Eurooppa Maahanmuutto

Tanska on taas myöntänyt miljoonia euroja Länsi-Balkanin maille siirtolaisongelman ratkaisuun – ”Rahasumman avulla voimme lähettää laittomat siirtolaiset lentokoneilla kotiin”

Kuva: Needpix

Tanskan hallitus on päättänyt avustaa Länsi-Balkanin maita yhteensä 45 miljoonalla Tanskan kruunulla eli noin 6 miljoonalla eurolla kahdessa hankkeessa.

Toimenpiteen taustalla on pyrkimys auttaa maita karkottamaan laittomia siirtolaisia ja kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita sekä vahvistamaan rajavalvontaa. Tukea saavat maat ovat Albania, Bosnia-Hertsegovina, Montenegro, Pohjois-Makedonia, Serbia ja Kosovo.

Tammikuun 2018 ja kesäkuun 2020 välisenä aikana 167 000 laitonta siirtolaista raivasi tiensä Länsi-Balkanille saakka, ja Tanskan hallitus haluaa estää laittomia siirtolaisia jatkamasta matkaansa Länteen.

Tanskan ulko- ja integraatioministeri, sosiaalidemokraatti Mattias Tesfaye korosti, että vaikka Balkanille lahjoitetaan vuosittain huopia ja muita tarvikkeita talvehtivia siirtolaisia varten, toimenpide ei ole ratkaisu laittomaan siirtolaisuuteen. Tesfayen mukaan ei ole poliittisesti tai humanitaarisesti kestävää, että niin monet siirtolaiset oleilevat Balkanilla ja yrittävät laittomasti syvemmälle Eurooppaan paremman tulevaisuuden toivossa.

– Se kertoo minulle kansainvälisen turvapaikkajärjestelmän romahtaneen. Sen sijaan laiton siirtolaisuus tulee muuttaa järjestykseksi. Siksi olen iloinen siitä, että suuren rahasumman avulla voimme auttaa Balkanin hallituksia toimimaan rajoilla ja lähettämään ihmiset lentokoneilla kotiin, ministeri sanoi.

Kehitysyhteistyöministeri, sosiaalidemokraatti Flemming Møller kertoi myös toimista, jotka tähtäävät laittoman siirtolaisuuden kitkemiseen.

– Laitonta siirtolaisuutta on hidastettava, jotta voimme auttaa enemmän ihmisiä paikallisesti – ja luoda siten mahdollisuuksia ja toivoa heidän kotimaissaan. Mutta se edellyttää, että meillä Euroopassa on rajavalvonta.

Projekteja on kaksi ja molempia tuetaan 22,4 miljoonalla Tanskan kruunulla (noin 3 miljoonaa euroa).

Yksi projekti keskittyy kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden ja laittomien siirtolaisten karkottamiseen.

Toinen hanke auttaa paikallisviranomaisia rajatarkastusten vahvistamisessa, jotta ihmiskauppa ja rajojen ylittäminen väärennettyjen henkilöllisyystodistusten ja matkustusasiakirjojen avulla saadaan katkaistua.

Tanska myönsi elokuussa 2020 15,4 miljoonaa Tanskan kruunua laittomien siirtolaisten kotiuttamiseen Balkanin maista.

– Siirtolaiset ovat jumissa useissa Balkanin maissa … käytämme nyt 15 miljoonaa jotta saamme siirtolaiset matkustamaan vapaaehtoisesti kotiinsa Lähi-itään tai Pakistaniin tai mistä he tulevatkin, ministeri Tesfaye sanoi.

Hän huomautti myös, että maahanmuuttoon liittyvät haasteet on ratkaistava riittävän ajoissa eikä odottaa siihen saakka, kunnes siirtolaiset ”koputtavat ovea Tanskan rajalla”.

Lähde Tanskan ulkoministeriö (1, 2).

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa