Kotimaa

Terrorismitarkoituksessa matkustaminen rangaistavaa joulukuun alusta lähtien

Matkustamisrikoksesta tuomitaan sakkoa tai enintään kahden vuoden vankeusrangaistus.


Matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten tulee rangaistavaksi 1. joulukuuta 2016 alkaen. Matkustamisrikoksesta tuomitaan sakkoa tai enintään kahden vuoden vankeusrangaistus. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lainmuutokset huomenna 11. marraskuuta.

Rangaistus tuomitaan Suomen kansalaiselle tai Suomessa pysyvästi asuvalle taikka Suomen alueelta matkustavalle henkilölle, joka matkustaa sellaiseen valtioon, jonka kansalainen hän ei ole tai jossa hän ei pysyvästi asu, tehdäkseen siellä terrorismirikoksen.

Myös matkustamisrikoksen yritys on rangaistava.

Matkustamisrikoksen rahoittaminen rangaistaan terrorismin rahoittamisena.

Muutosten taustalla on Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselma, joka on suoraan YK:n jäsenvaltioita velvoittava. Tarkoituksena on torjua ulkomaille terrorismirikosten tekemistä varten lähtevien henkilöiden muodostamaa uhkaa.

Salaisia pakkokeinoja ja salaisia tiedonhankintakeinoja koskevia säännöksiä muutetaan niin, että näitä keinoja voidaan käyttää laajasti matkustamisrikoksen estämisessä, paljastamisessa ja selvittämisessä. Voimakkaimmin perusoikeuksiin puuttuvien salaisten pakkokeinojen ja salaisten tiedonhankintakeinojen (esimerkiksi telekuuntelu) käytön osalta vaatimuksena kuitenkin on, että teon vakavuus edellyttäisi vankeusrangaistusta.

Oikeusministeriö

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa