Eurooppa Maahanmuutto

Tirolin pakolaismajoituksissa laajoja ongelmia asukkaiden häiriökäyttäytymisen vuoksi – viranomaiset peittelevät

Innsbruck. Kuva Pixabay.

Tirolin osavaltion pakolaismajoituksista paljastunut asukkaiden häiriökäyttäytyminen ja erityisesti asian peittely kuohuttaa Itävallassa.

Aikoinaan myös Vuorten maa -nimellä tunnettu Tirolin osavaltio mielletään ihmemaaksi kohisevine jokineen, vehreine niittyineen, jylhine vuorenhuippuineen ja hiihtokeskuksineen. Osavaltion pääkaupunki Innsbruck on keskiaikainen helmi.

Myös historiallinen Tiroli on saanut oman osansa Itävaltaa ja koko Eurooppaa vuodesta 2015 alkaen kurittaneesta siirtolaisvyörystä, minkä vuoksi pakolaisista vastaava organisaatio, osavaltion sosiaalipalvelut, on kiireinen. Kiirettä lisää asiakkaiden häiriökäyttäytyminen.

Karut luvut kertovat konfliktien todennäköisyydestä

Kronen Zeitungin haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan tänä vuonna heinäkuun loppuun mennessä osavaltion 80 pakolaismajoituksessa on ollut 609 ”vakavaa tapausta”, joista 235 tapauksessa on jouduttu hälyttämään virkavalta paikalle. 186 tapauksessa kyseessä on ollut fyysinen kontakti, kuten hyökkäys turvamiesten kimppuun. Kaiken lisäksi 110 henkilön pääsy majoituksiin on jouduttu estämään. Vuositasolla odotusarvo on jopa 1200 tapausta.

Sosiaalitoimen nimettömänä esiintyvän virkailijan mukaan karuista luvuista voi päätellä, millainen konfliktien mahdollisuus ja todennäköisyys pinnan alla piilee. Kielteiset turvapaikkapäätökset ja pitkät päätösten odotusajat lisäävät konfliktien mahdollisuutta.

Työntekijöiden tehtäväkenttä on ei-toivotusti laajentunut asiakkaiden mielenterveysongelmien ja näiden aikaansaamien turvallisuusongelmien vuoksi. Lisäksi alkoholi- ja huumeongelmaisten asiakkaiden määrä kasvaa koko ajan.

Viranomaiset peittelevät ongelmia

Tirolin kaikkia 80 majoitusta joudutaan vartioimaan yötä päivää.  Aiemmin on esitetty epäilyjä, että sosiaalitoimi palkkaisi asukkaita vartiointitehtäviin, myös yövartijoiksi. Kronen käsiinsä saamat asiakirjat vahvistavat epäilyt.

Ongelmien tultua ilmi Kronen haltuunsa saamista dokumenteista, eniten hämmästelyä on aiheuttanut asian peittely. Viranomaiset eivät ole aiemmin julkaisseet karuja lukuja. Tirolin osavaltioparlamentti aloittaa syyskautensa ensi viikolla, ja sen alakomiteoiden odotetaan selvittävän asiaan liittyvät poliittiset vastuut.

  • 501
    Shares