Muu maailma

Toimittaja kertoi islamistiseen puolueeseen kuuluvan turkkilaisen parlamenttiedustajan raiskanneen – löytyi kuolleena seuraavana päivänä

Kuva Pixabay

Yeldana Kaharman, 21-vuotias kazakstanilainen toimittaja ja opiskelija Turkin Fıratin yliopiston viestintäosastolla, löydettiin kuolleena asunnostaan 28. maaliskuuta 2019 – päivä sen jälkeen, kun hän oli haastatellut Tolga Ağaria. Mies on AKP-puolueen parlamenttiedustaja presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallituksessa. Media kertoi naisen kuolemasta itsemurhana. Ulkomailla asuva turkkilainen rikollispomo Sedat Peker latasi vastikään YouTubeen kaksi videota, joissa kerrottiin, että Tolga Ağar, entinen poliisipäällikkö ja Tolga Ağarin isä Mehmet Ağar olivat osallisia toimittajan kuolemassa.

Sedat Peker, joka asuu tiettävästi Pohjois-Makedoniassa ja jonka rikollisjärjestöä Turkin poliisi ratsasi 9. huhtikuuta 2021, latasi 6. toukokuuta 2021 YouTubeen videon, jossa hän keskusteli muun muassa Kaharmanin kuolema.

– On tyttö, Kirgisiasta tai Kazakstanista. Tyttö menee santarmin luo ja sanoo, että ”Tolga [Ağar] ahdisteli, raiskasi”. Tyttö valittaa, hänet löydetään kuolleena seuraavana päivänä. Kuinka mielenkiintoista ja kuinka surullista, eikö olekin? … Köyhä tyttö kuoli, ja kaikki tietävät … eikä kukaan avaa suustaan ​​… Hän on [Mehmet Ağar] syvän valtion johtaja.”

Tolga Ağar on toiminut vuodesta 2018 lähtien presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallituksessa konservatiivisen ja islamistisen AKP-puolueen parlamenttiedustajana. Tolga Ağarin isä Mehmet Ağar oli demokraattipuolueen perustaja ja johtaja. Hän toimi 1990-luvulla Turkin oikeusministerinä ja sisäministerinä.

Mehmet Ağar tuomittiin toukokuussa 2011 viideksi vuodeksi vankeuteen Susurluk-kytkösten vuoksi. Susurluk-skandaali on kuuluisa, sillä se paljasti Turkin poliittisen johdon, armeijan ja järjestäytyneen rikollisuuden kytkökset. Tätä verkostoa kutsutaan Turkissa ”syväksi valtioksi”.

– Luulen, että Susurluk-ajoilta peräisin oleva tilanne on tullut päivänvaloon, Turkin tiedustelupalvelun Milli İstibahrat Teşkilatı (MİT) entinen varajäsen Cevat Öneş kommentoi Pekerin lausuntoja Kaharmanin kuolemasta.

Kaharmanin tapaus ei ole ensimmäinen, jossa korkeisiin AKP-poliitikkoihin kytköksissä oleva nainen löydetään kuolleena ja jonka menehtyminen ilmoitetaan itsemurhaksi.

Nadira Kadirova, 23-vuotias Uzbekistanista tullut nainen, löydettiin 23. syyskuuta 2019 kuolleena AKP:n varapuheenjohtaja Şirin Ünalin talosta, jossa hän työskenteli kodinhoitajana. Kadirova oli kuollut rintakehän vammoista ja hänet tappanut ase kuului Ünalille.

Kadirovan kuoleman ilmoitettiin olevan itsemurha, ja tapauksen tutkinta lopetettiin. Kadirovan ystävät sanoivat naisen kertoneen ennen kuolemaansa, että Ünal oli käyttänyt häntä seksuaalisesti hyväkseen. 

Lähteet Memri, Wikipedia.en, Stockholm CFR.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit