Eurooppa

Terrorismia taloudellisesti tukevat maksavat Ruotsissa raskaammin veroja

Ruotsalaisia kolikoita

Yli 100 henkilöä, joita epäillään terrorismin taloudellisesta tukemisesta, ovat joutuneet maksamaan enemmän veroja Ruotsin turvallisuuspoliisin ja veroviranomaisten yhteistyön tuloksena.

Projekti alkoi noin vuosi sitten Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon aloitteesta. Projektin toimesta Ruotsin veroviranomaisille, Skatteverketille, on toimitettu lista yli 400:stä terrorismin tukemisesta epäillystä henkilöstä. Veroviranomaiset ovat tutkineet listassa mainittujen henkilöiden verotustiedot.

Veroviranomaiset käyvät listaa edelleen läpi, mutta ovat jo löytyneet merkkejä siitä, että noin 70 prosenttia tähän mennessä tutkituista tapauksista on maksanut vähemmän veroja kuin olisi pitänyt. Noin 120 henkilöä on joutunut maksamaan lisää veroa.

”Me tutkimme heidän tilitietojaan ja heidän elämäntyyliään ja päättelemme niistä, pitäisikö heidän ehkä maksaa enemmän veroja kuin he nyt tekevät,” Skatteverketin kansallisen järjestäytyneen rikollisuuden torjunnan koordinaattori Pia Bergman kertoi.

Toiminta on tähän mennessä tuottanut 11,1 miljoonaa kruunua Ruotsin valtiolle. Kyseessä on vain yksi Ruotsin omaksuma tapa terrorismin tukiverkostojen hajottamisessa, ja Skatteverket keskittyy ainoastaan asian verotukselliseen puoleen, kun taas Säpo puolestaan jatkaa rikostutkimuksilla.

”Luulenpa, että Säpon ajatuksena on vähentää listalla olevien henkilöiden taloudellista kyvykkyyttä rahoittaa terrorismia,” sanoi Bergman.

Ruotsi tiukensi terrorisminvastaisia lakejaan huhtikuussa, jolloin terrorismin rahoittaminen tehtiin laittomaksi, kuten myös ulkomaille terroritoimiin matkaavien taloudellinen tukeminen.

Rahan ja terrorismin välisen yhteyden osoittaminen on kuitenkin vaikeaa.

Edellisen kerran terrorismin taloudellisesta tukemisesta tuomio annettiin vuonna 2005, jolloin 2 miestä tuomittiin vankeuteen ”terroristipankin” pyörittämisestä falafel-kioskin suojissa Malmössä. He lähettivät saamansa rahat, satoja tuhansia kruunuja, Ansar al-Islam -terroristiryhmälle, joka suoritti kuolonuhreja vaatineen terrori-iskun Pohjois-Irakissa.

Säpossa uskotaan, että noin 300 Ruotsin kansalaista on matkustanut Irakiin tai Syyriaan liityäkseen ISIS:iin. Noin 50:n uskotaan kuolleen ja 100:n palanneen Eurooppaan.

Yksi heistä, Osama Krayem Malmöstä, on parhaillaan pidätettynä Brysselissä epäiltynä osallisuudesta Pariisin ja Brysselin kuolonuhreja vaatineisiin terrori-iskuihin.

The Local.se

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa