Eurooppa Politiikka

Thüringenin poliittinen umpisolu – uudet vaalit tapetilla

Kuva Pixabay.

Thüringenin poliittinen umpisolmu on johtanut erikoiseen esitykseen. Linken johtaja Bodo Ramelow ehdottaa aiemman pääministerin väliaikaisen hallituksen nimittämistä ja uusien vaalien valmistelua. Christine Lieberknecht (CDU) oli osavaltion pääministeri vuosina 2009-2014.

Ehdotus on tänään (18. helmikuuta) osavaltion puolueryhmien käsittelyssä. Toteutuminen vaatisi kahden kolmasosan kannatusta maapäivillä, eli 60 edustajaa kaikkiaan 90 edustajasta. Se edellyttäisi Linken, CDU:n, FDP:n, SPD:n ja Grünen tukea. AfD:ltä (Vaihtoehto Saksalle) sitä ei kaivata.

Tilanne on omalaatuinen senkin vuoksi, että kristillisdemokraatit ovat valtakunnan tason puoluepäätöksellä sulkeneet sekä AfD:n että Linken poliittisen yhteistyön ulkopuolelle. Thüringenin mutkikas tilanne voi estää ehdotuksen. Sen tarkoitus olisi uusien vaalien järjestäminen, joka säädöksen mukaan on ilmoitettava vähintään 70 päivää aikaisemmin. Lieberknecht ja Ramelow tulevat erittäin hyvin toimeen keskenään, vaikka olivat kilpakumppanit 2014 vaaleissa.

Viimeisin mielipidemittaus antaisi Linkelle suuren vaalivoiton 40 prosentilla äänistä. CDU:n vaali-intoa rajoittaa, että se on romahtanut 14 prosenttiin. Lokakuun vaaleissa kannatus putosi jo kolmanneksella eli lähes 12 prosentilla. AfD nousisi 25 prosenttiin. Demarit ja vihreät pysyisivät pikkupuolueina ja liberaaleja uhkaa putoaminen 5 prosentin äänikynnyksen alle.

Lieberknechtillä on laaja poliittinen kokemus Thüringenin maapäivillä ja hallituksessa, joka huipentui pääministerin tehtäviin vuonna 2009. Hän sai lempinimen ”Musta mamba” osoitettuaan hallituksen johdossa päättäväisyyttä tehtävissään. Poliittisena toimijana hän osallistui ennen Saksojen yhdistämistä ns. Weimarin kirjeen laatimiseen, jossa vaadittiin avoimuutta ja matkustusvapautta kansalaisile. Allekirjoittajat kuuluivat itäisen CDU:n aktiiveihin. Opiskeluaikoinaan hän oli Jenan yliopiston teologisen seminaarin FDJ-vastaava (FDJ, Saksan Vapaa Nuoriso).

Lähde n-tv.

  • 93
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset