Eurooppa Rikos

Terrorismiaikeista epäilty pidätettiin Ruotsissa

Kuva Wikimedia Commons / public domain

Poliisi pidätti viime viikon keskiviikkona Östersundissa miehen epäiltynä terroriteon valmistelusta. Aluksi häntä epäiltiin murha-aikeista.

Östersundissa pidätetyn miehen autosta löytyi bensiinikanistereita ja veitsiä. Miehen ajotapaan oli kiinnitetty huomiota Suurtorin seutuvilla. Ilmoituksen perusteella paikalle saapui poliisi, jolloin seurasi lyhyt takaa-ajo, kunnes mies ajoi katukiveyksiin ja tuli pidätetyksi. Hän ei tehnyt pidätettäessä vastarintaa.

Tapaus on siirtynyt turvallisuuspoliisi Säpon tutkittavaksi.

Epäilty karkotettiin Ruotsista, mutta palasi takaisin

Terroriaikeista epäilty on noin 30-vuotias Kazakstanin kansalainen, jonka ilmoitettiin aluksi olevan uzbekki. Sitä hän kansallisuudeltaan voikin olla.

Miehen sanottiin mahdollisesti olleen aiemmin yhteyksissä Tukholman Drottninggatanilla viiden ihmisen päälle ajaneen Rahmat Akilovin kanssa. Tämä on kotoisin Uzbekistanista.

Vuonna 2016 mies ja hänen vaimonsa joutuivat kielteisen turvapaikkapäätöksen vuoksi poistumaan Ruotsista. Kuitenkin he ovat palanneet ja asuvat lapsineen tilapäisellä oleskeluluvalla pohjoisessa Jämtlannissa.

Rikoskumppanien mahdollisuus ei ole poissuljettu

Miehen sanotaan olevan integroitunut, käyvän töissä ja olevan huolehtivainen perheenisä. Hän oli äskettäin vaihtanut työpaikkaa ja oli liikkeellä työnantajansa autolla.

Tuttavien on vaikea uskoa epäilyjä terroriaikeista. Joku arveli Aftonbladetille miehen tarvitsevan bensiiniä työssään.

Poliisi teki kotietsinnän kylässä, jossa perhe asuu. Viranomaiset pitävät mahdollisena, että hänellä on rikoskumppani tai -kumppaneita. Mies on kiistänyt epäilyt rikoksesta. Hänen kerrotaan sanoneen, että oli pelännyt tekevänsä rikoksen.

Lähteet Nya Dagbladet, Expressen, SVT, SVT, Aftonbladet

  • 240
    Shares