Eurooppa Maahanmuutto

Tanska tiukentaa turvapaikkalakeja – sosialistien ehdotus turvapaikkaprosessin ulkoistamisesta kolmansiin maihin hyväksyttiin

Kuva: Needpix

Tanskan kansankäräjät (Folketing) hyväksyi tänään lain, jonka mukaan Tanskasta turvapaikkaa hakevat henkilöt voidaan lähettää Euroopan unionin ulkopuolisiin maihin koko turvapaikkaprosessin ajaksi.

Tanskan kansankäräjien enemmistö on hyväksynyt lain, joka sallii Tanskasta turvapaikkaa hakeneiden henkilöiden turvapaikkaprosessin suorittamisen muissa maissa. Tämä tarkoittaa sitä, että koko turvapaikkaprosessi siirtyy kolmanteen maahan. Turvapaikkahakemukset käsitellään kumppanimaassa, ja hyväksytyn päätöksen saaneet integroidaan kumppanimaahan tai YK:n pakolaisleirille, ei Tanskaan. Kielteisissä tapauksissa karkotuksesta vastaa kumppanimaa.

Lakialoitteen tekivät Tanskan sosiaalidemokraatit ja pääministeri Mette Frederiksen ja se hyväksyttiin Venstre-liberaalipuolueen avustuksella.

Keskustelut Ruandan, Tunisian, Etiopian ja Egyptin kanssa ovat parhaillaan käynnissä. Vaikka Ruandan kanssa aiesopimuksia on allekirjoitettu, konkreettisia sopimuksia vastaanottokeskusten rakentamisesta ei ole vielä tehty. Liberaalipuolue vaati, että parlamentin on hyväksyttävä sopimukset kumppanimaiden kanssa.

– … toivomme, että ihmiset eivät enää etsi turvapaikkaa Tanskasta, sosiaalidemokraatti Rasmus Stoklund kommentoi ratkaisua.

Tanska on tiukentanut maahanmuuttolakejaan jo vuosien ajan, ja äskettäin se ensimmäisenä Euroopan maana luokitteli osan Syyriaa turvalliseksi. Tällä perusteella Tanska on kotiuttamassa osan maassa oleilevista turvapaikan saaneista syyrialaisista.

Nyt päätetty laki on siten jo toinen ennakkotapaus Euroopan unionille, joka pyrkii luomaan yhtenäistä maahanmuutto- ja turvapaikkajärjestelmää.

Lähteet Swissinfo, Kansalainen (1, 2, 3).

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit