Eurooppa Maahanmuutto

Triesten pormestari keskustassa kylpevistä ja pyykkiään pesevistä laittomista siirtolaisista: ”Näiden kanssa olemme tottuneet kaikkeen”

Kuvakaappaus Twitter.

Triestessä laittomat siirtolaiset peseytyivät ja pesivät pyykkiä kaupungin keskustassa. Miehet sanoivat, että olivat vasta saapuneet Italiaan eivätkä tienneet paikallisista käytännöistä.

Piazza dell’Unità on Italian ja Slovenian rajan tuntumassa sijaitsevan Triesten suuri, merelle avautuva aukio, josta paikalliset ovat syystäkin ylpeitä. Aukio oli aikoinaan suurellisten kulkueiden ja juhlien tapahtumapaikka, ja näihin päiviin saakka se on ollut kaupungin sykkivä keskus kulttuuritapahtumien ja monumentaalisten rakennustensa ansiosta.

Nykyään aukiolla voi nähdä muitakin kuin kulttuuriin liittyviä tapahtumia: aukion laidalla Kroatiasta Italiaan saapuneet laittomat siirtolaiset herättivät huomiota peseytymällä ja pesemällä pyykkiä, kertoo Il Giornale.

Ensin kylpyyn, sitten pyykille

Afganistanista saakka saapuneet laittomat siirtolaiset selittivät, että he olivat luulleet kyseessä olevan uima-altaan.

– Saavuimme juuri Afganistanista, ja on ensimmäinen päivämme täällä. Emme tienneet, että näin ei saa tehdä. Halusimme vain kylpeä ja pestä vaatteemme, yksi siirtolaisista selitti

– Nyt menemme poliisiasemalle hakemaan turvapaikkaa ja etsimään vastaanottokeskusta, josko vaikka pääsisimme johonkin nukkumaan, toinen siirtolainen jatkoi.

Triesten pormestari suhtautuu tapahtumiin tyynesti.

– En tiedä, mitä nimenomaan tänä aamuna tapahtui, mutta näiden kanssa olemme tottuneet aivan kaikkeen. Tämän tyylisillä tapahtumilla ei ole loppua, Triesten pormestari Roberto Dipiazza sanoi.

– Toisaalta kyseessä olevilla ihmisillä ei ole meidän koulutustamme, pormestari muistutti.

Vain harvat siirtolaisista pakenevat sotaa

Kroatiasta Slovenian läpi Italiaan laittomia siirtolaisia on auttamassa salakuljettajien verkosto – maksua vastaan. Verkosto tuntee olosuhteet, kuten läpikulkupaikat, kuinka liikkua, minne mennä ja mitä sanoa.

Ihmissalakuljettajat veloittavat yleensä 2 000 euroa, joskus jopa 3 500 euroa matkasta italialaiseen rajakaupunkiin Triesteen.

Vain harvat Italiaan pyrkivistä siirtolaisista ovat sotaa paossa.

– Näen paljon siirtolaisia, mutta vain harvat pakenevat sotaa, myöntää eräs kroatialaisessa vastaanottokeskuksessa työskentelevä italialainen vapaaehtoinen Marina.

  • 371
    Shares