Eurooppa Maahanmuutto

Tanskassa 74 prosenttia testatuista ”alaikäisistä” turvapaikanhakijoista aikuisia

Vuoden 2016 aikana Tanskan maahanmuuttohallinto (Udlændingestyrelsen, DIS) on kyseenalaistanut satojen turvapaikanhakijoiden iän, jotka ovat ilmoituksensa mukaan alle 18 vuotiaita.


Jyllands-Postenin raportin mukaan DIS, epäiltyään 800:n turvapaikanhakijan ilmoittamaa ikää, pyysi Kööpenhaminan yliopiston oikeuslääketieteen laitosta selvittämään, minkä ikäisiä turvapaikanhakijat todellisuudessa ovat.

Röntgenkuvaamalla hampaat ja sormien luut instituutti päätteli, että 74 prosenttia testatuista – eli noin 600 turvapaikanhakijaa – oli itse asiassa aikuisia. DIS:n teettämien ikätestien määrä on yli kaksinkertaistunut vuoden 2016 aikana verrattuna vuoteen 2015, joka oli aikaisempi ennätysvuosi ikätestien määrässä. Oikeustieteen laitokselta kerrottiin, että tänä vuonna tullaan tekemään kaikkiaan arviolta 1.000 ikätestiä.

Tanskalaisessa turvapaikkajärjestelmässä yksintulleet alaikäiset saavat useita etuja verrattuna aikuisiin, esimerkiksi oikeuden tuoda vanhempansa Tanskaan. Maahanmuutto- ja integraatioministeri Inger Støjberg sanoi, että ilmitulleiden ikähuijausten suuri määrä on todiste siitä, että tanskalainen järjestelmä toimii kuten pitääkin.

”Tanskan maahanmuuttohallinto tekee kaikkensa paljastaakseen huijarit ja parantaa menetelmiä suoriutuakseen tehtävästä vielä nopeammin,” hän kertoi Jyllands-Postenille.

Tanskan pakolaisavun johtaja kuitenkin varoitti, että ikätestit eivät ole niin yksiselitteisiä kuin miltä ne saattavat näyttää.

”On paljon nuoria ihmisiä jotka eivät tarkalleen tiedä ikäänsä, koska heidän lähtömaissaan asioita ei rekisteröidä samalla tavalla kuin meillä,” Eva Singer kertoi Jyllands-Postenille. Hän lisäsi, että Tanskan maahanmuuttoviranomaiset usein luottavat ikätestien tuloksiin ja jättävät vastakkaisen informaation huomiotta.

”Tämä on näkyvissä esimerkiksi afgaanien kohdalla. Tanskan viranomaiset sanovat, että Afganistanissa mitä hyvänsä voidaan väärentää, ja siksi eivät hyväksy papereita. Sellaisessa tilanteessa meillä voi olla henkilö, joka papereidensa mukaan on 18, mutta hänet hyväksytään 18-vuotiaaksi vasta, kun ikätesti osoittaa hänen olevan 18-vuotias,” hän lisäsi.

DIS kieltää, että se jättäisi paperit huomiotta, ja DIS:n tiedottaja sanoi, että yleensä yhden vuoden marginaali hyväksytään ikää määriteltäessä. ”Jos ikätestin tulos osoittaa 18-19 vuoden ikää, ja turvapaikanhakija on kertonut olevansa 17-vuotias, laitamme hänen iäkseen 17 vuotta,” Teresa McNair kertoi Jyllands-Postenin artikkelissa.

The Local.dk

  • 61
    Shares