Kotimaa Politiikka

Teuvo Hakkarainen varoittaa: ”Bryssel on irronnut arkielämän todellisuudesta kokonaan”

Teuvo Hakkarainen 15. tammikuuta 2020 Euroopan parlamentissa Strasbourgissa. Kuva EP Multimedia Centre.

Lisää omia varoja, yhteistä eurovelkaa, tiiviimpi pankkiunioni, yhteinen työttömyysvakuutus – ja lista jatkuu, europarlamenttiedustaja Teuvo Hakkarainen luettelee EU-komission kaavailuja, jotka toteutuessaan edistävät EU-liittovaltiohanketta.

EU:n pitkän aikavälin budjettineuvotteluiden kesto lasketaan jo vuosissa. EU:n rahoituskehysneuvotteluja hankaloittaa nyt myös koronapandemia, jonka pelätään saavan aikaan pitkäkestoisen taantuman maailmantalouksiin. Identiteetti- ja demokratia -ryhmään EU-parlamentissa kuuluva Teuvo Hakkarainen (ps.) on tilanteesta huolissaan.

– Jäsenmaiden bruttokansantulo ja arvonlisäkertymät vaikuttavat EU-jäsenmaksujen suuruuteen, ja jäsenmaksutulot ovatkin painumassa automaattisesti kansantalouksien kanssa alaspäin, Hakkarainen selvittää taantuman vaikutusta EU:n budjettiin.

EU:n kulut ovat kuitenkin jatkuvassa nousussa, ja Euroopan parlamentti vaatii yhä suurempia EU-budjetteja, lisää ”omia varoja” eli veroja sekä joustomekanismeja EU:n rahankäyttöön, Green Dealin toteuttamista unohtamatta.

– Budjettineuvotteluista on tullut farssi, käärme joka syö omaa häntäänsä, Hakkarainen kommentoi tilannetta, jossa EU vaatii käyttöönsä sitä enemmän varoja mitä heikommin talouksilla menee.

– Bryssel on irronnut arkielämän todellisuudesta kokonaan eikä pysty näkemään mitään virhettä EU:n holtittomassa rahankäytössä, Hakkarainen puuskahtaa.

Koronakriisin varjolla myös EU-komissio toivoo saavansa läpi monia EU-liittovaltion luomiseksi tarvittavia uudistuksia.

– Lisää omia varoja, yhteistä eurovelkaa, tiiviimpää pankkiunionia, yhteistä työttömyysvakuutusta – ja lista jatkuu, Hakkarainen luettelee.

– Niin Suomessa kuin muuallakin on nyt oltava erittäin tarkkana, ettei EU kaappaa lisää valtaa jäsenmailta. Budjettivarat tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan kansallisiin, koronan jälkeisiin talouden vakauttamistoimiin, Hakkarainen toteaa.

Hakkarainen pitää täysin selvänä, että  jäsenmaiden omien prioriteettien ja kansalaisten tulee mennä EU:n Green Deal -unelmien ja liittovaltiohaaveiden edelle.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit