Eurooppa Politiikka

Tiesulkuprotestit leviävät Euroopassa

Kuva Otto Schraubinger / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0 DE
Lauantaina Ranskassa alkaneet korkeita hintoja ja veroja vastustavat mielenosoitukset jatkuvat ja leviävät naapurimaihin. Belgian, Espanjan ja Saksan kansalaiset ovat liittyneet korkeita elinkustannuksia vastustaviin mielenosoituksiin ja tukkineet teitä Belgiassa ja Saksassa. Lisäksi kuivuus on vaikeuttanut vesiteitse tapahtuvia kuljetuksia, eivätkä Saksan mielenosoitukset helpota tämän takia kehittynyttä huolestuttavaa polttoainepulaa.

Kansalainen kertoi tuoreeltaan Ranskan mielenosoituksista, joihin on joidenkin lähteiden mukaan osallistunut yli miljoona ihmistä. ”Keltaisten liivien” mielenosoitukset ovat nyt levinneet naapurimaihin Belgiaan ja Saksaan.

Belgia

Belgiasta kerrotaan muun muassa tilanteesta, jossa on palavia tankkirekkoja ja raskasta välineistöä, jotka siirtävät ajoradalle kaadettuja puita. Belga–uutistoimiston mukaan mielenosoittajat ovat yrittäneet lopettaa liikenteen öljy–yhtiö Totalin jalostamoon, joka sijaitsee noin 50km Brysselin eteläpuolella Feluyssa.

Mielenosoittajat ovat tukkineet moottoriteitä ja valtateitä alkaen Ranskan ja Belgian rajalta.

Saksa

Saksalaiset liikennöijät ovat aktivoituneet ”keltaisten liivien” mukana.

– Se mikä onnistuu Espanjassa, Portugalissa, Belgiassa ja Ranskassa, toimii myös Saksassa, kertoo eräs mielenilmaisuun osallistunut kansalainen.

Saksassa mielenosoitukset olivat rajoitettuja Brandenburgin alueelle, jossa noin 50 rekka-autoa, linja-autoa ja taksia tukki teitä maanantaina. Mielenilmaus kesti vain kaksi tuntia, mutta osallistujat ovat kertomansa mukaan valmiita pidempiinkin sulkuihin, jos hallitus rankaisee heitä lisäveroilla.

– Polttoaineiden massiiviset hinnankorotukset ovat ajaneet liikennöitsijät ahtaalle, kertoo Berlin-Brandenburgin liikennöitsijöiden liiton puheenjohtaja Gerhard Ostwald ja jatkaa: – Yli 30 prosentin hinnan korotuksia ei voida siirtää asiakkaille, joiden kanssa on tehty pitkäaikaisia sopimuksia.

Espanja

Espanjan liikennöitsijät ovat olleet lakossa jo useita viikkoja ja työnseisaus on maksanut lehtitietojen mukaan jo miljardi euroa. Rekkamiesten hallitukselle lähettämät terveiset ovat yksiselitteiset, vaikka väline onkin kaksijakoinen (kuva)

Euroopan vauhti hiipuu kohta kokonaan?

Saksassa, Espanjassa ja osin Ranskassa sekä Belgiassa on jouduttu sulkemaan huoltoasemia tyhjien tankkien takia. Sama ongelma näyttää levinneen myös lakottomaan maahan Itävaltaan, jossa omat polttoainevarastot esimerkiksi valtiolla, kaupungeilla, kunnilla ja liikennöitsijöillä niin henkilö- kuin rahtiliikenteessäkin ovat loppumaisillaan, eikä uusia toimituksia ole näkyvissä.

Espanjassa on jo useita huoltamoita suljettuna polttoainepulan takia ja ihmiset ovat siirtyneet vaihtoehtoisiin liikuntamuotoihin.

Saksa on joutunut vallitsevan kuivuuden takia ongelmiin, koska suurien jokien vesimäärät eivät salli polttoainekuljetuksia, ja korvaavia tankkiautoja on vaikea saada. Reinin varrella olevissa osavaltioissa on hätä noussut jo poliittiseen keskusteluun, ja ainakin kahdessa osavaltiossa on avattu varavarastot myyntiin.

Saksan liikenneministeri Andreas Scheuer (CSU) kertoi Bild am Sonntag–lehdelle, että ”tilannekeskus on ilmoittanut ongelmista, ja ministeriö tekee kaikkensa, että tilanne saadaan normalisoitumaan. Olemme avanneet kansalliset hätävaravarastot korvataksemme puutteen. Lisäksi tankkiautojen viikonloppuja koskeva ajokielto on poistettu tilapäisesti”.

Lähteet: Kronen Zeitung, RP–Online, RP–online, Die Presse, Focus

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tagit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa