Eurooppa Maahanmuutto

Tanskassa kannatetaan niqab- ja burkakieltoa – Itävallassa kielto astuu voimaan

Kuvituskuva. Kuva Wikimedia Commons.
Mielipidemittauksen mukaan suurin osa tanskalaisista kannattaa niqab- ja burkakieltoa. Itävallassa puolestaan tulee sunnuntaina voimaan niqab- ja burkakielto julkisilla paikoilla.

Tanskassa Epinion-tutkimuslaitoksen mielipidemittauksessa 62 prosenttia kansalaisista  kannatti islamilaisten huivien, niqabin ja burkan kieltämistä, kun taas 23 prosenttia antaisi käytön jatkua. 12 prosenttia vastaajista ei tiennyt kantaansa, ja 3 prosenttia ei vastannut kysymyksiin.

Kansallismielisen Tanskan kansanpuolueen (Dansk Folkeparti, DF) odotetaan ehdottavan täydellistä islamilaisten niqab- ja burkakieltoa – jo neljännen kerran – kun parlamentti avautuu.

DF:n Martin Henriksen kertoi, että hän näkee mielipidemittauksen tuloksen vahvana tukena puolueensa linjalle.

Tämä on erittäin positiivista. Se osoittaa, että keskustelu etenee ja tarkoittaa sitä, että myös muut puolueet Tanskan parlamentissa tulevat mukaan. Ainakin toivon niin, Henriksen sanoi.

Niqab- ja burkakieltoa ei ole aiemmin hyväksytty Tanskassa, sillä sen on katsottu olevan ristiriidassa perustuslain kanssa. Kielto saattaa kuitenkin saada tukea Euroopan unionin tuomioistuimen Ranskaa ja Belgiaa koskevista päätöksistä.

Itävallassa uudet rajoitukset tulevat voimaan sunnuntaina. Tuon päivän jälkeen islamilaisten niqabin ja burkan sekä muiden kasvot peittävien asusteiden käyttäminen julkisella paikoilla on rangaistava teko.

Poikkeuksen muodostavat esimerkiksi sirkusklovnien naamarit ”kulttuuritapahtumissa”, työvaatteet kuten terveydenhoitohenkilöstön maskit, sekä huivit jotka suojaavat kasvoja kylmältä säältä.

Itävallan arvojen kunnioittaminen ja hyväksyminen ovat Itävallan kantaväestön ja kolmansista maista tulleiden ihmisten rinnakkaiselon perusedellytyksiä, hallituksesta kerrotaan.

Uudet määräykset koskevat myös maassa vierailevia ihmisiä, vaikkapa alppimaahan tulevia arabituristeja.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit