Eurooppa Politiikka

Thüringenin vaalitulos Saksassa – kuinka hallita vähemmistöllä?

Kuva Pixabay.

Thüringenin eilisten maapäivävaalien tulos on vieläkin kiikkerämpi kuin oli ennakoitu.

Linken johtama hallitus menetti enemmistönsä. Puolue kuitenkin voitti. CDU menetti kolmasosan. AfD kaksinkertaistui. SPD putosi jälleen ollen enää pienpuolue. Vihreät menetti, FDP voitti – kumpikin voi jäädä alle äänikynnyksen. Näköpiirissä ei ole yhtään toteuttamiskelpoista enemmistöä.

Kuluneella kaudella pääministeri Bodo Ramelow hallitsi yhden paikan enemmistöllä. Nyt siitä uupuu neljä paikkaa. CDU:n suunnitteleman ”neliliiton” (CDU, SPD, Grüne ja paluun tekevä FDP) pohja olisi tätä kapeampi – häviäjien hallitus olisi muutenkin omituisuus. AfD ei kelpaa kumppaniksi kellekään eikä myöskään Linke CDU:lle.

Tilanteen ristiriitaisuus korostuu, kun Thüringen on ainoa osavaltio, jossa Linkellä on pääministeri. Nyt se on myös ainoa kolkka, jossa puolue on muita suurempi. Osavaltion perustuslaki antaa lisäksi mahdollisuuden hallita vaalien jälkeenkin, mikäli maapäivillä ei löydy enemmistöä uudelle kokoonpanolle.

Sekä vihreät että liberaalit ovat juuri ja juuri viiden prosentin äänikynnyksen tuntumassa. Jos tulos jää tarkistuksessa alle, muuttuu yhteistyön asetelma. Tuolloin, kuten nytkin paikkoja laskettaessa, saattaa maapäivien edustajamäärä muuttua tasoitusmenettelyn johdosta.

AfD:n suurvoitto ja CDU:n suuri tappio huolestuttavat kristillisdemokraatteja. Puoluejohtaja Mike Mohring harmitteli, että tulos on heikoin nykyisen Saksan 70-vuotisessa historiassa. AfD taasen julistautuu kansanpuolueeksi ja sanoo perinteisten (CDU ja SPD) olevan hajoamisen tilassa. Vihreiden heikko tulos ja kannatuksen lasku oli yllätys mm. eurovaalien menestys huomioituna. Linken piirissä hehkutetaan Bodo Ramelowin poliittista osaamista, joka viitoittaisi kahden muun surkean vaalin jälkeen puolueen tulevaa linjaa.

Vain kahden miljoonan asukkaan Thüringen on siten jännittävässä polttopisteessä koko Saksan politiikan murroksessa, jolle ei näy loppua. Sachsen ja Brandenburg saivat puna-musta-vihreät hallitukset. Sekin on oireellista, muun muassa tilanteessa, jossa tehdään kaikki voitava yhden mielipidesuunnan pitämiseksi vaikuttamisen ulkopuolella.

Lähteet Merkur, n-tv (1, 2, 3)

  • 87
    Shares

Liity kannattajajäseneksi