Eurooppa Maahanmuutto

Tanska ulkoistaa turvapaikkaprosessin kolmansiin maihin, ja nyt useat EU-maat voivat seurata esimerkkiä – EU-komissaari Johansson: ”Kyseessä on räikeä loukkaus ihmisoikeuksia kohtaan”

Kuva De Visu / Shutterstock.

Tanska on päättänyt siirtää turvapaikkamenettelyn Afrikkaan. Useat EU-maat voivat nyt seurata esimerkkiä, mikä ärsyttää EU-sisäasiainkomissaari Ylva Johanssonia.

Tanskan kansankäräjien enemmistö hyväksyi vastikään lain, joka sallii Tanskasta turvapaikkaa hakeneiden henkilöiden turvapaikkaprosessin suorittamisen muissa maissa. Tämä tarkoittaa sitä, että koko turvapaikkaprosessi siirtyy kolmanteen maahan. Turvapaikkahakemukset käsitellään kumppanimaassa, ja hyväksytyn päätöksen saaneet integroidaan kumppanimaahan tai YK:n pakolaisleirille, ei Tanskaan. Kielteisissä tapauksissa karkotuksesta vastaa kumppanimaa.

Viime viikolla Itävallan sisäministeri Karl Nehammer (ÖVP) kutsui Tanskan turvapaikkajärjestelmää ”houkuttelevaksi lähestymistavaksi”. Nehammer aikoo käydä pian Tanskassa tutkimassa, kuinka laki toimii käytännössä.

Jos Itävalta vakuuttuu uuden turvapaikkajärjestelmän toimivuudesta, se tarkoittaa sitä, että useampi Euroopan maa saattaa ottaa käyttöön ”Tanskan mallin”.

Tanska ei kuitenkaan ole ensimmäisenä ulkoistamassa turvapaikkaprosessia kolmansiin maihin. Saman on itse asiassa tehnyt EU itse jo vuosia sitten: vuoden 2015 siirtolaisvyöryn jälkeen EU ja Turkki sopivat menettelystä, jossa EU maksaa Turkille siitä, että se hallinnoi Euroopan unioniin pyrkivien siirtolaisten turvapaikkaprosessia.

Siitä huolimatta ruotsalainen sosiaalidemokraatti, EU-sisäasiainkomissaari Ylva Johansson tuomitsee Tanskan päätöksen siirtää turvapaikkaprosessi kolmansiin maihin Tanskaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden määrän nollaamiseksi.

– Kyseessä on räikeä loukkaus ihmisoikeuksia kohtaan, ruotsalainen sosialisti sanoo eikä aio ”koskaan hyväksyä sitä”.

Lähteet Samtiden, Kansalainen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa