Eurooppa Politiikka

Tanskan Venstre-puolue: Emme halua, että Tanska alkaa muistuttamaan Lähi-itää

Kuva Wikimedia Commons / public domain
Tanskan Venstre-puolue kannattaa kireää maahanmuuttopolitiikkaa.

Tanskan hallituksessa olevan keskusta-oikeistolaisen Venstre-puolueen kansankäräjien (eduskunta) edustaja Mads Fuglede oli 15.2 ruotsalaisen SVT:n Aktuellt-ohjelmassa. Ohjelmassa käsiteltiin Tanskan kireämpää maahanmuuttopolitiikkaa, jossa on suuria eroja maahanmuuton suurvallan Ruotsin käytäntöihin verrattuna.

   Mads Fuglede: Tavoitteena on, että Tanska ei päädy samaan tilanteeseen kuin Ruotsi. Me haluamme, että turvapaikanhakijoiden määrä laskee huomattavasti. Tarkoituksena on tiukentaa useita eri osa-alueita, jolloin Tanska ei ole houkutteleva maa hakea turvapaikkaa. Aivan liian moni tulee Lähi-idästä vain elääkseen sosiaalituilla rinnakkaisyhteiskunnassa. Ongelmia on muun muassa naiskäsityksessä ja rikollisuudessa sekä monissa muissa asioissa. Työllisyysaste on aivan liian alhainen, erityisesti naisten keskuudessa.

   Haastattelija: Eikö tämä ole rankkaa yleistystä kokonaisesta lähi-itäläisestä väestöryhmästä?

   Mads Fuglede: Tilastot eivät valehtele. Meillä Tanskassa tilastoidaan rikokset kansallisuuden mukaan toisin kuin Ruotsissa, joten tämä ei ole tuulesta temmattua. Tämä on suuri ja vakava ongelma, joka tulee ottaa tosissaan, ettei tanskalainen yhteiskunta muutu tulevaisuudessa aivan toiseksi.

   Haastattelija: Eikö sosioekonomisilla tekijöillä ole tässä huomattava merkitys?

   Mads Fuglede: Sosioekonomisilla tekijöillä on varmaankin osuutensa, mutta tämä on kulttuurinen ilmiö. Ne, jotka omaksuvat tanskalaiset arvot, integroituvat paremmin ja sopeutuvat yhteiskuntaamme. Tanskassa halutaan kieltää ongelmalähiöissä asuvilta perheenyhdistäminen tai aviopuolison noutaminen Lähi-idästä. Emme halua enää kustantaa heidän elämistään sosiaalituella rinnakkaisyhteiskunnassa.

   Perheenyhdistämisellä emme edistä integraatiota vaan pahennamme ongelmia. Tätä emme halua enää kustantaa. Ruotsi on ottanut vuodesta 1995 alkaen miljoona maahanmuuttajaa. Tanska on samaan aikaan ottanut 170 000 maahanmuuttajaa. Me emme halua, että Tanska alkaa muistuttamaan enemmän Lähi-itää.

   Haluamme Tanskan pysyvän tanskalaisena, näemme Ruotsissa toisenlaisen kehityksen ja sitä me emme halua meille.

  Tanska taistelee maahanmuuton ongelmia vastaan

  Tanskassa on jo aiemmin havaittu maan kehittyvän kohti monikulttuurista Ruotsia. Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen (Venstre) ilmoitti viime vuoden lopulla, että hän ryhtyy toimenpiteisiin rinnakkaisyhteiskuntia synnyttäviä maahanmuuton ongelmia vastaan.

  Rasmussen puhui alueista, joissa Tanskan laki ei enää päde. Tilanne ei noilla alueilla ole enää poliisin hallinnassa: muslimijengeillä on siellä omat sääntönsä.

  • 1.1K
   Shares