Eurooppa Rikos

Teloitus Stuttgartissa järkyttää Saksaa

Kuva JouWatch / Flickr.

Pakolaisena Saksaan saapuneen palestiinalaisen keskellä kirkasta päivää julkisella paikalla Stuttgartissa suorittama miekkamurha järkyttää Saksaa. Maassa kysytään nyt, miksi vakaviin tekoihin syyllistyneet voivat yhä oleskella Saksassa, vaikka pelkästään henkilöllisyyden väärentäminen olisi karkotusperuste.

Heinäkuun viimeisenä päivänä hakkasi pakolaisena Saksaan tullut arabi toisen turvapaikkaa hakeneen kuoliaaksi miekalla Stuttgartissa, kadulla keskellä kirkasta päivää. Kymmenet ihmiset seurasivat voimattomina teurastusta, niin myös menehtyneen Kazakstanin saksalaisen yksitoistavuotias tytär.

Tekijä ja uhri asuivat samassa vastaanottokeskuksessa

Issa Mohammed -niminen arabi saapui Saksaan vuonna 2015 suuren pakolaisvirran aikana. Hän esittäytyi syyrialaiseksi, vaikka on tiettävästi Jordanian passin omistava palestiinalainen. Motiivi väärälle henkilöllisyydelle oli ilmeisesti saada helpommin oleskelulupa Saksassa. Mies oli rekisteröitynyt pakolaiseksi Eisenhüttenstadtissa. Väärennetyn henkilöllisyyden mukaan hän olisi 28 vuotias, vaikka on luultavasti 30 vuoden ikäinen.

Murhan tekijä ja uhri asuivat vielä äskettäin samassa vastaanottokeskuksessa. Teon motiivia ei ole vielä selvitetty. Naapurit olivat kiinnittäneet huomiota miesten äänekkäisiin riitaisiin väleihin.

Murhamies kävi keskiviikkona, 31. heinäkuuta Fasanenhofin kaupunginosassa uhrinsa kimppuun kadulla, heiluttaen miekkaa laajassa kaaressa. Hän iski jo maassa makaavaa 36-vuotiasta Wilhelm L :a useita kertoja.

– Miksi teit sen, huutaa hän samalla toistuvasti uhrilleen.

Viimeisellä iskulla hän leikkasi uhriltaan vasemman käden irti, heitti verisen miekan maahan ja pakeni paikalta. Hänet pidätetään lopulta, neljä kilometriä tapahtumapaikalta.

”Miksi ei toimita?”

Issa Mohammed oli jo poliisille tuttu. Hänellä oli tilillään varkauksia ja vahingontekoja. Poliisi epäilee, että teon motiivina oli kosto, joka liittyisi kolmiodraamaan. Tekijä on nyt tutkintavankeudessa.

Tapauksen johdosta Saksassa käydään vilkasta keskustelua. Paikalliset ihmiset, jotka todistivat veristä näytelmää, ovat järkyttyneinä kertoneet näkemästään medialle.

Stuttgartin eteläpuolella sijaitsevan Tübingenin vihreä pormestari Boris Palmer on kirjoittanut asian johdosta roomalaiskatoliseen mediajulkaisuun. Hän kysyy retorisesti, olisiko tekijä voinut olla schwaabi eli paikallisia. Palmer vastaa kielteisesti; ei olisi, ei liioin yksikään 950 000 turvapaikan saaneesta, jotka käyttäytyvät maassa kunnolla.

Sen sijaan tekijä kuuluu siihen 50 000 turvapaikan hakijan joukkoon, jotka ovat rikoksenuusijoita ja joiden historia tulee esille useissa vakavissa rikostapauksissa. Tämä ryhmä on saatava kontrolliin, sanoo Tübingenin pormestari. Hän on maininnut asiasta julkisuudessa jo aiemmin.

Palmer kirjoittaa, että vakavassa väkivallassa 12-15 prosenttia tekijöistä on turvapaikanhakijoita, kun heidän väestöosuutensa on noin 2 prosenttia. Tällaisten henkilöiden, nuorten miesten osuus hakijajoukossa korostuu, kun samanikäiset miehet kantaväestössä ovat myös kriisiryhmää, mutta yhä pienenevä joukko.

Tilanteen sosiologinen selitys ei riitä. Palmer sanoo, että viimeaikaisten tapahtumien johdosta voi kysyä, miksi vakaviin tekoihin syyllistyneet voivat yhä oleskella maassa, vaikka pelkästään henkilöllisyyden väärentäminen olisi karkotusperuste.

Miksi ei toimita, kysyy Palmer. Onko syynä pelko samaistumisesta AfD:n linjalle, onko pelko tulla leimatuksi. Palmer esittää, että häiriökäyttäytymisestä tunnetut nuoret henkilöt olisi sijoitettava osavaltiotasolla talteenottokeskuksiin, jossa heidän taustansa ja tilanteensa selvitetään perusteellisesti.

Yhteiskunnan sietokyky on tulossa rajoille; lisää uhreja ei enää saa tulla.

Lähteet tz.de, OE24, KAT

  • 859
    Shares