Kotimaa Rikos

Toimittaja Vehkoo valittaa saamastaan kunnianloukkaustuomiosta hovioikeuteen

Johanna Vehkoo. Kuva Petri Saarela.

Johanna Vehkoo on saanut valitusluvan Rovaniemen hovioikeuteen kunnianloukkauksesta saamastaan tuomiosta.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi huhtikuussa Johanna Vehkoon sakkorangaistukseen ja korvauksiin kunnianloukkauksesta. Vehkoo solvasi sosiaalisessa mediassa vuonna 2016 oululaista maahanmuuttokriitikkoa ja kaupunginvaltuutettua Junes Lokkaa termeillä ”natsipelle”, ”natsi” ja ”tunnettu rasisti”.

Oulun käräjäoikeus katsoi Vehkoon syyllistyneen kunnianloukkaukseen ja tuomitsi hänet 15 päiväsakkoon, yhteensä 150 euroa, sekä korvaamaan Lokalle kärsimyksestä 200 euroa. Lisäksi Vehkoo tuomittiin korvaamaan valtiolle Lokan avustajan palkkiosta oikeusturvavakuutuksen omavastuuosuus 1 517,76 euroa sekä maksamaan Lokalle tämän oikeudenkäyntikulut 6 071,04 euroa.

Johanna Vehkoo kertoo Journalisti-lehden haastattelussa Rovaniemen hovioikeudelta saamastaan valitusluvasta. Hän kokee saamansa kunnianloukkaustuomion rikkovan sananvapautta.

– Kyse ei ole minusta henkilönä. Sananvapauden vastaiset voimat olisivat voittaneet, jos en olisi valittanut tuomiostani, Vehkoo toteaa.

Journalistiliitto osallistui Vehkoon oikeudenkäyntikuluihin ostamalla Ville Rannan Lokka-aiheisen pilapiirroksen 7 588,80 eurolla. Ranta lahjoittaa pilapiirroksesta saamansa summan Vehkoolle sakkojen ja oikeudenkäyntikulujen maksamista varten.

– Teos viestittää, että journalistien pitää saada tehdä työnsä rauhassa. Sen ostopäätös oli meille helppo, kertoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Ranta Journalistilehden artikkelissa.

Johanna Vehkoo on suomalainen tutkiva toimittaja ja tietokirjailija. Hän on yksi Long Play -verkkojulkaisun perustajista. Vehkoo on tutkinut journalismin faktantarkistusta Washington DC:n Wilson Centerissä ja laatujournalismia Oxfordin Reuters Institutessa.

Vehkoo on ollut myös julkisen sanan neuvoston jäsen kaudella 2016–18 ja toiminut muun muassa Ylen Faktabaarissa, joka kuvailee olevansa “verkossa toimiva, joukkoistamista hyödyntävä faktantarkistuspalvelu.”

Vehkoo toimii myös feministisessä Ajatushautomo Hatussa, joka järjestää feministisiä ja voimaannuttavia kiroiluiltamia.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit