammed -karikatyyreissä vuonna 2005, syytteistä on luovuttu.

Tanskan lain mukaan  jumalanpilkasta oli mahdollista saada jopa 4 kuukautta vankeutta, mutta usein tuomiot ovat olleet sakkotuomioita.

Lainsäätäjät, jotka halusivat lain poistettavaksi, ”eivät uskoneet, että uskontoja pitäisi suojata erityisillä laeilla ilmaisunvapautta vastaan,” parlamentin web-sivuilla kerrottiin.

Jumalanpilkkalain kumoamisesta huolimatta ihmisten uhkailu tai halventaminen heidän uskonnollisen vakaumuksensa perusteella pysyy Tanskassa edelleenkin rangaistavana.

”Uskonnon ei pidä määrätä mikä on sallittua ja mitä on sallittua sanoa julkisesti,” Bruno Jerup, lain poistamista ehdottanut parlamenttiedustaja sanoi.

”Sellainen antaisi uskonnolle täysin epäreilun aseman yhteiskunnassa,” hän sanoi.

Tanskalainen mies, joka kuvasi itsensä polttamassa koraania ja laittoi videon Facebookiin, joutui jumalanpilkasta oikeuteen, mutta tapaus raukeaa, kun laki nyt poistuu.

The Local.dk

  • 364
    Shares