Eurooppa

Tanskalainen Mohammed-sarjakuvapiirtäjä Kurt Westergaard kuoli 86-vuotiaana

Islamistien ajojahdin aikaan saanut Muhammedin karikatyyri. Kuva Kurt Westergaard.

Tanskalainen sarjakuvapiirtäjä Kurt Westergaard, jonka karikatyyrit Muhammedista aiheuttivat islamistien maailmanlaajuisen vastareaktion, kuoli rauhallisesti 86-vuotiaana.

Kurt Westergaardin perhe kertoi sunnuntaina, että hän menehtyi pitkän sairauden jälkeen.

Westergaard oli jatkuvassa poliisin suojauksessa radikaalien islamilaisten ääriliikkeiden aiheuttaman uhan vuosi siitä lähtien, kun hänen piirtämänsä Muhammed-sarjakuvat julkaistiin tanskalaisessa Jyllands-Posten -lehdessä vuonna 2005.

Islamilaisen maailman reaktiota on kuvattu Tanskan suurimmaksi ulkopoliittiseksi kriisiksi toisen maailmansodan jälkeen.

Sarjakuvien julkaisemisen jälkeen Westergaardista tuli ääriryhmien kostotoimien kohde. Vuonna 2008 Tanskan turvallisuus- ja tiedustelupalvelu (PET) pidätti kolme tunisialaista, jotka olivat suunnitelleet tappavansa taiteilijan.

Kaksi vuotta myöhemmin Westergaard selvisi salamurhan yrityksestä, jossa somalimies murtautui hänen taloonsa. 75 vuotta vanha herra selviytyi lukitsemalla itsensä WC:hen, joka palveli myös turvatilana.

Vuonna 2011 somali tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen, minkä jälkeen hänet piti karkottaa Tanskasta, mutta somali on kuin onkin edelleen maassa.

– He sanovat, että nyt meidän on osoitettava suvaitsevaisuutta ja meidän on oltava hyvin varovaisia, ettemme loukkaa muita muslimeja. Mutta tosiasia on, että se on pelkoa, ja se on jotain erittäin valitettavaa. Tietysti ymmärrän, että ihmiset pelkäävät, pelkään myös, mutta olen enemmän vihainen kuin pelkään.

Konservatiivisen Jyllands-Postenin entinen päätoimittaja Carsten Juste sanoi hänen menehtymisestään, että ”Kurt oli kunnian mies. Tavallinen ja suora. Hänen täytyi kestää paljon piirroksen julkaisemisen jälkeen, joka useimmissa muissa medioissa ja monien niin kutsuttujen asiantuntijoiden keskuudessa ymmärrettiin täysin väärin.”

Vuonna 2015 Westergaard kertoi, että hän ei kadu piirtämiään muslimien profeetan karikatyyrejä.

Lähde Breitbart.

Tilaa
Ilmoita
guest

24 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kaino-Vieno Huttunen

Länsimaissa Jeesusta ja Jumalaa kutsutaan satuhahmoiksi. Muslimit jakelevat tappouhkauksia melkoisen siististä karikatyyristä. Jeesus oli Raamatun mukaan hyväntahtoinen ja kaunopuheinen henkilö. Muhammed tappoi, raiskasi, ryösti ja avioitui pikkulapsen kanssa. Muhammedin kohottaminen jumalsksi tekee hänestä jokaisen muslimin kyseenalaistamattoman esikuvan. No, toisaalta Jeesusta satuhahmonakin pitävätkin ovat lampaita.

Jussi Hämäläinen

Tässä yhteydessä on hyvä muistaa, että ne kolme kaikkein törkeintä kuvaa piirsivät imaamit itse, eivät tanskalaiset.
Jostain kummallisesta syystä, mistäpä lieneekään, länsimainen media tuostakin tapauksesta on kaikkialla jättänyt kertomatta, että Tanskassa asuvat imaamit suuttuivat alkuperäisestä artikkelista ja yrittivät piiskata laumojaan raivovaahtoon.
Kun ei vielä niillä oikeilla kuvilla onnistunut, imaamit lisäsivät alkuperäisiin kuviin kolme itse piirtämäänsä, erityisen loukkaavaa kuvaa.
Ja katso! Jopa oitis sitten saatiinkin Rage Boyt polttamaan lähetystöjä, raivoamaan ja rikkomaan paikkoja.    Miksikö?

No kun islamin omat imaamit olivat piirtäneet niin rumia kuvia. Niistä alkuperäisistä kun ei vielä yksikään lähetystö palanut.

Jostain syystä, mistä sitten lieneekään, et tätäkään tietoa ole lukenut valemediasta.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Jussi Hämäläinen
John Quiman

Mistähän ne imaamien piirrokset löytyisivät.

Jussi Hämäläinen

Kuvaus niistä – ja koko jupakasta – löytyy wikistä. https://fi.wikipedia.org/wiki/Jyllands-Postenin_pilapiirrokset

Sampo Maa

Ja muuten, kun nyt kommenttini edelleen odottaa hyväksyntää, niin olisi kyllä hyvä saada se kiellettyjen sanojen lista näkyville, että osaisi niitä välttää. Jos esim. tupakka on kielletty sana, niin hyvä on, mutta täytyisihän se voida tietää. Vaikea muotoilla viestiä määrättyyn muotoon kun ei yksinkertaisesti tiedä mitä saa sanoa ja mitä ei. Niin. Kuulostaako tämä nyt jotenkin tutulta. No hmm…

Sampo Maa

Petri lienee unten mailla. Mutta Petri, jos tämän sattumoisin vaikkapa aamukahvilla luet, niin sanoisin vain, että ei tämä uudistus nyt sittenkään ihan putkeen mennyt. Sanaseula on tiukempi kuin FB’llä on. Ojasta allikkoon, kuten sanonta kuuluu.

Sampo Maa

Ai niin ja vielä yksi asia: JOS tästä nyt on tullut sivusto jolla muumit jakavat banaaneja kun sattuu muumittamaan, niin kiitos ja näkemiin. Minulle luettiin lapsena Aku Ankkaa eikä mitään hiton muumeja. Muumikieltä EN puhu.

Sampo Maa

On. Tämä on nyt semmoinen systeemi, että jos sille yrittää syöttää puuroa, se puklaa sen päin seiniä. Kun puuro on pahaa. Ja sitten ihmetellään miksei Suomessa saada aikaan mitään. No ei kai siinä koskaan sanoista tekoihin päästä kun ei päästä edes sanoihin.

John Quiman

Olisikohan tuomiolle joutumisen pelkoa, ei niinkään tahtoa estellä?

John Quiman

Omasta kokemuksesta voin kertoa, että hyväksyntään meneminen ei tarkoita sitä, että se hylättäisiin. Katsovat jollain perusteella tarkoituksen mukaiseksi tarkistaa ennen hyväksyntää. Jos kirjoitus on asiallinen, ei sen hyväksyminen vähällä johonkin sanaan kaadu.

Sampo Maa

No tuolta altahan se odottamaan jäänyt kommenttini nyt löytyy, täsmälleen sellaisena kuin sen lähetin. Ja kun ei tuollainen kommentti mene heti seulasta läpi, on jossain jotain mätää. Nettikeskustelu tuppaa olemaan nopeaa. Jos kommentti jää vuorokaudeksi odottamaan, voi hyvinkin olla, ettei sitä lue enää kukaan. Minä en tähän seulaan pane enää yhtään mitään. Mahdotonta tietää mikä menee läpi ja mikä ei.

John Quiman

No, oli tosiaan aiheetta tarttunut ennakkosensuurin haaviin. Luultavasti tuo hengenmenoa kuvaava sana on tarttunut haaviin. Sen välttää valitsemalla sanoja, jotka eivät tartu haaviin. Esim. kirjoittamalla ”päättää päiväsi”, ”poistaa sinut väestökirjanpidosta”, ”lopettaa sinut”, ”ottaa hengiltä”, ”laittaa manan maille” jne.

Jos tämä ei tartu sensuurihaaviin, sitten yllä oleva toimi. Nykyään ollaan aika pelokkaita sen suhteen, että mitä uskalletaan julkaista kommenteissa. Saattavat joutua silmätikuksi ja ongelmiin, jos voidaan tulkita kommenttiosiota ikävällä tavalla. Ehkä muistelevat Ilja Janitskinin seikkailuja valtion vainokoneistossa.

On totta, että kommentti menettää kokolailla merkitystään, jos kestää monta tuntia tai päivän, että se ilmestyy näkyviin. Päivän jälkeen sitä ei enää moni lue.

Sampo Maa

No niinhän sille sananvapaudelle aina netissä käy. Se muuttuu sensuurihaaviksi. Itse olen kuitenkin aina rinnastanut nettikirjoittelun jutusteluun. Siksi järkytys olikin aikamoinen, kun aikoinaan ymmärsin, että ei netissä niin vain jutustellakaan. Saatoin suorastaan haistaa pelon näytöllä. Ajattelin, että jumalauta, homma (netti, ei hommaforum) lähti siitä, että jokaisella on ääni, ja nyt suurin murhe onkin se, miten ne kaikki äänet saadaan vaiennettua. Näillä kun mennään, siinä on kyllä aika turha odottaa mitään muutosta mihinkään. Kärsivällisyyttäsi kyllä kadehdin. Minulta ei sitä kärsivällisyyttä loputtomiin löydy.

John Quiman

Kun vuonna 94 liityin nettiin ja tutustuin tähän jonkin aikaa, ajattelin, että tästä tulee piikki poliitikkojen takapuoleen, koska kansa saa vapaasti keskustella ja levittää informaatiota.

Näinhän siinä sitten kävikin, että tämä vapaus alkoi riipiä poliitikkoja ja ovat kuka milläkin tavalla vaatineet netin vapauksien suitsimista. Eivät ole oikein menestyneet, koska ei sitä niin vain suitsita. Saatetaan hankaloittaa ja estää tavista, joka ei tiedä mitään kikkoja, mutta siihen se suitsiminen jää. Onnistuvat siis estämään jonkin verran sellaisia, joita ei tarvitsisi estellä.

Mitä tulee julkaisujen keskusteluosioihin, voi julkaisu rajoittaa sitä, että mitä saa sanoa ja miten. Koska keskusteluiden sisällöstä julkaisu voi joutua ongelmiin, on ymmärrettävää, että julkaisu pyrkii rajoittamaan sitä joaasin määrin, jotta ei tulisi polpo kotiovelle. Ilja Janitskinin tapaus oli aika pelottava julkaisijoille.

Julkaisujen rajoitukset saattavat koskea myös kielenkäyttöä, joka on myös ymmärrettävää siksi, että kovin rääväsuinen keskustelu ei anna hyvää mieltä useimmille lukijoille. Tämän vuoksi jotkin kovemmat sanat on monissa paikoin estetty.

Kansalaisessa on estetty joitakin sanoja, sen ainakin olen huomannut, mutta koska tekstini ovat olleet ihan asiallisia muuten, on ne hyväksytty. Toki ennakkotarkastus hidastaa kommentin esille tuloa ja vie siltä terän, koska sitä ei ehkä juuri kukaan enää näe sen tultua näkyviin.

Kansalaisessa on vallan vapaata kirjoitella verrattuna esim. Iltalehteen, jossa voi ennakkosensuuri sanoa, että kommenttisi rikkoo palstamme sääntöjä ihan vain siksi, että kirjoittaa väärän henkilön nimen, siis henkilön, joka kertoo vääriä asioita lehden mielestä, tai naputtelee väärään tietoon liittyvän sanan. Näitä on ilmennyt mm. ilmasto-, korona- ja USA:n vaaliasioissa.

Mitä kärsivällisyyteen tulee, on sitä hyvä kehittää. Se liittyy realismiin, siis olosuhteiden hyväksymistä siltä osin kuin olosuhteita ei voi muuttaa. Kärsivällinen ei anna olosuhteiden pysäyttää, vaan tarpoo eteenpäin niistä huolimatta ja lolpulta pääsee päämääräänsä. Kärsimätön jää heti kannon nokkaan istumaan ja matka päättyy siihen. 🙂

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Sampo Maa

Se on sitten enää lähtöitkua vaille, John. Mutta emmehän toki itkemään rupea. Itse asiassa olen tyytyväinen siitä, että tämä, siis minun panokseni tälle sivustolle, päättyi tällä tavalla. Keskusteluun älykkään miehen kanssa. Sinulla on ryhtiä, säilytä se. JA, leivotaan konjakkikakkuja kun tavataan, heh heh…

John Quiman

Terve tuloa takaisin, kun alkaa taas maistua. Hyviä puheenvuoroja täällä kaivataan, joten Sampoa jäämme kaipaamaan.

Kata

Onneksi sai kuolla rauhallisesti, ilman dekapitaatioporukkaa.
Kyllä,suvaitsevaisuuteen tässäKIN tapauksessa liittyy pelkoa…moni ei edes ymmärrä että se on usein taustalla yltiösuvakismiin, puettuna ”olemme hyviä ihmisiä”-kaapuun.

John Quiman

Ehkä oikeauskoiset surevat, kun pääsi karkuun.

juha II

Köykäiset mullat miehelle, jolla oli munaa ja onnekseen asui sellaisessa harvinaisessa pohjoismaassa, jolla oli munaa sekä sai kuolla luonnollisen kuoleman. Se on tänä päivänä ylellisyyttä, jos mikä!!!

Ei ole pakko olla

Näin se pitäis ollakkin. Me olemme pohjolassa ja jos jotkut karikatyyrit aiheuttavat parran pärinää niin sitten ne voi lähteä kelkkomaan kotimaataan kohti. Ei täälä ole pakko olla jos ei pidä yhteiskunnan asenteesta.

kasimir

Iltalehtihän julkaisi Ville Rannan Mohammed-pilapiirroksen vajaa kaksi vuotta sitten. Ihme juttu, että se on vieläkin ”luettavissa” ja ihme ettei tuosta katkennut päitä tai tullut muutenkaan yhtään mitään älämölöä. Oli kyllä rohkea piirros. Jos se olisi julkaistu Suomen Uutisissa tai MV-lehdessä, niin islamofobiakortti olisi varmasti heilunut viikkokausia.
Yleensä en pidä yhtään tuon Rannan vasemmistolaisista vitseistä, kun se on sitä iänikuista yltiöliberaalin NPC-mantraa kuluneista aiheista tyyliin persut ovat juntteja ja kaikki maahanmuutto on ihanaa ja rikastavaa. Mutta tuossa em. piirroksessa on kyllä hyvä pointti.
https://www.iltalehti.fi/villeranta/a/b289262b-abcd-444b-8822-eaf8794cfe09

Sampo Maa

Niinpä. Suvaitsevaisuus ja pelko. Kaksi kokonaan eri asiaa. Esimerkiksi, jos naapurisi tupakoi ja välillä tupakka tuoksahtaa nenään, voit joko valittaa asiasta TAI olla suvaitsevainen ja ajatella, että no, eipähän tuo nyt mikään iso juttu ole. Sen sijaan, jos naapuri uhkaa tappaa etkä tee asialle mitään, se on pelkoa. Suomessa kyllä jaksettiin jauhaa suvaitsevaisuudesta ihan tappiin asti. Nyt ei kai kukaan enää jaksa. Eihän ketään voi pakottaa suvaitsemaan mitään. Se on oma valinta mitä suvaitsee ja mitä ei.

Freud

Westergaard oli upea ja rohkea mies. Iso hatunnosto miten teroitit suurelle yleisölle että taidetta täytyy saada tehdä vapaasti. Emme koskaan alistu jälkijättöisille.