Kotimaa Maahanmuutto

Toimenpidesuunnitelma laittoman maassa oleskelun ehkäisyyn ja hallintaan hyväksyttiin

Maahanmuuton ministerityöryhmä hyväksyi toimenpidesuunnitelman laittoman maassa oleskelun ehkäisyyn ja hallintaan. Toimenpidesuunnitelmaa käsiteltiin ensimmäisen kerran marras-joulukuun taitteessa, ja nyt sitä täsmennettiin etenkin sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta.


Suunnitelma on valmisteltu sisäministeriön koordinoimana eri ministeriöissä, ja se keskittyy kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten laittomaan Suomessa oleskeluun.

Kunnat antavat välttämättömän ja kiireellisen avun

Ministerityöryhmä päätti välttämättömästä toimeentulosta ja huolenpidosta. Kuntia ohjeistetaan niin, että laittomasti maassa oleskeleville turvataan oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Kunnat antavat välttämättömän ja kiireellisen avun. Valtio korvaa kustannukset täysimääräisesti.

Mikäli henkilö ei enää saa vastaanottopalveluita ja hän tarvitsee välttämätöntä kiireellistä apua, hänet ohjataan kuntaan hakemaan tilapäistä asumispalvelua, niin sanottua hätämajoitusta. Kuntia ohjeistetaan niin, että hätämajoituspalveluun sisältyy myös ruoka ja mahdollisesti muu akuutti apu, esimerkiksi välttämättömät lääkkeet. Kunnat selvittävät hätämajoitukseen hakeutuvan oleskeluoikeuden Maahanmuuttoviraston tilannekeskuksesta. Laittomasti maassa oleskelevat ohjataan palautusjärjestelmän piiriin.

Valvontaa ja palautuksia tehostetaan

Valvontaa tehostetaan myös parantamalla poliisin ja muiden viranomaisten osaamista laittomaan maassa oleskeluun liittyvissä asioissa. Samalla varmistetaan, että tietoa vapaaehtoisen paluun mahdollisuudesta on hyvin saatavilla. Tietoa jaetaan myös vastaanottokeskusten ulkopuolella esimerkiksi välttämättömien kiireellisten palvelujen tarjoamisen yhteydessä.

Paluun onnistumista tuetaan ja kattavien palautusten toimeenpano varmistetaan. Neuvotteluja yhteistyöpöytäkirjojen laatimiseksi Irakin ja Somalian kanssa jatketaan aktiivisesti. Afganistanin kanssa yhteistyöpöytäkirja allekirjoitettiin lokakuun alussa.

Päätettyjen toimenpiteiden toimeenpano käynnistetään viimeistään 1.1.2017.

Valtioneuvosto

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa