Eurooppa Politiikka

Tanskan sosiaalidemokraatit helpottavat siirtolaisuutta vaalilupaustensa vastaisesti

Mette Frederiksen. Kuva Arbeiderpartiet / Flickr / CC BY-ND 2.0

Sosiaalidemokraatit nousivat Tanskassa vaalivoittoon parlamenttivaaleissa suureksi osaksi omaksumansa tiukan maahanmuuttopolitiikan vuoksi. Nyt takki on kääntynyt.

Tanskan sosiaalidemokraateista (Socialdemokratiet) tuli maan suurin puolue viime parlamenttivaaleissa.  Merkittävänä syynä korkeaan kannatukseen oli puolueen Tanskan kansanpuolueelta (Dansk Folkeparti, DF) omaksuma maahanmuuttopolitiikka.

Suunta on nyt muuttumassa, kertoo Den Korte Avis. Pääministeri Mette Frederiksenin johtama sosialistipuolue on aloittanut maahanmuuttopolitiikan liberalisoimisen, kun parlamenttivaaleista ei ole kulunut vielä kahta kuukautta.

Entisen hallituksen aikomuksena oli eristää kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ja rikolliset ulkomaalaiset henkilöt Tanskan pienelle saarelle ennen heidän lähettämistään kotimaihinsa. Sosialistihallitus on nyt päättänyt, että tätä ei tule tapahtumaan. Sosialistihallitus aikoo korottaa ulkomaalaisperheille suunnattuja integraatioavustuksia.

Kaikki Tanskaan väliaikaisesti jäävät pakolaiset tulevat olemaan oikeutettuja ilmaiseen korkeakoulutukseen, vaikka integraatio- ja ulkoministeri Mattias Tesfaye kertoi päinvastaista vaalikampanjan aikana. Edellinen hallitus vaati väliaikaista suojelua nauttivien pakolaisten palauttamista kotimaihinsa.

Ilmainen korkeakoulutus pakolaisille tulee väistämättä toimimaan houkuttimena uudelle Tanskaan suuntautuvalle pakolaisvirralle, eikä maassa jo olevia pakolaisia käytännössä tulla saamaan ulos. Tanskan kansanpuolueen ajatus oli, että palaavat pakolaiset veisivät kokemuksensa ja koulutuksensa hyödyttämään kotimaitaan.

Tanskan kansanpuolueen johtaja Kristian Thulesen Dahl kirjoittaa Facebookissa: ”Vaihe vaiheelta maahanmuuttopolitiikkaa helpotetaan. Vaikka vaalikampanjan aikaiset lupaukset olivat päinvastaisia. Tämän seurauksena Tanskasta tulee houkuttelevampi maa turvapaikanhakijoille. On surullista nähdä, kuinka työmme tiukan maahanmuuttopolitiikan puolesta tuhotaan.”

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit