Eurooppa Politiikka

Thüringenin osavaltiovaalit Saksassa – poliittinen patti luvassa

Weimar, Thüringen. Kuva Pixabay.

Thüringenin osavaltion vaaleissa on mielipidemittausten perusteella odotettavissa poliittinen pattitilanne, jossa mikään enemmistöhallituksen vaihtoehto ei olisi mahdollinen.

Sunnuntain vaalien alla Thüringenin osavaltiossa Saksassa näyttää nykyinen vasemmisto-vihreä koalitio jäävän niukasti alle tarvittavan edustajamäärän. Se on hallinnut yhden äänen enemmistöllä. Toisaalta CDU:n johtama keskiryhmien ”neliliitto” jäisi sekin vaille enemmistöä. Kaiken lisäksi vasemmistopuolue Linke ja kansallismielinen AfD olisivat yhdessä enemmistössä eli voisivat estää minkä tahansa hallitusvaihtoehdon, jossa ne eivät olisi mukana.

Viimeisimpien mittausta mukaan Linke näyttää pysyvän suurimpana 28 prosentin tasolla. Puolueella on ainoa pääministerinsä juuri Thüringenissä. CDU näyttäisi kirineen kakkossijalle pudottuaan viime vaalien suurimman asemasta jo kolmanneksi. AfD:n kanssa se painii hopeasijasta; viime aikoina edellä, mutta myös gallupista riippuen tasoissa 24 prosentissa, julkiskanava ZDF:n mittauksessa edellä lukemin 26-21.

Demarit ja vihreät ovat 8 prosentin lukemissa ja liberaalipuolue FDP niukin naukin 5 prosentissa. Jos liberaalit jäävät maapäivien ulkopuolelle, ei demarien haave keskiryhmien hallituksesta (CDU, SPD, Grüne ja FDP) voi toteutua. Demarien oma kannatus on laskenut edelleen.

Mikään perinteinen puolue ei tahdo yhteistyötä AfD:n kanssa, jolla joka tapauksessa on luvattu reilu vaalivoitto viime kerran 10 prosentista yli kaksinkertaiseksi. CDU ei halua yhteistyötä myöskään Linken kanssa.

Myös vaaleja edeltävä hallitus voi jatkaa

Thüringenin asetelma on erikoinen osavaltion perustuslain johdosta. Sen mukaan edellinen hallitus voi jatkaa  toimitusministeristönä epämääräisen ajan, mikäli luvassa ei ole maapäivien hyväksymää hallitusratkaisua. Pidempään jatkuessa tämä vaihtoehto kävisi kuitenkin rasitteeksi Linken maineelle. Mahdollinen on Linken suurimpana muodostama vähemmistöhallitus, mutta sen tie olisi kuoppainen.

Brandenburgissa on syntynyt niin kutsuttu Kenia -kokoonpano eli SPD:n, CDU:n ja Grünen hallitus. Sen ohjelmasta oli neuvoteltu kolme viikkoa. Pääministerinä jatkaa demarien Dietmar Woidke. Ohjelma esiteltiin julkisella sanalle tänään (25.10). Lehdistölle oli tarjolla punajuurimykyjä, ruusukaalia sekä mustaa tagliatelleä. Mehuvalikoimana oli tarjolla kiivi-pinaattia, mansikka-minttua sekä mustikkaa.

Nykyisen Sachsen-Anhaltin aikanaan epätodennäköinen ja riitaisena hallitseva rintama eli Kenia-koalitio on leviämässä siten laajemmallekin. Musta-puna-vihreä on nyt poliittista muotia – tai paikoittain ainoa vaihtoehto. Sachsenissa vastaava koalitio neuvottelee tiiviisti nykyisen pääministerin Michael Kretschmerin kristillisdemokraattien ollessa suurin puolue.

Lähteet Merkur, rbb24

  • 32
    Shares

Liity kannattajajäseneksi