Kotimaa Politiikka

Tavio: Oikeudenkäyntikuluja kohtuullistettava

Kuva Pixabay.
Lakivaliokunnan jäsen, perussuomalaisten juristikansanedustaja Ville Tavio tahtoo nostaa keskusteluun suomalaisen oikeusturvan tason ja sen parantamisen.

Ville Tavio pitää oikeusturvan uhkana paisuvia oikeudenkäyntikuluja. Oikeudenkäyntikulut eivät saa Tavion mukaan muodostua tuomioistuimeen turvautumisen kohtuuttomasti esteeksi.

Myös keskituloiselle, joka ei saa maksutonta oikeusapua, tulee taata realistinen pääsy oikeusprosessiin. Oikeudenkäyntikulujen uhka ei saa olla kohtuuton, Tavio sanoo.

Riita-asioissa vastapuolen oikeudenkäyntikuluvastuuta ei voida Tavion mukaan poistaa, koska kuluvastuu toimii oikeudenkäyntien määrää vähentävänä porttina, eikä valtiolla ole varaa maksaa kaikkien kuluja. Tavio huomauttaa kuitenkin, että oikeudenkäyntikulujen kohtuullistamista olisi syytä harkita tuomioistuimissa nykyistä herkemmin.

Tarvitsemme parannusta tilanteisiin, joissa heikomman osapuolen oikeudenkäyntikuluriski on kohtuuton huomioon ottaen riidan osapuolten erilaiset taloudelliset olosuhteet, Tavio sanoo.

Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset