Eurooppa Politiikka

Toteutuuko Boris Johnsonin ja Matteo Salvinin liitto Brysseliä vastaan?

Matteo Salvini. Kuva Shutterstock; Boris Johnson. Kuva Andrew Parsons / Flickr / CC BY-ND 2.0

22. heinäkuuta Britannian konservatiivit valitsevat seuraajan Theresa Maylle. Konservatiivipuolueen uudella johtajalla saattaa olla merkittävä vaikutus Euroopan unionin politiikkaan ennen Britannian EU-eron toteutumista.

Geopolitiikan asiantuntija, Portugalin katolisen yliopiston poliittisten tieteiden instituutissa kansainvälisten suhteiden asiantuntijana toimiva Alphonse Moura kirjoittaa Le Figarossa Britannian konservatiivien johtajavalinnalla olevan suuri merkitys Euroopan unionin politiikalle. Jos Boris Johnson tulisi valituksi, Moura näkee mahdolliseksi liiton Italian Lega-puolueen johtajan Matteo Salvinin kanssa.

Moura kertoo EU-komission väistyvän puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin etsivän parhaillaan keinoja estää Johnsonin ja Salvinin liitto, sillä hän pelkää sen saattavan vaarantaa koko EU-projektin. Jos voimakkaista kannanotoistaan tunnettu Boris Johnson ottaisi Toryjen johdon, Britannian ”kova Brexit” eli EU-ero ilman sopimusta tulisi todennäköisemmäksi.

Kansallismielisten vaalivoitto Italiassa ei ollutkaan maailmanloppu

Juncker sanoi ennen EU-vaaleja, että Italian suunta on väärä. Vaikka kansallismielinen ”populistipuolue” Lega saavuttikin vaalivoiton Italiassa samalla kun perinteiset puolueet heikentyivät, se ei merkinnytkään maailmanloppua, vaan Italian kansa voi jatkossakin odottaa elinolosuhteidensa kohenemista.

Moura muistuttaa, että Italiaa ja Britanniaa yhdistää se tosiasia, että molemmissa maissa on vallassa EU-kriittinen enemmistö. Britannia on aina ollut skeptinen EU-projektia kohtaan. Italia oli ensin innostunut, mutta into on laantunut. Tämä johtuu osittain siitä, että Saksa ja Ranska eivät näe Italiaa tasaveroisena. Italian kipupistettä pahentaa se, että Italia on yksi EU:n perustajamaista.

Ranskan Macron pakottaa kaikki valitsemaan puolensa

Italia aiheuttaa Brysselille sydämentykytyksiä. Syksyllä Italia näyttäisi ottavan käyttöön mahdollisen euron rinnakkaisvaluutan, mini-botin. Vaikka rinnakkaisvaluutta ei toteutuisikaan, Euroopan keskuspankki näkee mini-bot -kaavailun sodanjulistuksena.

Ranskan Macron pakottaa kaikki valitsemaan puolensa. Ranskan sisäpoliittinen tilanne on yksi Euroopan detonaattoreista, ja Marine Le Penin ja Emmanuel Macronin kilpailu on jakanut Ranskan poliittisesti kahtia. Olet joko populistien tai edistyksellisten puolella. Tämä vain kasvattaa Euroopan unionin poliittista polarisaatiota.

Euroopan unionin kohtalon päivä lähenee

Heinäkuun 22. on Euroopan unionin kohtalon päivä. Tuona päivänä ratkaistaan Theresa Mayn seuraaja. Boris Johnson tietää, että Theresa Mayn pitkään kestäneen kompuroinnin jälkeen vastaavaan ei konservatiivipuolueella ole enää varaa. Jos Johnson ei pysty toimittamaan Brexitiä, Brexit-puolue vie Toryjen kannattajat, ja Brexit-puolueen karismaattinen johtaja Nigel Farage pystyy varmasti toimittamaan englantilaisille sen äänestämän Brexitin.

Rooman ja Lontoon välinen liitto on joka tapauksessa melko todennäköinen, ja molemmat hallitukset tulevat olemaan etulinjassa iskettäessä Brysselin valtarakenteita vastaan.

Jos joku olisi viisi vuotta sitten sanonut Salvinin kuuluvan Italian johtoon ja Johnsonin olevan Britannian pääministeri, häntä olisi pidetty satuilijana. Nyt ensimmäinen on totta ja jälkimmäinen lähes totta.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit