Eurooppa Maahanmuutto

Toistuvia pelastustoimia Välimerellä – Libyan reitti avautumassa uudelleen

SOS Mediterranee Välimerellä. Kuva Flickr.
Sabrathan taistelu on avannut uudelleen Libyan reitin. SOS Méditerranée -kansalaisjärjestö kertoo, että pelastusalusten määrä on riittämätön.

Kumivene toisensa perään, yli 1 200 Libyasta lähtenyttä siirtolaista on pelastettu 48 tunnissa, 600 saapuu huomenna Palermoon SOS Méditerranéen humanitaarisella Aquarius-laivalla – alaikäisten laiva, koska mukana on 240 alle 18-vuotiasta. Kuumeisten pelastustoimien täyttämät päivät ja yöt ovat taas palanneet takaisin Välimerelle sen jälkeen, kun ihmissalakuljettajien ja hallituksen miliisin valvonnassa olleista leireistä vapautuneet noin 6 000 siirtolaista aiheuttivat lähtörynnäkön, jossa jokainen kynnelle kykenevä kapusi mihin tahansa veneeseen.

Aquariusta on pyydetty osallistumaan 7 operaatioon 36 tunnin sisällä: 5 pelastus- ja 2 siirtotointa, ensin Tripolin itäpuolella, sitten länsipuolella, ja sitten taas itäpuolella, kerrotaan alukselta.

Pelastustiimien ammattitaidon ja suosiollisen sään takia pelastustoimet sujuivat ongelmitta. Kaikki suuressa hädässä kehnoissa veneissä aavalla merellä löydetyt henkilöt ovat nyt turvassa Aquariuksen kannella, kertoi SOS Méditerranéen SAR (Search and Rescue) -koordinaattori Madeleine Habib.

Kaikki pelastusoperaatiot ja henkilösiirrot ovat Italian rannikkovartioston Roomasta käsin koordinoimia. Operaatioiden päätyttyä Aquariuksella on kyydissään 606 henkilöä, jotka ovat nyt matkalla kohti pohjoista ja saapuvat huomenna aamulla Palermoon, ”turvalliseen satamaan”.

Mukana olevien lasten lukumäärä on suuri, ja aluksella on myös raskaana olevia naisia.

Tiistaina ja keskiviikkona pelastetut haaksirikkoiset ovat lähtöisin 15 eri maasta: Syyria, Egypti, Norsunluurannikko, Guinea Bissau, Sudan, Marokko, Somalia, Eritrea, Senegal, Kamerun, Nigeria, Liberia, Etiopia, Algeria, Ghana, Benin, Gambia ja Jemen.

Useat perheet ovat lähteneet Syyriasta. Heidän kertomuksensa ovat dramaattisia. Monet ovat joutuneet kokemaan väkivaltaa Libyassa.

Pakenimme Syyriasta ja tulimme Libyaan vuonna 2012. Tein töitä Syyriassa rakennusalalla ja jatkoin samaa Libyassa. Nykyisin Libyassa ei ole kuitenkaan mahdollista päästä sairaalaan ja saada palveluja, enää ei ole taloutta, ei ole enää rahaa, eikä töitä. Kaikki pyörii nykyään huijausten ja ihmissalakuljetuksen ympärillä: Kansalaisuutesi mukaan sinulta tullaan pyytämään tiettyä rahasummaa, kertoi eräs noin 60-vuotias syyrialainen.

Kun he havaitsevat syyrialaisen Libyassa, niin he sanovat ”anna minulle rahat”. Minulta on varastettu autoni. Täällä ei ole enää mahdollista asua. Sama tilanne on kaikilla ulkomaalaisilla – jos he eivät ole libyalaisia, niin he eivät ole mitään. Minulla ei ollut vaihtoehtoja: passini oli mennyt vanhaksi, oli vain meri tai kuolema, jatkoi todistajalausuntoaan syyrialainen, joka haluaa pyytää turvapaikkaa Saksasta, jossa osa hänen perheestään asuu.

Olemme yrittäneet meren ylitystä kolme kertaa. Ensimmäisellä kerralla vene melkein upposi, toisella kerralla sää oli liian huono ja kalastajat neuvoivat meitä palaamaan takaisin rannalle, sillä muuten olisimme hukkuneet merellä, tämä on kolmas kerta. Ihmissalakuljettajat antoivat meille kompassin ja he sanoivat: Jos menette tuohon suuntaan, niin päädytte Maltalle. Jos menette tuohon suuntaan päädytte Venetsiaan. Jos menette tähän suuntaan niin päädytte Andalusiaan, kertoi syyrialainen merihätään joutunut, joka vahvisti veneen lähteneen merelle Garabulista, Tripolin itäpuolelta.

SOS Méditerranéen puheenjohtaja Valeria Calandra uudisti vetoomuksensa Euroopan hallituksille, jotta Välimerelle saataisiin riittävä määrä pelastusaluksia.

Aquariuksen viime tuntien aikana laajalla merialueella tekemät useat pelastusoperaatiot osoittavat, että keskisen Välimeren humanitaarinen kriisi jatkuu tai jopa pahenee, sanoi Calandra.

Asiasta kertoi italialainen Repubblica

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa