Eurooppa Politiikka

Thüringen – erikoinen vaaliasetelma

Weimar, Thüringen. Kuva Pixabay.

Saksassa tämän vuoden kolmannet osavaltiovaalit lähenevät, ja mielipidemittaus ennustaa kansallismieliselle AfD-puolueelle merkittävää nousua. Näin on jo tapahtunut Brandenburgissa ja Sachsenissa. Poliittiset asetelmat ovat kuitenkin muuttumassa laajemminkin.

Tuore mielipidemittaus ennustaa AfD:lle suurta voittoa Thüringenin osavaltiovaaleissa, jotka ovat kolmannet Saksassa kuluvana vuonna. Menestystä on luvassa myös pääministeripuolue Linkelle, ottaen huomioon puolueen suuret tappiot Sachsenissa ja Brandenburgissa. CDU näyttää kärsivän suurtappion, SPD kuihtuu edelleen ja FDP ilmeisesti palaa maapäiville. Vihreät voivat ohittaa demarit.

Mitteldeutsche Rundfunkin tilaamassa mittauksessa Linke on nyt suurin 28 prosentilla, joka on samalla tasolla kuin viisi vuotta sitten. Tuolloin suurin puolue CDU näyttäisi menettävän peräti yhden kolmasosan ja putoavan 22 prosenttiin, joten oppositioasema ei ole sitä auttanut. Toiseksi suurimmaksi on tulossa AfD 25 posentilla. Viime vaaleissa puolue oli ensi kertaa mukana ja sai reilut 10 prosenttia. Kannatus on siten Sachsenin tapaan 2,5 -kertaistumassa.

Sosiaalidemokraattien romahdus

Sosialidemokraattien asema puolestaan on yhtä surkea kuin Sachsenissa. Kannatusta olisi enää 7 prosenttia, kun viimeksi reilut 12 prosenttia, kymmenen vuotta sitten yli 18 prosenttia. Vihreät saisi nyt 8, kun vuonna 2014 tuli vajaat 6 prosenttia. Thüringen on tätä nykyä ainoa osavaltio, jossa hallituksessa ovat molemmat vasemmistopuolueet ja vihreät. Enemmistö maapäivillä on paikkalukemin 46-45.

Poliittinen tilanne vaalien jälkeen on ennusteen toteutuessa yhä kiikkerä, koska AfD ei ole tähän asti missään kelvannut yhteistyökumppaniksi. CDU:n tappio tasoittaa asetelmaa, jossa on mahdollista hallituskoalition jatkaminen vähemmistöhallituksena. Vajaa enemmistö äänistä sillä olikin jo viime vaaleissa, mutta äänikynnyksen johdosta tuli paikoissa täpärä enemmistö.

CDU ja AfD voisivat saada enemmistön, mutta yhteistyöhön tuskin ollaan kypsiä. Etenkin kun oppositiojohtaja Mike Mohring muutama päivä sitten esitti CDU:n, SPD:n, vihreiden ja FDP:n keskihakuista hallitusta ”äärilaitoja” vastaan. Tuskin Linke sellaista sietäisi, samoin AfD. Sitäpaitsi äärilaidoilla olisi yhdessä 53 prosentilla äänten enemmistö, hiukan suurempikin maapäivillä. Tuskin nekään toisiaan löytävät, vaikka monessa asiakysymyksessä niiden kannattajat ovat samansuuntaisella linjalla.

Erityisesti niissä muun muassa kannatetaan Venäjä-sanktioiden poistamista – kuten laajemminkin uusissa osavaltioissa kaikkia pääministereitä myöten. Myös suhtautumisessa itäisen Saksan ongelmiin ja liittovaltion nurjamielisyyteen on paljon yhteistä. Pääministeri Ramelow viestitti hiljattain, ettei AfD:n suuntaan tule kiihkoilla. Normaali suhtautuminen yhteen puolueeseen ottaa Saksassa erityisen koville.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa