Eurooppa Maahanmuutto

Tanska vaikeuttaa moskeijoiden rahoittamista

Kööpenhaminan moskeija. Kuva Guillaume Baviere / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Tanska haluaa lopettaa muun muassa Saudi-Arabian ja Qatarin ulkomaisen rahoituksen tanskalaisille moskeijoille. Juuri voimaan astuva uusi laki lopettaa demokratian vastaiset lahjoitukset.

Vuonna 2018 Tanskan hallitus pääsi sopimukseen, jonka mukaan Tanska laatii kansalliset luettelot ulkomaisista vihasaarnaajista, joilta kielletään pääsy Tanskaan. Toinen osa sopimusta oli demokratiaa heikentäville uskonnollisille yhteisöille suunnattujen ulkomaisten lahjoitusten kieltäminen.

Jo vuoden 2018 alussa Tanskassa astui voimaan laki, joka velvoittaa uskonnollisia yhteisöjä lähettämään vuosikertomuksensa julkaistavaksi uskonnollisten yhteisöjen rekisterin verkkosivustolla. Vuosikertomuksissa on oltava muun muassa tiedot siitä, onko yhteisö saanut lahjoituksia yli 20 000 Tanskan kruunua samalta lahjoittajalta. Jokaisen luovuttajan yhteystiedot on ilmoitettava.

Nyt sopimuksen toisen osan mukainen laki tulee voimaan. Lain tarkoituksena on estää henkilöitä, ulkomaisia viranomaisia ja valtiollisia järjestöjä sekä yrityksiä vahingoittamasta lahjoituksilla demokratiaa, perusvapauksia ja ihmisoikeuksia Tanskassa.

Tanska voi siten luetteloida demokratiaa haittaavat henkilöt. Jokaisen, joka vastaanottaa 12 kuukauden kuluessa yli 10 000 Tanskan kruunun lahjoituksia luettelossa olevalta henkilöltä, on palautettava rahat sakon uhalla.

– Nykyään ulkomailla on äärimmäisiä voimia, jotka yrittävät käännyttää muslimeja ja kansalaisiaan Tanskaa vastaan ja siten jakaa yhteiskuntaamme. Viime vuosina tiedotusvälineet ovat raportoineet tanskalaisista moskeijoista, jotka ovat saaneet miljoonia muun muassa Lähi-idästä. Hallitus vastustaa tätä, totesi maahanmuuttoministeri Mattias Tesfaye lehdistötiedotteessa.

Laki on tärkeä askel islamistien vastaisessa taistelussa, mutta se ei ratkaise koko ongelmaa.

– Laki ei ratkaise kaikkia ongelmia, joita ääri-islamistit ja demokratian vastaiset voimat voivat aiheuttaa. Mutta se on askel oikeaan suuntaan, Tesfaye korosti.

Lähde Doku.nu.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit