Kotimaa Rikos

Toimittaja Johanna Vehkoo käräjillä syytettynä kunnianloukkauksesta

Kuva Petri Saarela.

Ylelle kirjoittava toimittaja Johanna Vehkoo oli tänään Oulun käräjäoikeudessa syytettynä oululaisen maahanmuuttokriitikon ja kaupunginvaltuutetun solvaamisesta.

Ylelle kirjoittava toimittaja, entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen Johanna Vehkoo oli tänään Oulun käräjäoikeudessa vastaamassa syytteisiin oululaisen kaupunginvaltuutetun ja maahanmuuttokriitikon Junes Lokan solvaamisesta rasistiksi, natsiksi ja natsipelleksi.

Johanna Vehkoo julkaisi 2.11.2016 Facebook-sivullaan kirjoituksen, jossa hän nimitteli Lokkaa.

Johanna Vehkoo. Kuva Petri Saarela.
Vähän asiaa suomalaisista natsipelleistä. Minun piti tänään esiintyä Rosan ja Saaran kanssa Rovaniemellä kirjakaupassa ja sitten vetää Hatun Feministinen kiroiluiltama paikallisessa baarissa. No, tulin kipeäksi, enkä päässyt lähtemään, joten Rosa ja Saara joutuivat ottamaan vastaan minulle tarkoitetun vastaanottopartion. Tunnettu rasisti Junes Lokka ja Suomen Sisun pohjoissuomalainen aktiivi Tuukka Kuru saivat tietää minun olevan tulossa Rovaniemelle, joten he päättivät väijyttää minut. Aikomus oli esiintyä salanimillä ja “haastatella” minua videolle ja ylipäätään häiriköidä. Natsit olivat jutelleet suunnitelmastaan julkisesti Youtubessa, joten sain asiasta vihiä etukäteen. Niinpä kirjakaupassa oli Rosan ja Saaran turvana neljä vartijaa ja yksi siviiliasuinen poliisi. Mukava tietää, että tällaiset tapaukset otetaan tosissaan.

Kirjoitus liittyi tapahtumaan Rovaniemellä, jossa Vehkoon oli alun perin tarkoitus toimia juontajana. Lokka on kertonut, että  hän osallistui tilaisuuteen toimittajana ja aikoi haastatella Vehkoota. Loppujen lopuksi Vehkoo ei päässyt paikalle.

Syyttäjän mukaan Vehkoo halvensi Lokkaa nimittelemällä

Syyttäjän mukaan Vehkoo oli nimittelemällä halventanut Lokkaa. Lokan henkilöön käyvät kohdat on kirjoituksessa ilmaistu halventavalla tavalla ja loukkaamistarkoituksessa. Kirjoituksessa ei arvostella Lokan menettelyä politiikassa, joten syyttäjän mukaan nimittelyä ei voida pitää hyväksyttävänä.

Syyttäjä muistutti, että tekstin sisältö on riidaton ja kyse on lähinnä oikeudellisesta arvioinista. Syyttäjä vaati Vehkoolle vähintään 15 päivän sakkorangaistusta.

”Jos Lokka vastustaa maahanmuuttoa, ei se oikeuta Vehkoota nimittelemään rasistiksi, natsiksi tai natsipelleksi”
Junes Lokka. Kuva Petri Saarela.

Lokan oikeusavustaja asianajaja Teemu Lamberg kertoi Lokan yhtyvän syyttäjän asianesittelyyn.

– Lokkaa on kutsuttu rasistiksi, natsipelleksi, ja natsiksi ja hän kiistää olevansa mikään näistä eikä ole myöskään koskaan sanonut olevansa.

Oikeusavustaja kertoi, että Vehkoon tekstistä – viittauksesta vastaanottopartioon – tulee käsitys, että Lokka olisi lähtenyt uhkailemaan väkivallalla.

– Tällainen vihjaus on täysin paikkansapitämätön. Lokka on vain todennut, että hän lähtee haastattelemaan vastaajaa.

Vehkoon väitteitä, että Lokka olisi maalittanut tai häiriköinyt tätä usean vuoden ajan, Lokan oikeusavustaja kommentoi, että väitteet ovat perättömiä, eikä ”Vehkoolla varmaan ole tästä näyttöä esittää”.

Oikeusavustaja kertoi, että Vehkoo on liioitellut omassa kirjoituksessaan ilmeisen tahallisesti ja edelleen liioittelee, ja Vehkoon puolustuksen materiaalissakin saattaa olla uusia kunnianloukkauksia.

– Jos Lokka vastustaa maahanmuuttoa, ei se oikeuta Vehkoota nimittelemään rasistiksi, natsiksi tai natsipelleksi, kommentoi Lokan oikeusavustaja.

Vehkoon puolustus vetosi äärivasemmistolaiseen ja anarkistiseen materiaaliin
Etualalla asianajaja Martina Kronström ja Johanna Vehkoo. Kuva Petri Saarela.

Vehkoon puolustusasianajaja Martina Kronström  kiisti syytteen ja vaati Lokkaa korvaamaan oikeudenkäyntikulut. Puolustus piti myös Lokan 1 500 euron vahingonkorvausvaatimusta ylimitoitettuna.

Vehkoo oli ennakkoon lähettänyt käräjäoikeudelle 37-sivuisen materiaalin, millä hän pyrki osoittamaan syyttömyytensä. Käräjäoikeuden istunnon puheenjohtaja esitti vaatimuksensa, että materiaali tulee mittavan määränsä vuoksi esittää tiivistettynä.

Vehkoon puolustus painotti myös, että Johanna Vehkoo on hyvin hillitty henkilö, ja hänen ystäväpiirinsä on yllättynyt syytteestä.

Mielenkiintoisen piirteen oikeudenkäyntiin toi puolustuksen materiaalinaan esittämä äärivasemmistolainen ja anarkistinen Takku.net -sivusto.

Erityistä huvittuneisuutta yleisössä herätti puolustuksen käyttämä materiaali Suomen kommunistisen puolueen (SKP) Sippo Kähmin pitämästä Ylivuotosanomat-blogisivustosta. Puolustus pyrki osoittamaan Lokan rasistisuuden ja äärioikeistosympatiat lukemalla otteita SKP:n Kähmin itse keksimästä Junes Lokan ”haastattelusta”, jonka tekemiseen Lokka ei ole osallistunut millään lailla.

– Tässähän on ihan selvästi lopussa sitaatteja kun Lokka on keskustellut tämän Kähmin kanssa, Vehkoon puolustusasianajaja totesi.

– Kun tuo nyt vain on keksitty, hymyili Junes Lokka.

Vehkoon puolustus esitti myös Lokan Twitter-kommentointia Pressiklubissa todisteena häirinnästä. Twitterissä Lokka kommentoi parhaillaan menossa olevaa lähetystä, jossa Vehkoo oli mukana.

– Kokeeko Vehkoo, että kaikki kommentointi on häirintää? Lokka kysyi

Pitkän, koko päivän kestäneen oikeuden istunnon tuomio annetaan 12.4.2019.

Johanna Vehkoo on suomalainen tutkiva toimittaja ja tietokirjailija. Hän on yksi Long Play -verkkojulkaisun perustajista. Vehkoo on tutkinut journalismin faktantarkistusta Washington DC:n Wilson Centerissä ja laatujournalismia Oxfordin Reuters Institutessa.

Vehkoo on ollut myös julkisen sanan neuvoston jäsen kaudella 2016–18 ja toiminut muun muassa Ylen Faktabaarissa, joka kuvailee olevansa “verkossa toimiva, joukkoistamista hyödyntävä faktantarkistuspalvelu.”

Lisätty tuomionantamispäivä 20.3 klo 20:32
Korjattu Vehkoon puolustusasianajajan nimi 21.3 klo 9:32 sekä 12.4 klo 15:30 tieto JSN:n jäsenyydestä

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit